Ικαρία: CETA ή ΦΕΤΑ

11:20 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η προσωρινή εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά, με το ακρωνύμιο CETA, ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017». Στην ΕΡΤ Αιγαίου δήλωσε ο κ Φωτεινάκης μέλος της Ελληνικής πρωτοβουλίας κατά των συμφωνιών TTIP, CETA, TISA και συνεχίζει: «Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, αν η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού τότε, Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, δεν είχε συμφωνήσει για τη CETA (στη Μπρατισλάβα

23 Σεπτεμβρίου 2016 και στο Λουξεμβούργο 18 Οκτωβρίου 2016) – όπως είχε κάνει αρχικά η Βαλονία – το κείμενο δεν θα είχε κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θα είχε ψηφιστεί η προσωρινή εφαρμογή της (από 1η Απριλίου 2017).
Οι αντιδράσεις τώρα μεταφέρονται στα 28 εθνικά και στα 10 περιφερειακά κοινοβούλια της Ε.Ε.. Αν ένα από αυτά πει όχι, η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA θα παγώσει ή και θα ακυρωθεί». Μας υπογράμμισε ότι, «με την συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις Πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η Φέτα. Με την CETA θα επιτρέπεται στους Καναδούς παραγωγούς πριν το 2013 να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται στον Καναδά ‘Feta made in Canada’ και στους νέους παραγωγούς προϊόντα τύπου Φέτας. Για αυτόν αλλά και για πολλούς ακόμα άλλους λόγους σαν επιτροπή
Ζητάμε:
Να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της.
Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Και καλούμε την ΚΕΔΕ, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον αγροτικό κόσμο, τους επαγγελματοβιοτέχνες, το καταναλωτικό και το οικολογικό κίνημα να πάρουν άμεσα θέση και να συντονιστούν με τα κινήματα στην Ευρώπη και στη χώρα μας για να μη ψηφιστεί η CETA από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Από την άλλη μεριά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Κεφαλογιάννης (ψήφισε υπέρ της CETA) μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε τα εξής:
«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8-12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων. Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, τα τυριά, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ. Άρα γίνονται τα προϊόντα μας ανταγωνιστικότερα σε μία προηγμένη αγορά 30 εκ. κατοίκων.
Στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου. Όμως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωση της συμφωνίας.
Ειδικότερα, η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι.
Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως. Άρα η ζήτηση είναι υπέρ-πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.
Υπάρχουν εταιρείες του Καναδά, από μετανάστες Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς και Γάλλους, που παράγουν τυριά και τα ονομάζουν, φέτα, Gorgonzola, Fontina, Asiago, Munster. Με την ονομασία, δηλαδή, ΠΟΠ της ΕΕ. Όσες από αυτές τις εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή τους πριν το 2013 θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν μόνο για την αγορά του Καναδά και δεν θα μπορούν να εξάγουν το προϊόν τους στην Ευρώπη. Θέμα που θα συζητηθεί ξανά σε 5 χρόνια.
Οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Και κυρίως, χωρίς δασμούς εισαγωγής. Επίσης απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες να παραπέμπουν στην Ελλάδα». Καταλήγει ότι: «με τη CETA εξασφαλίζεται η πλήρης προστασία για σειρά προϊόντων ΠΟΠ της χώρας μας όπως:
• Ελληνικά Τυριά : κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, μανούρι και κασέρι.
• Ελληνικά Λάδια : λάδι Καλαμάτας, λάδι Κολυμπαρίου Χανίων, λάδι Σητείας Λασιθίου, λάδι Λακωνίας.
• Ελληνικές ελιές : ελιά Καλαμάτας και Άμφισσας.
• Ελληνικά μπαχαρικά : Κρόκος Κοζάνης.
• Ελληνικά φρέσκα και επεξεργασμένος λαχανικά :
φασόλια γίγαντες Πρεσπών Φλώρινας, φασόλια γίγαντες Καστοριάς.
• Μαστίχα Χίου.»
Η επιτροπή κατά των παραπάνω συμφωνιών, μας υπενθυμίζει ότι «Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ / Eurostat, του IRI Worldwide και του περιοδικού «Τρόφιμα και Ποτά» 2014 για την παρασκευή Φέτας στην χώρα μας απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και 350.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 500 τυροκομεία. Οι ετήσιες εξαγωγές της χώρας μας συνεχώς αυξανόμενες ανέρχονται σε 45.000 τόνους και 260 εκ. ευρώ τζίρο ετησίως με διανομή σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους. H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Γεγονός που δείχνει ότι ένα 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα, κλπ.
Αυτή ακριβώς η πλεονάζουσα διεθνής ζήτηση των 400.000 τόνων περίπου φέτας και πάνω από ένα δίς ευρώ τζίρου είναι το πεδίο εμπορικής διαμάχης έως σήμερα και θα είναι τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στην Ελληνική ΠΟΠ Φέτα και στις απομιμήσεις των ανταγωνιστών της».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βιτσαράς

Keywords
Τυχαία Θέματα