Η ψηφιακή κιβωτός όπου διασώζονται οι θησαυροί του Αγίου Όρους (Video)

19:07 24/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια ψηφιακή κιβωτο διασώθηκε για πάντα ένας από τους πολύτιμους θησαυρούς της Ελλάδας: τα κειμήλια του Αγίου Όρους. Το φιλόδοξο αυτό έργο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή 200 εξειδικευμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων., βυζαντινολόγοι, τεχνικοί πληροφορικής, παλαιογράφοι, θεολόγοι και νομικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του πλούτου των 12 μονών. Οι προκλήσεις ήταν πολλές: προβλήματα στο

διαδίκτυο, την ηλεκτροδότηση ακόμα και τη προσβασιμότητα. Στο τέλος όμως η ομάδα κατάφερε να στήσει 14 ψηφιακά εργαστήρια στο Άγιος Όρος.

Τα στελέχη της ομάδας ψηφιοποίησης και της τεκμηρίωσης έμεναν στο Άγιο Όρος για διαστήματα μερικές φορές και μεγαλύτερα του ενός μήνα προκειμένου να ολοκληρωθεί το τεράστιο έργο. Και πάλι όμως η προσπάθεια αυτή δεν έφτανε για να φέρουν εις πέρας τον όγκο της δουλειάς. Χρειαζόταν και κάτι άλλο. Η τεχνολογία υψίστης ασφάλειας έδωσε την δυνατότητα πρόσβασης και σε γυναίκες επιστήμονες να συμμετάσχουν στο έργο εξ αποστάσεως.

Παρά τις προκλήσεις, η ανταμοιβή για τους επιστήμονες είναι ανεκτίμητη, γιατί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία.

Το αποτέλεσμα του μεγάλου αυτού έργου, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο τεράστιος αυτός θησαυρός πάνω από 2 εκ. ψηφιακών λήψεων, να είναι προσβάσιμος από όλον τον κόσμο. Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει περιπου 140.000 λυτά έγγραφα και αρχειακούς κώδικες, 3.337 χειρόγραφους κώδικες, περίπου 7.000 φορητές εικόνες, 19.000 έργα τέχνης και 1.500 αρχέτυπα.

Μέσα στην ιστοσελίδα, υπάρχουν επίσης εκπαιδευτικές εφαρμογές όπως μια πλατφόρμα τηλεεκπαιδευσης η οποία είναι συνδεδεμένη στο αποθετήριο ώστε να υπάρξει δομημένο ψηφιακό περιεχόμενο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα μεταδεδομένα έχουν μεταφραστεί ήδη στα αγγλικά και σύντομα θα μεταφραστούν στα Γερμανικά και τα Ρωσικά ώστε ακόμα περισσότερος κόσμος να έχει πρόσβαση στο μοναδικό αυτό υλικό, ένα υλικό που προήλθε από τη μαγική σύζευξη παράδοσης και τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα