Η απελπισία και η ανασφάλεια «κατοικούν» στην Πιαλεία…

22:47 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σπίτια μισογκρεμισμένα, ρωγμές στους δρόμους, πλάκες που έχουν ανοίξει, μία ολόκληρη πλαγιά που έχει «βουτήξει» στο γκρεμό, άνθρωποι απελπισμένοι, οικογένειες που μαζεύουν το βιός τους έχοντας στο βλέμμα την απελπισία και ταυτόχρονα τη σιγουριά ότι το πρόβλημά τους δεν θα λυθεί.

…Και το πρόβλημά τους οδήγησε στο να χάσουν τις εστίες τους μέσα στο χειμώνα.

Στον οικισμό Αλπίνα της Πιαλείας του δήμου Πύλης τα πάντα έχουν αλλάξει. Ο χρόνος και ο χώρος. Τα κατολισθητικά φαινόμενα, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα συνεχίζονται και αυτό είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Οι ρωγμές στους

δρόμους της συνοικίας έχουν μεγαλώσει. Εκεί που μέχρι χθες το τσιμέντο των δρόμων είχε απλώς κλίση, σήμερα οι πλάκες έχουν ανοίξει, τα υπόστεγα των σπιτιών φαίνεται να έχουν μετακινηθεί. Στο τελευταίο σπίτι, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο ποτάμι, στην πλαγιά η κλίση έχει μεγαλώσει. Μπαίνοντας κάποιος σε αυτό, από τα σκαλιά της αυλής ακόμη έχει μία περίεργη αίσθηση, σαν ζάλη.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο συνεχίζεται. Ανησυχούν για πιθανή επέκτασή του και στο υπόλοιπο χωριό.

Να θυμίσουμε ότι από την περασμένη Δευτέρα ο οικισμός έχει εκκενωθεί για την ασφάλεια των κατοίκων. Οκτώ σπίτια έχει ο οικισμός, τα τέσσερα εξ αυτών έχουν υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές. Στα υπόλοιπα υπάρχουν μικρορωγμές, ωστόσο κρίθηκε ότι για την ασφάλεια των κατοίκων δεν μπορούν να κατοικηθούν.

Οι οκτώ οικογένειες φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά σπίτια στην Πιαλεία. Εκεί μετέφεραν και όλο το βιός τους. Έχουν μεταφέρει ακόμη και πόρτες, ντουλάπια, ό,τι υπήρχε μέσα στα σπίτια, ενδεικτικό της απογοήτευσης και της απελπισίας τους.

Το Ροπωτό

Άλλωστε, δεν πέρασαν πολλά χρόνια από το 2012. Από τότε δηλαδή που ένα άλλο χωριό του δήμου Πύλης θάφτηκε στο χώμα. Τα μισά σπίτια στο Ροπωτό έχουν σχεδόν θαφτεί πλέον στο χώμα. Οι κάτοικοι της Πιαλείας συχνά στις συζητήσεις τους επικαλούνται το Ροπωτό, ένα χωριό στο οποίο κάποτε διέμεναν 300 οικογένειες, μέχρι το 2012 , οπότε και έγινε η μεγάλη καθίζηση, που πλέον «κατάπιε» το μισό χωριό.

Ο Κόζιακας

Ο γεωλόγος κ.Μάρκος Βαξεβανόπουλος μίλησε σήμερα στην εκπομπή «με λόγο και Αιτία» του ραδιοθαλάμου Τρικάλων της ΕΡΤ. Αναφέρθηκε στην ιδιομορφία του Κόζιακα σε ό,τι αφορά τα κατολισθητικά φαινόμενα και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση εάν οι ρωγμές μεγαλώνουν σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει.

«Οι απότομες αποκολλήσεις μεγάλων μαζών από λιθολογικούς σχηματισμούς – σημείωσε – δεν είναι περίεργο φαινόμενο για τους γεωλόγους. Λόγω κακής οργάνωσης οικισμών και κοινοτήτων σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν προβλεφθεί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί. Στην περιοχή του Κόζιακα που έχουμε μεγάλες κλίσεις του εδάφους, λόγω γεωολογικών σχηματισμών που υπάρχουν στις περιοχές έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Σ αυτό βοηθούν και οι αγροτικοί νόμοι που δεν διανοίγονται με σωστό τρόπο. Όταν έχουμε βροχές οι δρόμοι λειτουργούν ως πρόσκαιροι χείμαρροι, που θα τροφοδοτήσουν άλλους χείμαρρους και θα οδηγήσουν σε καταστροφές». Πρέπει επομένως σύμφωνα με τον κ Βαξεβανόπουλο των όποιων έργων ακόμη και των πιο απλών, όπως ένας αγροτικός δρόμος, θα πρέπει να προηγούνται τεχνικογεωλογικές μελέτες, οι οποίες βέβαια δεν γίνονται για να αποφευχθεί το κόστος, το οποίο πληρώνουμε διπλά, καθώς μετά την καταστροφή ακολουθεί η αποκατάσταση. Υποστήριξε ότι από σε όλη την Πίνδο υπάρχουν 5- -60 διαφορετικές ενστρώσεις λιθολογικών σχηματισμών. Μία από αυτές είναι ο φλίσχις, ο οποίος είναι πολύ επικίνδυνος για κατολισθήσεις.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι παρόμοια φαινόμενα μπορούν να προβλεφθούν. Όπως επίσης μπορούν να αποκατασταθούν, αρκεί να υπάρχει βούληση και χρήματα.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα