Η Μόσχα εγκωμιάζει τις δυνατότητες των νέων πυραύλων της

18:36 27/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ρωσία εγκωμίασε τις δυνατότητες των νέων υπερηχητικών πυραύλων της, ικανών να ξεπερνούν τα 30.000 χιλιόμετρα την ώρα -κάτι που τους κάνει πρακτικά ακατάρριπτους – διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως θέλει απλώς «να διασφαλίσει την ασφάλειά της» μ’ αυτά τα καινούρια όπλα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε αποκαλύψει με υπερηφάνεια τον Μάρτιο μια νέα γενιά «αήττητων» ρωσικών πυραύλων, επιθεώρησε χθες, Τετάρτη, τη δοκιμή ενός εξ αυτών στον οποίο έχει δοθεί η ονομασία

Avangard.

«Οι τελευταίες δοκιμές έδειξαν πως έφθασε ταχύτητες κοντά στο Mach 30. Έφθασε μια ταχύτητα Mach 27», δηλαδή 27 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και πάνω από 33.000 χλμ/ώρα, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiia 24.

«Σε τέτοιες ταχύτητες, πρακτικά δεν μπορεί να καταρριφθεί από κανένα αντιπυραυλικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ο Μπορίσοφ διευκρίνισε πως οι πύραυλοι αυτοί ξεχωρίζουν επειδή «είναι αδύνατο να προβλεφθεί πού θα βρίσκονται την επόμενη στιγμή» και διαβεβαίωσε πως ο τρόπος χειρισμού τους «ματαιώνει πρακτικά κάθε αντιπυραυλική άμυνα».

Ο ρωσικός στρατός πρόκειται να εξοπλισθεί από τον ερχόμενο χρόνο με τους πυραύλους Avangard.

«Η Ρωσία έχει ένα νέο στρατηγικό όπλο», είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο Πούτιν αφού επιθεώρησε τη δοκιμή: ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη νότια Ρωσία και, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έπληξε τον στόχο του σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από εκεί, στη χερσόνησο Καμτσάτκα (Άπω Ανατολή).

Αυτοί οι υπερηχητικοί πύραυλοι εντάσσονται στη νέα γενιά των ρωσικών όπλων που παρουσιάσθηκαν τον Μάρτιο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην κεντρική ομιλία της προεκλογικής εκστρατείας του πριν από την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.

Η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει κατηγορώντας τη Μόσχα για «άμεση παραβίαση» διεθνών συνθηκών που έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, η οποία είχε μονογραφηθεί το 1987 από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Έκτοτε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει απ’ αυτή τη συνθήκη και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει να αναπτύξει νέους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, αν η Ουάσινγκτον πραγματοποιήσει την απειλή της να αποχωρήσει από τη συνθήκη, κυρίως προσαρμόζοντας τους πυραύλους Kalibr, που έχουν αναπτυχθεί για τις φρεγάτες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, και τους πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-101, ώστε να εκτοξεύονται από το έδαφος.

Χωρίς να αναφερθεί στη συνθήκη INF, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανοφ διαβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στην τηλεόραση, πως η ανάπτυξη αυτών των νέων όπλων δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να «διασφαλισθεί η ασφάλεια (της Ρωσίας) για πολλές δεκαετίες με χαμηλότερα κόστη», καθώς οι νέοι πύραυλοι είναι πιο αποτελεσματικοί από τους προηγούμενους.

«Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε καμιά κούρσα εξοπλισμών ούτε τώρα ούτε στο μέλλον», πρόσθεσε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα