«Η δενδροκαλλιέργεια μπορεί να σταθεί στον Έβρο…»

14:02 12/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή του Έβρου για την καλλιέργεια δενδροκομικών ειδών», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αναπληρωτής καθηγητής του εργαστηρίου δενδροκομίας του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δ. Π. Θ., Χρήστος Χατζησαββίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησαββίδης, οι επιλογές που υπάρχουν διαφοροποιούνται ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής και τη σύνθεση του εδάφους. Στην περιοχή του βορείου Έβρου, όπου οι θερμοκρασίες του χειμώνα είναι χαμηλότερες, ενδείκνυνται οι μηλιές, οι κερασιές,

οι αχλαδιές και οι καρυδιές, αλλά και τα πιο «εξωτικά» είδη όπως η αρώνια και το ιπποφαές. Νοτιότερα, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, μπορούν να καλλιεργηθούν αμυγδαλιές, ροδιές και λοτοί. Σε όλο τον νομό, πάντως, εναλλακτικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα αυτοφυή της περιοχής, όπως οι κρανιές, οι μουριές ή κάποια είδη κορομηλιάς. «Η στροφή στις καλλιέργειες των δενδροκομικών απαιτεί ολοκληρωμένη μελέτη», υπογράμμισε ο κ. Χατζησαββίδης, «καθώς πρόκειται για πολυετείς καλλιέργειες και τα λάθη κοστίζουν σε βάθος χρόνου». Προέτρεψε επίσης τους καλλιεργητές να προχωρήσουν στη σύσταση ομάδων παραγωγών, «αφού μέσω των συνεργειών αυτών εξασφαλίζεται η τεχνογνωσία και η διάθεση του προϊόντος, ενώ είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα και τα προβλήματα που πιθανόν θα εμφανιστούν. Οι ομάδες μπορούν επίσης ευκολότερα να προχωρήσουν ακόμα και στη μεταποίηση και συσκευασία του προϊόντος, πετυχαίνοντας τον στόχο αύξησης της υπεραξίας του». Ο κ. Χατζησαββίδης σημείωσε, τέλος, ότι παρατηρείται αναζήτηση για καινούριες καλλιέργειες, «κυρίως από τους νεότερους αγρότες», ωστόσο επεσήμανε ότι «σε μία περιοχή που παραδοσιακά ασχολείται με τις αροτραίες καλλιέργειες, τα βήματα θα πρέπει να είναι μικρά και συγκρατημένα στην αρχή, σε μικρές εκτάσεις, πριν προχωρήσουν τα μεγαλύτερα εγχειρήματα».

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα