Η Β. Βαγιωνάκη για τον προϋπολογισμό (video)

08:13 10/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις επιπρόσθετες δαπάνες για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Υγεία και Παιδεία, επικεντρώθηκε η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτηση της στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.

Η κα Βαγιωνάκη σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός,

όχι μόνο γιατί κατατίθεται υπό το καθεστώς αυστηρών κανόνων και περιορισμών, ως απότοκο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αλλά και γιατί επιδιώκει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με παράλληλη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και τέλος, την αναδιανομή των διαθέσιμων πόρων με στόχο την προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών».
Παράλληλα, η βουλευτής Χανίων εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός κινείται σε «θετική κατεύθυνση στους κρίσιμους τομείς της Υγείας και της Παιδείας», ενώ πρόσθεσε πως «το 2.80% του προϋπολογισμού για την Παιδεία το 2016 και αντίστοιχα το 2.85% για το 2017 ή τα 4,35 δις του προϋπολογισμού το 2016 για την Υγεία και 4,4 το 2017 δεν είναι πανηγυρισμούς, αλλά να θυμίσω ότι το μεσοπρόθεσμο Σαμαρά προέβλεπε 2,15% για την Παιδεία το 2017, ενώ δόθηκαν μόλις 4,19 δις για την Υγεία το 2015».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους επικείμενους διορισμούς μόνιμου προσωπικού μετά από χρόνια στα νοσοκομεία, αλλά και άλλα σημαντικά μέτρα για την υγεία που στόχο έχουν την ανάσχεση του κατήφορου και φανερώνουν την κατεύθυνση των προτεραιοτήτων τούτης της Κυβέρνησης.

Παρακολουθήστε το video με την ομιλία της κ. Βαγιωνάκη:

«Ο προϋπολογισμός στοχεύει επίσης στη στήριξη των πιο αδύναμων. Από τα συγκριτικά στοιχεία της ΓΓ Πρόνοιας που διαχειρίζεται τα σχετικά κονδύλια, προκύπτει από τους προϋπολογισμούς πως δόθηκαν: Το 2015 (επί Σαμαρά) 820 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων των 107 εκ. για την ανθρωπιστική κρίση), το 2016 990, εκατ. και το 2017 1 δις 479 εκατ» συμπλήρωσε για να αναφερθεί και στους αγρότες που όπως είπε χαρακτηριστικά: «πάνω από το 90% των αγροτών δεν θα πληρώσει φόρο το 2017 ή και θα έχει επιστροφή φόρου με βάση το αφορολόγητο 8500 – 9000, ενώ και όσοι έχουν κάτω από 20.000 εισόδημα, ευνοούνται από τη ρύθμιση στο φορολογικό – ασφαλιστικό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, το οποίο όπως είπε φαίνεται: «από την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. και μάλιστα για δεύτερη χρονιά, μετά από χρόνια περικοπών από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, από τον επιτυχή τρόπο που έκλεισε το ΕΣΠΑ, αλλά και από τους νόμους που ψηφίστηκαν για την ανάπτυξη και την κοινωνική οικονομία που κατανείμουν τους πόρους σε πολλούς και όχι σε λίγους»
Τέλος, απευθύνθηκε και στη ΝΔ σχολιάζοντας: «πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες γιατί κάποιοι έχουν επιλεκτική μνήμη. Δε μπορούμε να κάνουμε ότι δε θυμόμαστε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν όλος ο πλανήτης φώναζε: this is a coup, συγκρίνοντας το σήμερα με τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη θυμίζω πως μεσολάβησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Όταν μιλάμε για το ασφαλιστικού να μη ξεχνάμε τις παθογένειες και τα χρέη που κληρονομήσαμε, ούτε το εξοντωτικό PSI. Όταν μιλάμε για επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, να μη ξεχνάμε πως τη διετία 2013-15 το ποσοστό εκτινάχτηκε από το 33-35% στο 55%. Όταν μιλάμε για την ανεργία μη ξεχνάμε ποια χρόνια αυτή εκτινάχτηκε, όπως και το γεγονός ότι από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση, τείνει συνεχώς μειούμενη», καταλήγοντας πως: «Αλλά η μεγαλύτερη στρέβλωση της πραγματικότητας έχει να κάνει με τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Γίνεται μια συζήτηση και σωστά ότι η πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα το 2018 στο 3.5% είναι εξοντωτικό. Πράγματι, έτσι είναι και το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό. Ο ίδιος ο Ντάισεμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι στο Eurogroup υπήρχαν 19 διαφορετικές απόψεις και σίγουρα επ’ αυτού πρέπει να υπάρξει κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Όμως φανταστείτε πως θα είχαν τα πράγματα, αν όπως υπέγραφε ο Σαμαράς το 2015 έπρεπε να πιάσουμε το 3% το 2015 και 4.5% ως το 2018».

Keywords
Τυχαία Θέματα