Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα χορήγησης πειραματικών αντισωμάτων

11:48 17/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα πρώτα αποτελέσματα της χορήγησης πειραματικών αντισωμάτων ενάντια στον κορονοϊό δίνουν ελπίδες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19. Ο λόγος για τα πειραματικά μονοκλωνικά αντισώματα της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Eli Lilly, λίγες μέρες μετά τη χορήγηση των οποίων μειώθηκαν, σε σημαντικό ποσοστό, τα επίπεδα του κορονοϊού και τα συμπτώματα της νόσου που αυτός προκαλεί. Επίσης μειώθηκε η πιθανότητα εισαγωγής των ασθενών με SARS-CoV-2 στο νοσοκομείο, ενώ –σύμφωνα με τους ειδικούς- η χορήγηση των συγκεκριμένων αντισωμάτων

δεν προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες.

Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του κορονοϊού (ρεμδεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη) προορίζονται για ασθενείς με σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Όσοι ασθενείς με κορονοϊό νοσούν ήπια, παρουσιάζοντας μέτρια συμπτώματα δεν έχουν –μέχρι στιγμής- στη διάθεσή τους κάποιο φάρμακο το οποίο θα βοηθήσει στη θεραπεία τους. Για αυτόν το λόγο ελπίζεται ότι το πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα της Eli Lilly (που προορίζεται για την κατηγορία των ήπια νοσούντων) θα κάνει τη διαφορά.

Τον Ιούνιο η φαρμακευτική εταιρία ξεκίνησε δοκιμές σε 452 ασθενείς, χορηγώντας σε κάποιους από αυτούς ένα «εικονικό» φάρμακο (πλασίμπο) κα σε άλλους  το αντίσωμα LY-CoV555 σε μία δόση. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: 5 από τους 302 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το αντίσωμα χρειάστηκε να νοσηλευτούν (ποσοστό 1,7%). Ωστόσο 9 από τους 150 ασθενείς που έλαβαν το «εικονικό» φάρμακο (πλασίμπο) κατέληξαν στο νοσοκομείο (ποσοστό 6%). Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που έλαβαν το μονοκλωνικό αντίσωμα αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο (σε ποσοστό 72%) να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο, σε σύγκριση με τους ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν λάβει το αντίσωμα.

«Εφόσον αυτά είναι τα πρώτα κλινικά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας για τα εξουδετερωτικά αντισώματα, βρίσκω τα αποτελέσματα αρκετά ενθαρρυντικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καρδιολόγος  Eric Topol, ιδρυτής και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Οδηγούμαστε προς αυτήν την κατηγορία φαρμάκων, για την πρόληψη-έγκαιρη θεραπεία και τη χρήση τους σε νοσοκομεία, προτού οι ασθενείς νοσήσουν σοβαρά», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η κλινική δοκιμή των αντισωμάτων συνεχίζεται ενώ στόχος είναι το σύνολο των ασθενών που συμμετέχουν στα πειράματα να φτάσει τους οχτακόσιους. Παράλληλα η εταιρία δοκιμάζει και τη χορήγηση ενός δεύτερου αντισώματος, του LY-CoV016, για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι της Eli Lilly δεν έχουν δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των πειραματικών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ωστόσο, η εταιρία αναμένεται να  ζητήσει επείγουσα έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την κυκλοφορία σχετικού φαρμάκου.

Πηγή: sciencemag.org

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης cc0

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα