Ικανοποίηση ΕΕ – ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του Eurogroup (video)

16:01 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ικανοποίηση για την έκβαση που είχε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup επικρατεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως

οι διαπραγματεύσεις ήταν «δύσκολες» καθώς από τη μία το ΔΝΤ ζητούσε πολλά από τους Ευρωπαίους και από την άλλη οι εταίροι ζητούσαν πολλά από την Ελλάδα.

Τελικά όμως «καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και στην ευρωζώνη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτό με κάνει ευτυχισμένο». Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι 100% σίγουρη, καθώς «έχουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή λύση «θετική» και «βιώσιμη». Προσέθεσε δε πως η δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σημαντική για την Ελλάδα και πως βοηθάει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος σε «μεταρρυθμιστική θέληση της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες τη θέλησή της να τηρήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και να λάβει εσωπολιτικά δύσκολες αποφάσεις. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Eurogroup κατά βάση συμφώνησε σε ένα πακέτο ελαφρύνσεων χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ σε σημερινή του ομιλία, επισημαίνοντας ότι οι προβλεπόμενες ελαφρύνσεις για το παλιό χρέος είναι πιο συγκεκριμένες από ποτέ.

Το Eurogroup, με ένα σημαντικό και μη αναστρέψιμο πολιτικό μήνυμα, αποφασίζει ότι «από το 2018 αυτό θα συμβεί και στην πράξη», συνέχισε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και εξέφρασε την ελπίδα «αυτό τώρα θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικές ειδήσεις:

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία στο EurogroupΗ Ελλάδα σώθηκε, ο Σόϊμπλε κέρδισε, το ΔΝΤ έκανε πίσω γράφει η Handelsblatt«Πλήρης συμφωνία» – Σε δύο υποδόσεις η εκταμίευση των 10,3 δισ.€ – Οδικός χάρτης για το χρέος (video)

The post Ικανοποίηση ΕΕ – ΔΝΤ για το αποτέλεσμα του Eurogroup (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα