Η Μαρία Θελερίτη για το νομοσχέδιο των ΟΤΑ

10:04 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη (26/7/17), ρυθμίζει και επιλύει μια σειρά χρόνια προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων, ανέφερε η βουλεύτρια Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μ. Θελερίτη, στην τοποθέτησή της στην ολομέλεια της βουλής.

Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει μια σειρά δομές της αυτοδιοίκησης, επιλύοντας παράλληλα σοβαρά εργασιακά

ζητήματα των εργαζόμενων στην αυτοδιοίκηση.

Επίσης η Μ. Θελερίτη, τόνισε την πολιτική σημασία που έχει στην παρούσα συγκυρία η πρόβλεψη και κυρίως η ρητή κατοχύρωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αποσαφηνίζοντας την ουσιώδη διαφορά μεταξύ της κερδοσκοπίας και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μιας κοινωφελούς επιχείρησης, όπως είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης.

Παράλληλα, απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, ανέδειξε τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον για τη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για κοινωφελείς επιχειρήσεις που διαχειρίζονται έναν εξαιρετικά πολύτιμο πόρο όπως είναι το νερό, και οφείλουν να δρουν υπέρ του κοινού καλού, υπέρ των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητά τους προκειμένου να καλύψουν έξοδα, εργαζόμενους, την συντήρηση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης, δαπάνες για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του ύδατος, κ.λπ. Επομένως, οι ΔΕΥΑ πρέπει να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις που ωστόσο δεν κερδοσκοπούν, αλλά αντιθέτως ανταποδίδουν, και επιστρέφουν στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία, τα οφέλη που αποκομίζουν ως κοινωφελείς επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια η βουλεύτρια Μ. Θελερίτη, απαντώντας στην θέση της αντιπολίτευσης σχετικά με το κατά πόσον οι διατάξεις του ΑΣΕΠ καλύπτουν ανάγκες ή έχουν καθαρά «ρουσφετολογικό» χαρακτήρα, επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα των προσλήψεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, επικαλούμενη τις δηλώσεις των συλλογικών φορέων της αυτοδιοίκησης, (της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ) για την υποστελέχωση των ΟΤΑ, αλλά και την έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ (2013) για τη συρρίκνωση της απασχόλησης στους ΟΤΑ, που στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, έφτασε σε ποσοστά 18,8%.

Επιπλέον επισήμανε τις εξαιρετικά θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου και τις ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν

· αφενός τις ρυθμίσεις οφειλών με ευνοϊκούς όρους προς τους ΟΤΑ, προκειμένου να υποστηριχθεί ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι πόροι των δήμων μέσω της ενίσχυσης της εισπραξιμότητάς τους,

· και αφετέρου την παροχή κινήτρων προς τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους μέσω της ισοσκέλισης των ανταποδοτικών εσόδων και της απόδοσης χρηματικών διαθεσίμων από τον λογαριασμό «Φόρος ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων».

Τέλος η Μ. Θελερίτη τόνισε πως το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι μια παρέμβαση της κυβέρνησης που κινείται σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους συλλογικούς φορείς να συμβάλλουν με προτάσεις σε αυτόν τον πολιτικό διάλογο.

από δελτίο Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα