«Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας» απαντά η Ευρωβουλή

10:54 25/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες ώρες μετά τις έμμεσες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η χώρα του θα καταγγείλει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν «μάσησε» καθόλου τα λόγια του, σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στην Oldenburger Nordwest-Zeitung

«Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει με αυστηρότητα την ΕΕ ότι «Αν περάσουν οι πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν

την Ευρώπη και θα (αναγκαστούν να) τους δεχτούν. Η Τουρκία το εμποδίζει αυτό», είπε στην τουρκική τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βλάψει περισσότερο την Ευρώπη από ό,τι την Τουρκία.

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

«Είναι η πρώτη φορά», σημειώνει η Presse της Βιέννης, «που ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Και ναι μεν το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει να δείξουμε στον Ερντογάν ότι έχει χάσει κάθε μέτρο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και να ανακρούσει σύντομα πρύμναν προς τη δημοκρατία, η Τουρκία πάλι δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Θα ανατίναζε την Ευρώπη που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε είκοσι χρόνια.»

«Σε ζητήματα διεύρυνσης», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «το ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες… Επί της ουσίας όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί του. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεται κανείς την ένταξη με μια χώρα που αντιστρατεύεται τόσο ανοιχτά την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δικαίου. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο προσφυγικό, στο εμπόριο, για την ασφάλεια. Κανένας όμως από τους τομείς αυτούς δεν απαιτεί την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα