Ιερώνυμος: Δεν χρειαζόμαστε διακριτούς αλλά καθαρούς διακριτούς ρόλους…

17:28 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και σε αυτό του προσφυγικού – μεταναστευτικού αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, κατά την ομιλία του, με την οποία έκλεισε τις εργασίες της 1ης Πανθεσσαλικής Ιερατικής Σύναξης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο Βόλο. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ακόμη λόγο, και για μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα, η οποία επιχειρείται

να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, αλλάζοντας τα δήθεν «απαρχαιωμένα και παλιά», μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνουν και την Εκκλησία.

«Μας κυβερνούν ετερόφωτοι …»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ιερώνυμος έκανε και μία ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως το αρνητικό, κατά της εκκλησίας στη Δύση, κλίμα, διαμορφώθηκε την περίοδο του Διαφωτισμού, όταν το θρησκευτικό γεγονός πολεμήθηκε και εξωθήθηκε στο περιθώριο και ο άνθρωπος και η λογική, ο ορθός λόγος, τέθηκαν στο επίκεντρο.

«Έτσι προέκυψε ο καπιταλισμός, ο Μαρξισμός κ.λπ. και φθάσαμε στην εποχή μας, όπου βιώνουμε την πλήρη απαξίωση του ανθρώπινου προσώπου (καύση των νεκρών κ.λπ.) και τον κομπασμό περί του θανάτου του Θεού, μαζί με τον οποίο, όμως, σκοτώθηκε και η ανθρωπιά…» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως το τραγικό είναι ότι μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα μορφώθηκαν και πολλοί Έλληνες, που κατέλαβαν αξιώματα, αλλά δεν έχουν ρίζες Ελληνικές και εκκλησιαστική εμπειρία. Έχουν δημιουργήσει μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα και εισηγούνται τρόπους για να γίνει η χώρα μας δήθεν «εκσυγχρονισμένη», αλλάζοντας τα δήθεν «απαρχαιωμένα και παλαιά». Οι άνθρωποι αυτοί – όπως είπε – δεν έχουν χρώμα, αλλά συμφέρον και κινούνται προς κάθε κατεύθυνση κι εκείνοι που αναλαμβάνουν την τύχη του τόπου είναι ετερόφωτοι, φωτίζονται απ’ αυτούς, για τους οποίους η Εκκλησία και ο Κλήρος δεν είναι αρεστοί. «Οι καρποί τους δηλητηριάζουν συνέχεια τον τόπο και βλέπουμε πού καταντήσαμε…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος παρατήρησε ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή που δε χρειαζόμαστε απλώς διακριτούς ρόλους, αλλά καθαρούς διακριτούς ρόλους… πρέπει να αποκαλύψουμε το διαβρωτικό έργο αυτής της ιδεολογικής πλατφόρμας και να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Η Εκκλησία μας υπάρχει και θα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο ρόλος μας, η μοίρα και η πορεία μας. Αυτή διαλέξαμε και αυτή πρέπει να υπηρετήσουμε. Δεν ξέρουμε αν αύριο θα έχουμε περισσότερες δυσκολίες, ξέρουμε όμως, ότι η Εκκλησία πάντοτε νικά, όπως θα πράξει και τώρα!» κατέληξε.

«Η εκκλησιαστική περιουσία δεν πωλείται, ούτε υποθηκεύεται»

Αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε εμφαντικά ότι «είναι δική μας, δεν ανήκει στο Κράτος, δεν πωλείται, δεν υποθηκεύεται. Η ίδια η Εκκλησία θα την διαχειριστεί…». Πρόσθεσε ακόμη, ότι στο μέλλον προγραμματίζεται να υλοποιηθεί η απώλεια του Δημοσίου χαρακτήρα της Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως – για παράδειγμα – η διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου.

«Υπάρχουν πολλοί σ’ αυτόν τον τόπο που κινούνται επιπόλαια», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος, για να συμπληρώσει πως η Εκκλησία θα τολμήσει και σίγουρα θα κερδίσει.

«Προγραμματισμένα όσα γίνονται με τους πρόσφυγες»

Αναφερόμενος εξάλλου, στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την άποψη ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν μόνοι τους εδώ και πως όσα γίνονται είναι προγραμματισμένα.

«Ο ταλαίπωρος πρόσφυγας δεν άφησε τα πάντα πίσω του για να πνιγεί στο Αιγαίο. Τον βομβαρδίσαμε εμείς οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι και έρχονται και βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους ανθρώπους αυτούς: σας αγαπάμε, θα σας βοηθήσουμε, αλλά δεν είναι εδώ η πατρίδα σας. Αυτή πρέπει να είναι η φροντίδα μας. Πρέπει να γίνουν ενέργειες απ’ όλους για να τους αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε και ο πόλεμος να σταματήσει και οι άνθρωποι να τακτοποιηθούν…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως μετά το πέρας της Συνάξεως, παρετέθη γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες, στο οποίο συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

The post Ιερώνυμος: Δεν χρειαζόμαστε διακριτούς αλλά καθαρούς διακριτούς ρόλους… appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα