Ημερολόγιο οκονομικών υποχρεώσεων: Τι ισχύει για δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα τετραγωνικά

08:16 26/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες σε ό, τι αφορά προθεσμίες και πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων. Ο Αύγουστος φεύγει, ο Σεπτέμβριος έρχεται και οι φορολογούμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά από προθεσμίες που είναι ασφυκτικές και η μη τήρησή τους επισύρει πρόστιμα.

Το ert.gr ζήτησε τη συνδρομή του φοροτεχνικού Αντώνη Μουζάκη, για να τα δούμε τα πράγματα αναλυτικά και να τα βάλουμε σε μια τάξη.

«Μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου πρέπει να υποβάλλουμε όλοι τις φορολογικές μας δηλώσεις γιατί εκπνέει η προθεσμία.

Από την άλλη

πλευρά μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουμε την πρώτη δόση του φόρου. Ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται σε 8 δόσεις: Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Όσοι λοιπόν υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση τον Ιούλιο, πρέπει μέχρι τις 31/8 να πληρώσουν την επόμενη δόση. Ειδικότερα, εάν κάποιος υπέβαλε την φορολογική του δήλωση τον Ιούλιο και από αυτήν προκύπτει ότι πρέπει να πληρώσει φόρο, εάν δεν πλήρωσε την πρώτη δόση τον Ιούλιο, μπορεί μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσει δύο δόσεις και τις επόμενες 6 τους επόμενους μήνες».

Μπορεί εάν θέλει κάποιος να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο;

«Μπορεί, βεβαίως και μπορεί. Για τα φυσικά πρόσωπα υπάρχει μια έκπτωση της τάξης του 2%».

Και ακολουθεί ο Σεπτέμβριος…

«Τον επόμενο μήνα και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου περίπου αναμένεται να έχουν βγει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία εφέτος θα είναι ίδια με τα περυσινά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε στον τρόπο υπολογισμού, ούτε στις αντικειμενικές αξίες.  Η διαφορά είναι ότι αυξάνονται οι δόσεις και από 5 που ήταν μέχρι πέρυσι εφέτος γίνονται 6.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα έχουμε να πληρώσουμε διπλές δόσεις (και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), ενώ τον Δεκέμβριο έχουμε επιπλέον και τα τέλη κυκλοφορίας!

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι πολλοί έχουν κάνει ήδη ρυθμίσεις των παλαιότερων οφειλών, (έχουν ενταχθεί δηλαδή στα προγράμματα είτε των 120 δόσεων, είτε των 100 δόσεων είτε των 12 ή των 24 δόσεων) με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν και τα τρέχοντα που αναφέραμε και να είναι εντάξει με τις δόσεις τους για να φομην τους πετάξει του πρόγραμμα έξω. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος.

Οι τρέχουσες υποχρεώσεις έρχονται να προστεθούν στα χρέη από το παρελθόν κι εκεί το πράγμα περιπλέκεται ιδίως για τους πιο αδύναμους αλλά και από την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που μας επηρεάζει όλους. Πολλές επιχειρήσεις λόγω COVID 19 δεν δούλεψαν, ή δούλεψαν με πολύ μειωμένα έσοδα και πολλοί εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι αυτό το διάστημα».

Κύριε Μουζάκη ενώ εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πολλές δεν έχουν υποβληθεί ακόμα.

«Πράγματι περίπου 500.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα. Από αυτές όσες υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή θα αποφύγουν το πρόστιμο που είναι 100 ευρώ και για πολίτες και για επιχειρήσεις αν το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό ή πιστωτικό.
Αν είναι χρεωστικό, δηλαδή εάν πρέπει να πληρωθεί φόρος τότε εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο το πρόστιμο είναι άλλα 100 ευρώ, ενώ για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας το πρόστιμο είναι 250 ευρώ και για επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία είναι 500 ευρώ.

Επιπλέον, κι αυτό ισχύει για όλους, εφόσον πρέπει να πληρωθεί φόρος αυτός επιβαρύνεται με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Να πούμε επίσης ότι τέλος του μήνα εκπνέουν και οι προθεσμίες για τον ΦΠΑ, τις ΑΠΔ, και τις καταβολές εισφορών, αλλά αυτά αφορούν τις επιχειρήσεις.
Επίσης στις 30 Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία προθεσμία για τις αιτήσεις επιδότησης δανείων».

Άλλη μια προθεσμία που λήγει και δημιουργεί άγχος και χρέη είναι τα αδήλωτα τετραγωνικά που πρέπει να δηλωθούν στους δήμους.

«Τα αδήλωτα τετραγωνικά πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου κι όλα δείχνουν ότι δεν θα δοθεί παράταση. Εδώ τώρα συμβαίνει το εξής: Έχει πχ κάποιος ένα ακίνητο 100 τμ και στον στο δήμο είναι λανθασμένα δηλωμένο 90 τμ. Εάν κάνει την διαδικασία έγκαιρα και πάει και δηλώσει τα επιπλέον 10 τμ θα επιβαρυνθεί με τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μόνο από την 1/1/2020 και θα είναι όλα νόμιμα, δεν θα αναζητήσει κανείς τι έχει συμβεί τα προηγούμενα έτη. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί ο δήμος να πάει πίσω μια πενταετία ή και ακόμη περισσότερα χρόνια και να επιβαρυνθεί ο πολίτης με φόρους, τόκους, εισφορές, ΤΑΠ, κλπ.

Τα πράγματα λοιπόν είναι δύσκολα για τους φορολογούμενους και γίνονται όλο και πιο δύσκολα γιατί όλη αυτή την περίοδο λόγω του COVID 19, πολλοί έμειναν άνεργοι ή άλλοι δούλεψαν λιγότερο από άλλες χρονιές (τουρισμός, επισιτιστικά επαγγέλματα) και ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που περιγράψαμε».

Αναμένεται κάποια ρύθμιση για τους αδύναμους και τους μη έχοντες;

«Το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει μια ρύθμιση για ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν υποχρεώσεις, οφειλές που έπρεπε να πληρωθούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και δεν μπόρεσαν να πληρωθούν λόγω των μέτρων για τον COVID 19 ώστε αυτές να ανασταλούν για τον Αύγουστο, ενώ αυτές του Μαίου για το Σεπτέμβριο.

Τώρα ο κ. Σταικούρας είπε ότι θα φέρει καινούργια ρύθμιση με την οποία οι οφειλές αυτές (Μαρτίου, Απριλίου, Μαίου) θα παγώσουν και θα διευθετηθούν από 1/1/2021 σε 12 άτοκες δόσεις, ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Αυτό όμως είναι μια εξαγγελία, δεν υπάρχει ακόμα η σχετική ρύθμιση, ούτε έχει κατατεθεί κάτι σχετικό στην Βουλή, θεωρώ όμως ότι θα γίνει».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα