Η εικαστική έκθεση «Αποτυπώσεις της Μνήμης…» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

19:12 7/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εικαστική έκθεση «Αποτυπώσεις της Μνήμης…» με έργα 13 εικαστικών καλλιτεχνών εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018, στις 7.00 μ.μ., στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (αίθουσα Αλέξανδρου Χαΐτογλου). Η έκθεση έχει ως θέμα τα δεινά και τις συνέπειες του πολέμου και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού στην παγκόσμια ιστορία. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ και Διευθύντρια

του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφουν οι Γιώργος Κατσάγγελος, Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Α.Π.Θ. και Νίκος Παπαγεωργίου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης.

Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν πρόσφυγες από τις αντιμαχόμενες πλευρές, εγκαταλείποντας βίαια τις πατρίδες τους. Η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη σημειώνει: «Η μνήμη των προσφύγων μετουσιώνεται σε έναν κεντρικό τόπο ανάμνησης. Ξεκινά από τη δραματική μετακίνηση των πληθυσμών σε όλη την Ευρώπη, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων να βρουν μια συνθήκη βίου στη νέα κατάσταση. Ο τρόπος που διαμορφώνουν την ταυτότητά τους σμιλεύεται σταδιακά, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εμπειρία του παρελθόντος και την καινούρια αλήθεια του παρόντος. Η προσδοκία για μια νέα αρχή, η επιθυμία αποφυγής της λήθης, η ανάγκη για να θεμελιώσουν εκ νέου τη ζωή τους, αποτελεί βασικό τους μέλημα. Η μνήμη τους δεν είναι άυλη· συνδέεται με φορείς, θεσμούς, ήθη και έθιμα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης και των δικτύων, στα οποία κινήθηκαν όσοι πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωσή της. Η εικαστική παραγωγή με την παρέμβασή της, δημιουργεί έναν ανεξάρτητο και συμβολικό χώρο, στον οποίο επαναπροσδιορίζονται, τόσο οι ανθρώπινες σχέσεις, όσο και το κοινωνικό τους πλαίσιο».

Στην έκθεση «Αποτυπώσεις της μνήμης…» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ευαγγελία Αθανασιάδου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Γιώργος Διβάρης, Γιώργος Δρόσος, Γιώργος Κατσάγγελος, Στέλιος Ντεξής, Αθανάσιος Πάλλας, Σταύρος Παναγιωτάκης, Σωτήρης Πανουσάκης, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Ξενής Σαχίνης (φώτο), Λάμπρος Ψυρράκης.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμάς να υποδεχόμαστε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα κορυφαίους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, που καθένας με τον δικό του τρόπο αποτυπώνει σκέψεις και συναισθήματα που δημιουργεί το γεγονός του πολέμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ για τη συνεργασία. Το Μουσείο μας είναι ανοιχτό σε συμπράξεις που προάγουν τον εκπαιδευτικό του ρόλο είτε σε σχέση με τον Μακεδονικό Αγώνα και τη ζωή στη Μακεδονία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, είτε σε σχέση με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και τις συνέπειές τους σε κάθε επίπεδο», δήλωσε σχετικά η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ κ. Φανή Τσατσάια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα