Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων Δ. Κολυνδρίνη για τους ελέγχους στη Χαλυβουργία

18:08 9/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Απαντήσεις στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τη δημοσιοποίηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, των πορισμάτων περιβαλλοντικών ελέγχων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, έδωσε σήμερα, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Ύστερα από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «ένοχη σιωπή» της Περιφέρειας

Θεσσαλίας, η κ. Κολυνδρίνη πέρασε στην «αντεπίθεση», τονίζοντας ότι ουδέποτε κρύφτηκαν σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα που απασχολεί την περιοχή, αλλά αντίθετα, υλοποίησαν πολλά περισσότερα από τα προβλεπόμενα, χωρίς ωστόσο, “την απαραίτητη υποστήριξη από το αρμόδιο υπουργείο, ακόμη και επί της θητείας του κ. Σωκράτη Φάμελλου” ως αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος – όπως αναφέρει – ξαφνικά σήμερα, εμφανίζεται ως καταγγέλλων.

Η κ. Κολυνδρίνη μιλά για πρόθεση στοχοποίησης της Περιφέρειας και των ελεγκτικών της μηχανισμών από τον κ. Φάμελλο, παρά το γεγονός – όπως λέει – ότι ο ίδιος είχε γνώση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενεργούνταν στο εργοστάσιο και θα μπορούσε να θέσει τους όρους της περιβαλλοντικής λειτουργίας του, δεδομένου ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί, προς την Περιφέρεια – είχε εκδοθεί το 1998 και οι επικαιροποιήσεις των ΑΕΠΟ πραγματοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την εκπόνηση νέας μελέτης.

«Αναφορικά με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και μετά το ξαφνικό ενδιαφέρον από τον πρώην αρμόδιο Υπουργό κ. Σ. Φάμελλο για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και το περιβάλλον της περιοχής μας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η υπάλληλοι έχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα στοιχεία και τους ελέγχους ότι όλα αυτά τα χρόνια αποδεδειγμένα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε αριθμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο από το νόμο, για τη νόμιμη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων» τονίζει η αντιπεριφερειάρχης.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία – όπως υπενθυμίζει η αντιπεριφερειάρχης – τα κατέθεσε η ίδια,  τον Αύγουστο του 2019, στην Εισαγγελία Βόλου για την διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με τη λειτουργία των δύο μεγάλων βιομηχανιών στην περιοχή μας (Χαλυβουργία και ΑΓΕΤ).

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η Υπηρεσία της Περιφέρειας συνέχισε τους τακτικούς ελέγχους στην επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα, εντός του 2020 ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και θα παρουσιαστούν συντόμως τα πρώτα αποτελέσματα. Το δεύτερο πρόγραμμα -η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες – αφορούσε τη διενέργεια δειγματοληψιών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε καμινάδες, ενώ πρόκειται να υλοποιηθεί και τρίτο παράλληλο πρόγραμμα σε συνεργασία με το «Δημόκριτο» για τη λήψη δειγμάτων σε πραγματικό χρόνο σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής.

Η κ. Κολυνδρίνη σημειώνει τέλος, πως το Οκτώβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία και έλεγχος στη Χαλυβουργία στην οποία δόθηκε προθεσμία έως 31.01.2021 να καταθέσει νέες μελέτες και να αναδιατυπωθούν οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας. Δεδομένου ότι η προσθεσμία αυτή παρήλθε χωρίς να υποβληθούν τα ζητούμενα από το κλιμάκιο, η αντιπεριφερειάρχης δηλώνει πως θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κατηγόρησε την κ. Κολυνδρίνη για ανακρίβειες, αναφέροντας πως το ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία του Βόλου είναι τι έχει κάνει από το 2018 όταν τα κλιμάκια ελέγχου της Περιφέρειας βρήκαν τη διαρροή της ίδιας οσμής που βασανίζει το Βόλο στη Χαλυβουργία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:

– “Τα πρακτικά αυτοψίας και τις εκθέσεις ελέγχου συντάσσει και ελέγχει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, εφόσον αυτή διενεργεί τον έλεγχο, ακόμα και όταν σε κοινό κλιμάκιο συμμετέχει το σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο συνυπογράφει.

– Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται και ανακαλείται από την Περιφέρεια, και αυτό αφορά και στην Χαλυβουργία και στην ΑΓΕΤ, όπως έχει αποκαλυφθεί εξάλλου από το 2017 όταν ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για τη δυσοσμία στο Βόλο”.

“Αναμένουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκεκριμένες ενέργειες για να επιλυθεί το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Βόλου χρόνια τώρα, και η ίδια επιλέγει να υπεκφεύγει και να αποφεύγει τις ευθύνες της” καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα