Η χορωδία «Arkadia» και η μαέστρος Μαριλένα Ζλατάνου στις «ΧορωδιοΓραφίες»

11:04 20/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Νορβηγική χορωδία «Arkadia» με ελληνικό χρώμα και χαρακτήρα αλλά και η μαέστρος της Μαριλένα Ζλατάνου με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στις αυριανές «ΧορωδιοΓραφίες», τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Την ηχογράφηση έκανε ο Μάνος Σωτηρόπουλος.

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε

μήνα στις 9μ.μ., από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά:

Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση chorodiografies@ert.gr ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Στοιχεία για την αυριανές «ΧορωδιοΓραφίες»

*Στην καθημερινή περιπλάνηση στο διαδίκτυο ανακάλυψα τη χορωδία «Arkadia»από την Νορβηγία με Ελληνικό χρώμα και χαρακτήρα.
Η Μαέστρος Μαριλένα Ζλατάνου με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την καριέρα της.

*Επίσης σ αυτή την εκπομπή τρία αποσπάσματα από την ζωντανή ηχογράφηση της «Λιλιπούπολης» που έγινε στο Βόλο το 2000 με την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου, την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου και τους solist της πρώτης παρουσίασης του έργου, υπό την διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν.

*Ακόμη η ιστορία της γυναίκας για την οποία έγραψε ο Δροσίνης την «Ανθισμένη αμυγδαλιά» και μελοποίησε ένας ράπτης από το Άργος και έγινε πασίγνωστη καντάδα.

*Επιπλέον θα ακουστούν επιλεγμένα χορωδιακά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου

Βιογραφικό της Μαριλένας Ζλατάνου

Η Μαριλένα Ζλατάνου από την Θεσσαλονίκη ζει και εργάζεται στην Νορβηγία είναι Μετζοσοπράνο με ευρύ και εκτενές ρεπερτόριο που καλύπτει την περίοδο από τον μεσαίωνα ως την εποχή μας.
Παράλληλα με το κλασικό ρεπερτόριο με συνοδεία πιάνου, κλασικής κιθάρας, κοντίνουο (για την εποχή Μπαρόκ), η ορχήστρα για ΟΡΑΤΟΡΙΟ και ΟΠΕΡΑ, δουλεύει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε άδικα ξεχασμένο ρεπερτόριο όπως π.χ. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ, και με ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων.
Είναι η ιδρύτρια και η τραγουδίστρια αυτού συγκροτήματος μεσαιωνικής μουσικής. VOX ANTIQUA
Έχει δουλέψει εντατικότατα και σαν μαέστρος και σε σταθερή βάση και σε σεμινάρια σε όλη τη Νορβηγία, και έχει πείρα με διαφορετικού τύπου χορωδίες όπως παιδικές, νεανικές και μεικτές χορωδίες υψηλών απαιτήσεων.
Είχε το το ντεμπούτο της σαν συνθέτης την άνοιξη του 2007 και έκτοτε έχουν εκτελεστεί έργα της πολλές φορές στη Νορβηγία αλλά και στην Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και αλλού.
Πληθώρα από χορωδιακές επεξεργασίες, ιδιαίτερα Ελληνικής μουσικής, που έχουν παρουσιαστεί συχνά και στη Νορβηγία και διεθνώς
Έχουν γραφεί εξαιρετικές κριτικές για τη δουλειά της.
Συνθέτες διαφορετικών εθνικοτήτων έχουν γράψει έργα που της αφιέρωσαν.
Είναι συχνότατα σολίστ και μαέστρος στην ίδια συναυλία.
Τιμήθηκε με το πολιτιστικό βραβείο του δήμου του Nesodden 2008 για την δουλειά της.
Από τις αρχές του 1980, έχει μια έντονη δραστηριότητα σαν μαέστρος διευθύνοντας και διδάσκοντας χορωδίες και σε μόνιμη και σε ειδική βάση σε όλη τη Νορβηγία.
Το χορωδιακό ρεπερτόριο της Μ.Ζ. εκτείνεται χρονικά από το μεσαίωνα ως τις μέρες μας και γεωγραφικά σε όλες τις ηπείρους.
Από το 1988 διευθύνει την ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΡΚΑΝΤΙΑ (Όσλο), μεικτή χορωδία που ειδικεύεται στην ελληνική χορωδιακή μουσική.
Έχουν παρουσιάσει στο κοινό της Νορβηγίας ένα ευρύτατο φάσμα χορωδιακής μουσικής και a cappella και με συνοδεία οργανική, που κυμαίνεται από το «Το Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη (πλήρες), πλήθος άλλων τραγουδιών και αποσπασμάτων έργων του (π.χ. Λειτουργία εις κεκοιμημένους), και βεβαίως και τραγούδια άλλων συνθετών όπως του Μάνου Χατζηδάκι, του Χρήστου Λεοντή, του Γιάννη Μαρκόπουλου, τη «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα, αποσπάσματα από «Τα Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη, κ.ο.κ, ως (για πρώτη φορά στη Νορβηγία) βυζαντινή μουσική και φυσικά επεξεργασίες δημοτικών τραγουδιών, όπως π.χ του Γιάννη Κωνσταντινίδη και της ΜΖ.
Το 1999 η χορωδία παρουσίασε δίσκο με «ελληνική χορωδιακή μουσική από την αρχαιότητα ως την εποχή μας» με τραγούδια του Χατζηδάκη, του αναγεννησιακού κρητικού συνθέτη, Φραγκίσκου Λεονταρίτη, επεξεργασίες βυζαντινών ύμνων του Θ. Παπακωνταντίνου, δυο χορωδιακές σουίτες, επεξεργασίες της M.Z., (Μακεδονική, με δημοτικά τραγούδια από τη Μακεδονία, και σουίτα από χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα), απόσπασμα από τον ύμνο στον Απόλλωνα (2ος αιώνας π.Χ.) κ.λ.π.
Έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο στη Νορβηγία και έχουν δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων στη Θεσσαλονίκη το 97, στο πρόγραμμα «εκ περάτων της Γης» της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
Πολύ συχνά τραγουδάει η χορωδία επεξεργασίες της Μ.Ζ.
Έχει η ίδια πάρει πρωτοβουλία για την ίδρυση μεικτής χορωδίας υψηλού επιπέδου, το ΚΟΡΟ ΜΙΣΤΟ το 1997, της οποίας το αντικείμενο είναι η παρουσίαση κλασικών έργων όπως ο «ΜΕΣΣΙΑΣ» και άλλα έργα του Χέντελ, η «Γκλόρια» και το «Μαγκνίφικατ» του Βιβάλντι, μοτέτα και καντάτες του Γ. Σ. Μπαχ, το «Λαμέντο ντ Αριάννα» του Μοντεβέρντι, (πλήρες), το «ΡΕΚΒΙΕΜ» και η «Λειτουργία σε Σι» του Μότσαρτ, «Βία κρούτσις», και «Μίσσα κοράλις», του Λιστ, έργα των Μπρούκνερ, Μπρίτεν και πολλών άλλων, αλλά και έργων που σπάνια παίζονται και τα οποία έχουν παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Νορβηγία όπως, «Η αναπαράσταση της Ψυχής και του σώματος» του Εμίλιο ντε Καβαλιέρι, το «Όρντο Βιρτούτουμ» της μεσαιωνικής συνθέτιδος Χιλνεγκαρντ φον Μπινγκεν, καθώς και σύγχρονα έργα / παραγγελίες της χορωδίας από σύγχρονους συνθέτες συμπεριλαμβανομένης και της μαέστρου Ζλατάνου.
Έχουν εκδοθεί διεθνώς τρεις από τις χορωδιακές της επεξεργασίες, από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Νορβηγίας, NORSK MUSIKKFORLAG:
ΕΛΛΗΝΟ-ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΚΟΝΤΛΙΜΠΕ
ΣΟΥΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΝΤΑ (9 χριστουγεννιάτικα τραγούδια), και
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ (7 μακεδονικά τραγούδια)

Keywords
Τυχαία Θέματα