Η παιδική παράσταση «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» στο Θέατρο Κνωσός
«Το Ταξίδι του Φερεϋντούν», το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, που έχουν διαβάσει περισσότερα από 40.000 παιδιά και έχουν συζητήσει με τον συγγραφέα στους χώρους των σχολικών τάξεων, ζωντανεύει για πρώτη φορά στο Θέατρο Κνωσός, σε μια παράσταση που συνδυάζει την τέχνη του Θεάτρου για παιδιά με την τέχνη του Σύγχρονου Χορού και το Video Art.
Η ποιητική ατμόσφαιρα του βιβλίου μέσα στην παράσταση, με την επιμέλεια του συγγραφέα, δημιουργεί στη σκηνή
Το παραμύθι «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), μέσα από τα μηνύματά του, δημιουργεί πολιτισμικά ερεθίσματα στην συνείδηση των μαθητών, αναδεικνύοντας ζητήματα όπως είναι η ομορφιά της διαφορετικότητας, η δύναμη της αλληλεγγύης, η αυτοπεποίθηση που προσφέρει η γνώση, καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας, εξ αιτίας των πολέμων σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Το βιβλίο προκρίθηκε για το Κρατικό Βραβείο του 2013 ενώ κατέλαβε τη 2η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Αναγνώστη.
Η εικονογράφηση του βιβλίου αποτελεί έργο της Περσίδας ζωγράφου Φιρουζέ Αχλαγί.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου απεικονίζεται η ιστορία του Φερεϋντούν, μια ιστορία εμπνευσμένη από την περσική καλλιτεχνική τεχνοτροπία.
Η παράσταση ακολούθησε τόσο ενδυματολογικά όσο και μουσικά την περσική κουλτούρα, έτσι ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές ανά την Ελλάδα την ποίηση, τα έθιμα αλλά και τα μουσικά ακούσματα του ήρωα του βιβλίου.
Η σκηνοθέτις του έργου Κατερίνα Βαρδακαστάνη, σεβόμενη την πολιτισμική παράδοση και την αξιολογική υπόσταση του «άλλου λαού», φρόντισε να συμπυκνώσει και να αποτυπώσει επί σκηνής τα σπουδαιότερα σημεία του έργου, ώστε μέσα από μηνύματα κατανοητά και επίκαιρα, να δημιουργήσει ερεθίσματα σκέψης και ωφέλιμου προβληματισμού στους μαθητές.
Βασικός στόχος της παράστασης είναι να προωθήσει έννοιες που στηρίζουν και θεμελιώνουν τον Πολιτισμό και διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών και των νέων ανθρώπων.
Λίγα λόγια για το έργο
O Φερεϋντούν είναι ένα παιδί που ζει ειρηνικά στο Χοραμσάρ της μακρινής Περσίας. Η καθημερινότητά του αλλάζει ξαφνικά όταν αρχίζει ο πόλεμος Ιράν- Ιράκ και η πόλη του καταστρέφεται από τις επιθέσεις και τις βόμβες. Ο Φερεϋντούν χάνει τα πάντα. Το μόνο που καταφέρνει να σώσει από τα ερείπια είναι ένα μικρό βιβλιαράκι που του είχε χαρίσει ο πατέρας του πριν την καταστροφή. Και το «Ταξίδι του Φερεϋντούν» ξεκινά μέσα από εμπόδια, δυσκολίες και την αγωνία για το άγνωστο. Ένα ταξίδι επιβίωσης αλλά και αυτογνωσίας. Συνοδοιπόρος του ο αγαπημένος του χαρταετός. Εκείνος του φωτίζει το δρόμο και του δίνει κουράγιο στις καθημερινές στιγμές μοναξιάς και φόβου που βιώνει ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο.
Τελικός του προορισμός η Ελλάδα. Και το ταξίδι της ζωής του Φερεϋντούν συνεχίζεται, όπως μας λέει ο αφηγητής, μέσα από τις αντιξοότητες και τις επιτυχίες που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά και οι συνθήκες που αντιμετωπίζει. Ένας αγώνας λοιπόν, μια μάχη που δίνει σε μόνιμη βάση ο Φερεϋντούν, τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στα αχανή βουνά της Περσίας και της Τουρκίας, όσο και στους δρόμους της Αθήνας όταν πλέον εγκαθίσταται στη χώρα μας. Με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό ο Φερεϋντούν αντιμετωπίζει την πείνα, το κρύο, τον ρατσισμό, αλλά και την ημιμάθεια εκείνων που αγνοούν ότι η ζωή στηρίζεται στην ομορφιά της διαφορετικότητας. Γιατί αν όλοι οι κήποι ήταν γεμάτοι από ίδια λουλούδια, αν οι άνθρωποι και τα ζώα είχαν την ίδια όψη, δεν θα υπήρχε κανένα ενδιαφέρον σ’ αυτό τον κόσμο. Αυτό υποστήριζε πάντα και ενίσχυε με τα λόγια του, τα ποιήματά του, τα παραμύθια του και τις μεταφράσεις του, ο Φερεϋντούν Φαριάντ, ο ποιητής που έζησε κι αγάπησε την Ελλάδα ως δική του πατρίδα. Σήμερα λοιπόν, μέσα από την παράσταση του Θεάτρου Κνωσός «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» ήρθε η εποχή να τον αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι.
Για να μάθουμε όλοι μας ότι οι τρεις λέξεις που του έμαθε η μητέρα του όταν ήταν παιδί, μπορούν να φωτίσουν και τα δικά μας ταξίδια: «Φερεϋντούν, ν’ αγαπάς το Φως, την ομορφιά και τη Γνώση».
Φερεϋντούν Φαριάντ: ο Πέρσης ποιητής
Ο Φερεϋντούν Φαριάντ (6 Δεκεμβρίου 1949 – 5 Φεβρουαρίου 2012) ήταν Ιρανός ποιητής, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφραστής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Γεννήθηκε στο Χοραμσάρ της Περσίας ως Φερεϋντούν Ραχίμι. Είχε κάνει πανεπιστημιακές σπουδές στην Τεχεράνη. Ήρθε στην Ελλάδα το 1980 και συναντήθηκε με τον Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο στη Σάμο. Στη συνέχεια γύρισε στην πατρίδα του, όπου είχε ξεσπάσει o πόλεμος του Ιράν με το Ιράκ και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 μετά την ολική καταστροφή της γενέτειράς του.
Από τότε ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα. Είχε λάβει την ελληνική υπηκοότητα. Στην Αθήνα σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και Αρχαία Ελληνικά. Ο Φαριάντ μιλούσε Περσικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αραβικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Στην Περσία είχε εκδώσει ποιητικές συλλογές και πολλές μεταφράσεις Ελλήνων και ξένων ποιητών. Είχε βραβευθεί από την Ελληνική Εταιρεία Μετάφρασης Λογοτεχνίας και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων. Ο «Πέτρινος Χρόνος» είναι ένα ογκώδες (1.100 σελίδες) δίγλωσσο (Ελληνικά και Περσικά) έργο, που έγινε πραγματικότητα μετά την εκτεταμένη συνεργασία του Φαριάντ με τον Ρίτσο, με τον οποίο συνδέθηκε με μακρόχρονη φιλία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση δίγλωσσο έργο του Ρίτσου που έχει εκδοθεί παγκοσμίως. Η επίμοχθη προσπάθεια του Φαριάντ στην, όσο το δυνατόν πιστότερη και εμπνευσμένη μεταφορά του έργου του Ρίτσου, υπερπηδώντας τα γλωσσικά και εκφραστικά εμπόδια υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του ίδιου του Ρίτσου, δημιούργησε έναν πολύτιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς με βαθιές και παλαιές ιστορικές συγγένειες. Του άρεσε να αποκαλείται Πέρσης και όχι Ιρανός, γιατί ο Γιάννης Ρίτσος μια μέρα του είχε πει: «Θα λες είμαι Πέρσης και θα καμαρώνεις, γιατί οι Έλληνες και οι Πέρσες συνδεόμαστε ιστορικά από την εποχή των Μηδικών Πολέμων». Αποσπάσματα ποίησης του Φαριάντ, που είχε μεταφράσει ο ίδιος ο Ρίτσος στα Ελληνικά, διδάσκονται σε ανθολόγια του Δημοτικού Σχολείου.
Σημείωμα συγγραφέα
«Μέσα από το Ταξίδι του Φερεϋντούν, ταξίδεψα κι εγώ. Βίωσα τη φυγή, τον πόλεμο, το χτυποκάρδι του πρόσφυγα, τον πόνο του μετανάστη. Συνταξιδέψαμε στα ψηλά βουνά, στα δάση, στα ποτάμια και στα οροπέδια της Περσίας. Αγκαλιαστήκαμε και γίναμε ένα κορμί, μια ψυχή καθώς περνούσαμε τα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου πάνω στη λαστιχένια βάρκα μας. Τον ακολούθησα παντού. Έζησα τη θλίψη του όταν ο ρατσισμός τού χτυπούσε την πόρτα. Είδα στο βλέμμα του την απογοήτευση όταν πεινούσε και κρύωνε, αλλά περπάτησα και στους φωτεινούς δρόμους που άνοιγε η ποίησή του.
Τι τύχη να έχεις συνοδοιπόρο σου εκείνον που κατόρθωσε με την δύναμη της πένας του και το μεγαλείο της καρδιάς του να συγκινήσει δυο λαούς: τον περσικό και τον ελληνικό!
Τι μαγικό που ήταν το ταξίδι μου μαζί του!
Φερεϋντούν, σου οφείλω τη γνώση για όσα δεν ήξερα αλλά και για την ομορφιά με την οποία οι λέξεις ντύνουν τα όνειρα. Μα πάνω απ’ όλα, σ’ ευχαριστώ για την αγάπη που πήρα απ’ τα παιδιά. Εσύ ήσουν η αιτία! Γιατί το ταξίδι σου, φίλε Φερεϋντούν, υπήρξε και παραμένει ταξίδι όλων μας… Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σημείωμα σκηνοθέτη
Το Ταξίδι του Φερεϋντούν είναι μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα. Η μυθοπλασία στηρίζεται στην πραγματική ζωή του Φερεϋντούν Φαριάντ, του Πέρση ποιητή που έζησε και δημιούργησε στην Ελλάδα. Ο ήρωάς μας είναι ένα 12χρονο αγόρι. Η ιστορία που παρακολουθούμε στη σκηνή έχει όλα αυτά τα γνωρίσματα που συνθέτουν ένα δυναμικό, φαντασμαγορικό παραμύθι.
Παρακολουθούμε την διαδρομή ενηλικίωσης και αυτογνωσίας του ήρωα, την απώλεια των δικών του ανθρώπων και τον αποκλεισμό, την προσφυγιά μέσα από τα μάτια ενός ασυνόδευτου παιδιού, το ρατσισμό και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, και πολλά ακόμα ζητήματα που ανακαλύπτει ο μικρός θεατής μέχρι το τέλος του έργου, όπου τελικά βλέπει τον ήρωα να τα καταφέρνει, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Το «Ταξίδι του Φερεϋντούν», μέσα από την αλληλεπίδραση των τεχνών του Θεάτρου, του Video Art και του Σύγχρονου Χορού, προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και να έρθουν πιο κοντά στα συναισθήματά τους. Να θέσουν ερωτήματα ή να βρουν απαντήσεις πάνω σε ευαίσθητα θέματα στη ζωή κάθε ανθρώπου. Και το σημαντικότερο. Βάζει την ποίηση στο κέντρο της ζωής, όπως της αξίζει. Γιατί, τι είναι η Ποίηση; Τα μάτια των παιδιών που μετά την παράσταση κοιτάζουν τον κόσμο γύρω τους αλλιώς και λαμπυρίζουν και τον δικό μας κόσμο! Κατερίνα Βαρδακαστάνη
ΣυντελεστέςΣυγγραφέας: Γρηγόρης ΧαλιακόπουλοςΣκηνοθεσία – Εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα ΒαρδακαστάνηΧορογραφίες: Κάλλια ΘεοδοσιάδηΦωτισμοί: Δημήτρης ΠαπαδόπουλοςVideo Art: Ευγένιος ΑρβανιτάκηςΚοστούμια: Βεστιάριο L.TSAGASΒοηθός Σκηνοθέτη: Κωστής ΣαββιδάκηςΒοηθός Ενδυματολόγου : Μυρτώ ΣταματοπούλουΚατασκευές: Φίλις ΜέμουΦωτογραφίες: Κλεώ ΚαλλέργηΠαραγωγή: Θέατρο ΚνωσόςΠαίζουν: Λευτέρης Τσάτσης, Κωστής Σαββιδάκης, Μαρία Δρακοπούλου, Σπύρος Κοντορίζος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κάλλια ΘεοδοσιάδηΗμέρες παραστάσεων: Κυριακή 15:00
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017
Γενική είσοδος για σχολεία και οργανωμένες παραστάσεις: 6 ευρώ
info
Θέατρο Κνωσός
Κνωσσού 11 & Πατησίων 195, Πλατεία Αμερικής, ΑθήναΤηλέφωνο: 210.8677070 και 6983004857- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η «επανάσταση» των παικτών του ΠΑΟ και το «αντίο» του Ουζουνίδη
- Πέθανε γνωστή ηθοποιός μετά από χρόνια προβλήματα υγείας
- Το μήνυμα του Χατζηνικολάου για το νέο μέλος στην οικογένειά του
- Κάθειρξη 8 ετών σε δημόσιο υπάλληλο για διορισμό με πλαστό πτυχίο
- Τράπεζες: Έρχονται νέες μειώσεις στο προσωπικό
- 10 πολιτιστικά events για να προσθέσεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
- 30.000 Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά από τεράστια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών [εικόνες & βίντεο]
- Μπέσσυ Αργυράκη: Μείναμε άφωνοι με τη δίαιτα, που κάνει για να χάσει 30 κιλά
- Καιρός – Προσοχή: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
- Πόσο θα κοστίζει κάθε επεισόδιο των Nomads στον Ant1
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Συνελήφθη στην Κατερίνη με πάνω από 30 κιλά κάνναβης
- Θύματα υπερχρέωσης χιλιάδες χρήστες κινητής τηλεφωνίας (video)
- Ξανά στις δικαστικές αίθουσες το μακελειό στον Προφήτη Ηλία
- Ναύπακτος: Οι εκδηλώσεις της κοσμοϊστορικής Ναυμαχίας
- Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
- Αύριο η πληρωμή 63,7 εκ. ευρώ για το ΚΕΑ σε 273.913 δικαιούχους
- Ζημιά για τη Σύμη η απόφαση της Τουρκίας
- Αντίρριο: Απανθρακώθηκε οδηγός
- Ευρωπαϊκή Γιορτή των πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη
- Βόρειο Αιγαίο: Αντιδράσεις τουριστικών φορέων για πιθανή απαγόρευση τουρκικών πλοίων προς τα νησιά
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Η παιδική παράσταση «Το Ταξίδι του Φερεϋντούν» στο Θέατρο Κνωσός
- Βόρειο Αιγαίο: Αντιδράσεις τουριστικών φορέων για πιθανή απαγόρευση τουρκικών πλοίων προς τα νησιά
- Βόλος: Δημιουργία ασφαλούς δικτύου σχολικών διαδρομών
- Σέρρες : SEREXPO 2017 ανοίγει τις πύλες της στη σχολική κοινότητα!
- WEF: Στην 87η θέση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα
- Ρεκόρ συμμετοχών στον 6ο διεθνή ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης
- Βόρειο Αιγαίο: 10 εκατ. ευρώ για λιμάνια στα μικρά νησιά
- Θύματα υπερχρέωσης χιλιάδες χρήστες κινητής τηλεφωνίας (video)
- 2ο LesvosTrail: Το Σαββατοκύριακο στο Μόλυβο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δραγασάκης κατά ΔΝΤ για τις τράπεζες - «Θα προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό»
- World of Difference: Η Vodafone δίνει φέτος την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους νέους να εργαστούν στον ΜΚΟ της επιλογής τους, κάνοντας έμπρακτα τη διαφορά
- Αύριο η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
- «Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες στον τομέα της Διαστημικής»
- 30.000 Ουκρανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά από τεράστια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών [εικόνες & βίντεο]
- Η πιτσιρίκα καλλονή του Nomads [εικόνες]
- Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Μητρόπολη Ιωαννίνων
- Έλεγχοι και από το ΣΔΟΕ για την αδήλωτη εργασία
- Γιουβέντους-Ολυμπιακός στα Ματς του Κουπονιού του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ