Η ταινία “The Waiter” του Στηβ Κρικρή έρχεται στους κινηματογράφους (video)

15:41 26/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Έχοντας κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Nοέμβριο του 2018 στο 59o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Θεσσαλονικής, όπου έλαβε δυο βραβεία από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αυτό του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη καθώς και αυτό για τα καλύτερα Locations, το “The Waiter” του Στηβ Κρικρή, με τον Άρη Σερβετάλη και τον Γιάννη Στάνκογλου, έρχεται στις αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις

4 Απριλίου.

Σύνοψη:

Ο Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος που κάνει μια απλή και ήσυχη ζωή, μοναχικός και σχολαστικός παρατηρητής με ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά. Η ζωή του όμως θα διαταραχθεί όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εξαφάνιση του γείτονά του, Μίλαν. Δύο σκοτεινοί χαρακτήρες, ο «Ξανθός» και η Τζίνα, μπλεγμένοι με τον Μίλαν, θα παρασύρουν τον Ρένο σε μια σειρά ακραίων γεγονότων. Ο Ρένος, αμφισβητώντας την ιερή καθημερινή του ρουτίνα, θα δοκιμάσει την ικανότητά του και την προθυμία του να αλλάξει τη ζωή του πάνω σε θέματα αγάπης και θανάτου. Σχέσεις θα δημιουργηθούν, μυστικά θα μοιραστούν και η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί. Θα μπορέσει ο Ρένος να ακολουθήσει;

Η Ταινία:

Το «TheWaiter» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στηβ Κρικρή. Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80, και τοποθετημένο στην Αθήνα του σήμερα, το “TheWaiter” είναι μία σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση. Ένα υπαρξιακό neo noir και μία ιστορία δολοφονίας δοσμένη μέσα από τα μάτια του (εκ)κεντρικού χαρακτήρα, του Ρένου.

Στον ρόλο του Ρένου επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, ως πρωταγωνιστής ο Άρης Σερβετάλης. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Φιλμικής και του Στηβ Κρικρή με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (EKK), της ΕΡΤ & της εταιρείας Post production 2/35.

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

To “The Waiter” είναι μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που βίωσα, ενώ ζούσα στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η Ιστορία είναι μια σπουδή για ένα φανταστικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να είναι ένας (αντι)ήρωας του Αλπερτ Καμύ. Εξερευνά την ιδέα του “πώς και αν” ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο ζωής του θυσιάζοντας την ασφάλεια της συνήθειας, όταν έρχεται αντιμέτωπος με ακραία γεγονότα που σχετίζονται με μια δολοφονία και ένα εγκεφαλικό έρωτα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημιουργία ενός μικρόκοσμου όπου όλα τα αισθητικά στοιχεία του περιβάλλοντος στο οποίο ήμουν εγώ εκτεθειμένος αναπροσαρμόζονται και οι φαινομενικά μικρές λεπτομέρειες βγαίνουν στην επιφάνεια και αποκτούν σημασία. Ένα ανεπαίσθητο μαύρο χιούμορ υπογραμμίζει τους διαλόγους, του Ρένου με τον συνάδελφο του, τον “Κεραυνό”.

Οι χώροι επίσης αντικατοπτρίζουν τον ψυχισμό του ήρωα και αναδεικνύουν μια επιπλέον διάσταση του ήρωα, υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητές του, τονίζοντας την μοναχικότητα του μέσα σε ενα άχρονο τόπο – το καταπραϋντικό και αρμονικό σκούρο πράσινο του διαμερίσματός του γεμάτο από υγιή φυτά, τους συνήθως πολυσύχναστους δρόμους που είναι παράξενα άδειοι, το παραφορτωμένο και ελαφρώς παρακμιακό ζαχαροπλαστείο όπου επιμελώς προσδίδει πρότυπα ποιότητας και άνεσης.

Βιογραφικό Σκηνοθέτη:

Γεννημένος στην Washington D.C των Η.Π.Α., σπούδασε στη διεθνούς φήμης Σχολή Καλών Τεχνών όπου ίδρυσε ο Ζωγράφος Diego Rivera, San Franscisco Art Institute SFAI, με ισχυρή επιρροή στον πειραματικό και avant – garde κινηματογράφο. Μετά απο την αποφοίτηση του βρέθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου με τους σκηνοθέτες, Dan Levinson & Bobby Sheehan, ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Workhorse Productions, με κύριο αντικείμενο promo films για το ΜΤV, διαφημιστικά spots, corporate videos, fashion videos για αναγνωρισμένους οίκους μόδας αλλά και για σχεδιαστές. Υπήρξε παραγωγός στην ημίωρη ταινία ‘Τhe Idiot’ βασισμένη στο βιβλίο «Ο Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, με σκηνοθέτη τον Charles Weinstein.

Μια πρόταση συνεργασίας τον έφερε στην Ελλάδα, όπου από τότε έχει σκηνοθετήσει ως freelance σκηνοθέτης περισσότερα από 500 διαφημιστικά spots με όλες τις μεγάλες εταιρείες της Ελληνικής αγοράς, λαμβάνοντας βραβεία στο Διαφημιστικό Φεστιβάλ Νέας Υόρκης, αλλά και στο Ελληνικό Φεστιβάλ Διαφήμισης. Έχει συνεργαστεί σε επίπεδο παραγωγής στο ντοκιμαντέρ, με σκηνοθέτη την Λυδία Καρρά «Echoes of the Apocalypse», σε παραγωγή του Channel 4. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει και υπογράψει τα σενάρια των μικρού μήκους ταινιών «Αναμονή» (Φεστιβάλ Δράμας, Tangiers Film Festival, Istanbul Film Festival), «Η Παρτίδα» (48 Ηοur Film project – 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας), ενώ έχει σκηνοθετήσει και τη θεατρική παράσταση «Πεταλούδα σε Πηγάδι» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Αγγέλων Βήμα). Έχει οργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «The Camp», μία σειρά τεσσάρων Κινηματογραφικών σεμιναρίων με καταξιωμένους ομιλητές από τον Παγκόσμιο Χώρο του σινεμά. Ήταν ο συνιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτμου. Η ταινία ‘Τhe waiter’ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Σενάριο / Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Στηβ Κρικρής

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Chiara Gensini, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Mαρία Καλλιμάνη, Αντώνης Μυριάγκος, Γιώργος Γλάστρας, Ελεάνα Φινοκαλιώτη.

Συμπαραγωγός: Νικόλας Αλαβάνος

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας

Σκηνογράφος: Κώστας Παππάς

Μουσική: CotiK

Mοντέρ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Ιωάννα Πογιαντζή

Sound Designer: Λέανδρος Ντούνης

Ενδυματολόγος: Νατάσα Σαρρή

Casting: Natalie Pawloff

Εταιρεία Παραγωγής: Filmiki Productions

Μια συμπαραγωγή των Ελληνικό Κέντρο Κιν/φου, ΕΡΤ, 2/35

Διάρκεια: 97’

Έγχρωμο

Dolby 5.1

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ:

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου ΦΚΘ.

Επίσημη Συμμετοχή στα Διεθνή Διαγωνιστικά Τμήματα των Φεστιβάλ Κιν/φου

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου της Σόφιας.

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου της Πράγας.

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 38ου Φεστιβάλ Κιν/φου της Κωνσταντινούπολης.

Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακού Κιν/φου του Τετουάν, Μαρόκο.

Φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου/ Μαργαρίτα Νικητάκη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα