Η σύγχρονη τεχνολογία στην διάθεση των πολιτών του Δήμου Νεάπολης

14:27 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια πρωτοποριακή συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ δρομολόγησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) που μετέχουν στις αντίστοιχες δομές του δήμου.

Πρόκειται για την εφαρμογή της τεχνολογικής πλατφόρμας LLMCare (Long Lasting Memories-LLM) που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε ασθενείς με άνοια έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της σωματικής αλλά και της νοητικής τους κατάστασης.

Το σύστημα σωματικής

ενδυνάμωσης LLMCare εφαρμόζεται ήδη στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στην οδό Βυζαντίου και στην οδό Περγάμου, ενώ σύντομα θα αρχίσει η πιλοτική του εφαρμογή και στα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία που λειτουργούν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Για πρώτη φορά σε ΑμΕΑ

Αυτή θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το σύστημα θα εφαρμοστεί σε άτομα με αναπηρίες και οι ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ αναμένουν να δουν αν θα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και σε αυτή την ειδική ομάδα πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς ευελπιστούν ότι μέσα από την εφαρμογή αυτής της τεχνολογικής πλατφόρμας και στα παιδιά με αναπηρία, θα επιτευχθεί όχι μόνο βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης, αλλά και κινητοποίηση ενδεχομένως εγκεφαλικών λειτουργιών, που βρίσκονται σε αδράνεια, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί ότι συμβαίνει στην περίπτωση των ηλικιωμένων με άνοια.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοποριακής συνεργασίας, τους επόμενους μήνες, φοιτητές του Εργαστηρίου αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα βρίσκονται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές αναπηρίες και, κατόπιν της απαιτούμενης έγκρισης από γονείς και κηδεμόνες, θα καθοδηγούν τα παιδιά στη χρήση του LLMCare.

Τα αποτελέσματα στους ηλικιωμένους

Το LLMCare αποτελεί απτό παράδειγμα του πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα η πληροφορική, μπορεί να αποτελέσουν «όπλο» για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας -σωματικής και νοητικής- των ανθρώπων.

Εκτός από «παιχνίδια μυαλού», το LLMCare περιλαμβάνει και ασκήσεις σωματικές. Ο χρήστης εκτελεί εντολές ενός προσωποποιημένου κινούμενου σχεδίου (avatar), που του υποδεικνύει κάποιες ασκήσεις. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες του χρήστη καταγράφονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η αξιολόγησή τους εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμίδη, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ηλικιωμένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση πρόληψης της άνοιας είχε εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες που επηρεάζονται από το γήρας, όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα επιβεβαίωσαν πιλοτικές έρευνες που έδειχναν ότι με τη χρήση του προγράμματος επιτυγχάνεται βελτίωση της νοητικής και της σωματικής τους κατάστασης, της ποιότητας ζωής τους, αλλά και πρόληψη της άνοιας ηλικιωμένων ατόμων.

Περνώντας από τη φάση της έρευνας στη φάση της αξιοποίησης και της προσφοράς στην κοινωνία, το σύστημα παρέχεται στους πολίτες μέσα από τις δομές της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα