Η άσκηση με χρονική υστέρηση επιδρά θετικά στην μνήμη

12:45 17/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αν θέλει κανείς να θυμάται κάτι που έκανε, τονώνοντας τη μνήμη του και παραμένοντας συγκεντρωμένος στις δραστηριότητες της ημέρας, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ασκηθεί σωματικά τέσσερις ώρες μετά από την ολοκλήρωση εκείνων των δραστηριοτήτων που δεν θέλει να ξεχάσει.

Αυτή είναι η θεωρία των Ολλανδών επιστημόνων που μοιάζει να επιβεβαιώνεται από τα πορίσματα μιας νέας σχετικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 72 εθελοντές. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απομνημονεύσουν διάφορα πράγματα και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε

τρεις ομάδες: Η μία ασκήθηκε σωματικά αμέσως, η δεύτερη μετά από τέσσερις ώρες και η τρίτη δεν ασκήθηκε καθόλου.

Μετά από δύο μέρες, οι εθελοντές εξετάσθηκαν για το πόσα θυμούνταν, ενώ παράλληλα έγινε μαγνητική απεικόνιση (MRI) του εγκεφάλου τους.

Διαπιστώθηκε ότι, από τις τρεις ομάδες, υπερείχε η δεύτερη που είχε ασκηθεί τέσσερις ώρες έπειτα από τη διαδικασία της απομνημόνευσης. Η εγκεφαλική απεικόνιση επιβεβαίωσε ότι τα μέλη αυτής της ομάδας είχαν καλύτερη λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται την μνήμη και την μάθηση.

Παρά την σχετική αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, παραμένει άγνωστο το πώς και γιατί η άσκηση με χρονική υστέρηση επιδρά θετικά στην μνήμη. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι, όταν οι ουσίες κατεχολαμίνες στο σώμα (που περιλαμβάνουν τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη) βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα, μπορούν να βελτιώσουν την μνήμη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκιγιέν Φερντάντεζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας

Keywords
Τυχαία Θέματα