Η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει ταχύτερα από ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα

16:11 5/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 2019, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ένα επιστημονικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,61 μέτρα έως το 2100, αλλά όχι πάνω από 1,10 μέτρα. Αυτό προβλέπουν τα μοντέλα που υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή και τη θέρμανση των ωκεανών, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά του ανθρώπου για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μοντέλα της στάθμης της θάλασσας και τα συνέκριναν με τα ιστορικά δεδομένα. Με άλλα λόγια, κοίταξαν πόσο γρήγορα ανέβηκαν τα επίπεδα της θάλασσας στο παρελθόν όταν η Γη θερμάνθηκε και προέβλεψαν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο μέλλον. Διαπίστωσαν ότι τα υπάρχοντα μοντέλα της στάθμης της θάλασσας τείνουν να υποτιμούν το ποσοστό ανόδου της στάθμης των θαλασσών συγκριτικά με άλλες πιο κλασικές προβλέψεις. Αυτή η σύγκριση δείχνει ότι οι προβλέψεις των πρόσφατων εκθέσεων της IPCC είναι πολύ χαμηλές, έγραψαν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στο περιοδικό «Ocean Science».

Τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως οι αλλαγές στους πάγους, τα σύννεφα, την ποσότητα θερμότητας του ήλιου που απορροφάται από τους ωκεανούς και άλλους. Λαμβάνουν επίσης υπόψη και τα ιστορικά δεδομένα, δήλωσε η Κέιτλιν Χιλλ, μαθηματικός του Πανεπιστημίου Wake Forest που εργάζεται στη μοντελοποίηση του κλίματος, η οποία όμως δεν συμμετείχε στην μελέτη.

«Εάν φτιάξετε ένα καλό κλιματικό μοντέλο και υπολογίσετε όλες τις πιθανές φυσικές διεργασίες και το τοποθετήσετε στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με αυτό των ιστορικών δεδομένων, θα πρέπει να αναπαράγει περίπου τι πραγματικά συνέβη», εξηγεί η επιστήμονας στο Live Science. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «οπίσθια διάδοση», και επιβεβαιώνει την εγκυρότητα ενός μοντέλου.

Το γεγονός ότι τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η IPCC ίσως υποτιμούν την μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δεν προκαλεί εντύπωση στην Τζέλεν Ράσελ, ωκεανογράφο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι ειδικοί προβλέπουν ήδη μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας πολύ μεγαλύτερη ​​από αυτό των μοντέλων της IPCC. Επιπλέον, τα υπάρχοντα μοντέλα δεν υπολογίζουν τις επιπτώσεις της τήξης των φύλλων πάγου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πρόσθεσε η Ράσελ.

Οι συγγραφείς του άρθρου ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο μέτρησης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, γνωστή ως TSLS, για να μπορέσουν να κάνουν προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική πραγματικότητα.

Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει τα μελλοντικά μοντέλα κλιματικής αλλαγής, ανέφεραν οι επιστήμονες. Η Ράσελ είπε ότι η μέθοδος αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τον χώρο. Ο Young Gu Her, ένας υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ο οποίος δουλεύει με κλιματικά μοντέλα, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα το οποίο βρίσκει ενδιαφέρον, αναδεικνύει τη σημασία της κατανόησης των υποθέσεων των μοντέλων που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της μελλοντικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Ωστόσο, είπε ότι το έγγραφο δεν διευκρινίζει τα ποσοστά των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του επόμενου αιώνα.

Είναι σημαντικό για το κοινό να κατανοήσει ότι τα κλιματικά μοντέλα δεν λειτουργούν όπως οι καιρικές προβλέψεις, τονίζει η Χιλλ. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να σας πουν τι θερμοκρασία θα έχει μια συγκεκριμένη Τρίτη, δέκα χρόνια από σήμερα, αλλά για να βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο παγκόσμιο κλίμα, ποιοι παράγοντες είναι οι πιο σημαντικοί στη διαμόρφωση του μέλλοντος και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το μέλλον.

«Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι τα ανώτατα όρια που προβλέπει η IPCC δεν είναι τα πιο υψηλά όσον άφορά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε στο Live Science, η Άντρα Γκάρνερ, κλιματική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Rowan, στο Νιου Τζέρσεϋ.

«Τα ανώτατα όρια που δίνουν οι εκθέσεις της IPCC ορίζονται συνήθως ως το 83ο εκατοστημόριο», που σημαίνει ότι ο υψηλότερος αριθμός της στάθμης της θάλασσας που αναφέρει η IPCC είναι στην πραγματικότητα το σημείο που το 83% των προβλέψεων πέφτει έξω, και ενώ αυτό σημαίνει ότι θεωρείται λιγότερο πιθανή η υψηλότερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, δεν είναι όμως και αδύνατο να επιβεβαιωθεί».

ΠΗΓΗ: Livescience

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα