ΗΠΑ: Επιστήμονες εξετάζουν σπρέι για τη μύτη που θα προστατεύει από τον κορονοϊό

12:34 2/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επιχειρούν, σε σύμπραξη με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, να παρασκευάσουν ένα σπρέι για τη μύτη που θα προστατεύει από την COVID-19.

Θα βασιστούν στην αρχή της γονιδιακής θεραπείας εισάγοντας μέσω της μύτης και του λαιμού γενετικό υλικό σε κύτταρα, τα οποία σε απάντηση θα παράγουν ισχυρά αντισώματα που θα εμποδίζουν τις λοιμώξεις από τον νέο κορονοϊό.

«Το πλεονέκτημα της προσέγγισής μας είναι ότι δεν θα χρειάζεται να έχει κανείς ένα ικανό ανοσοποιητικό

σύστημα για να είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Γουίλσον, ο οποίος είναι επικεφαλής του σχεδίου για το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Η μέθοδος αυτή, η οποία δοκιμάζεται τώρα σε ζώα, θα μπορεί να προστατεύει από τον νέο κορονοϊό για περίπου έξι μήνες με μία μόνο δόση, σημειώνει ο επιστήμονας, και να είναι συμπληρωματική στα μελλοντικά εμβόλια.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με τον Τζέιμς Γουίλσον, έναν πρωτοπόρο της γονιδιακής θεραπείας, για να ενημερωθεί αν το εργαστήριό του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατά της COVID-19 αυτήν την τεχνολογία που βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη.

Ωστόσο η ομάδα του μπόρεσε να προχωρήσει μόνον μετά την ανάπτυξη από την εταιρεία Regeneron μιας καινοτόμου θεραπείας που στηρίζεται σε ένα κοκτέιλ συνθετικών αντισωμάτων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε προσφάτως επείγουσα έγκριση στην θεραπεία αυτή, η οποία χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην θεραπεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το ρινικό σπρέι θα μπορέσει να ωθήσει τα ρινικά κύτταρα που προσβάλλονται να παράξουν τα αντισώματα της Regeneron και να αποκλείσουν έτσι οποιαδήποτε λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 των πνευμόνων.

Οι παρενέργειες μπορεί, όπως σημειώνουν, να είναι λιγότερες από αυτές των εμβολίων που βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης.

Το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και η Regeneron προβλέπουν να ολοκληρώσουν ως τον Ιανουάριο τις δοκιμές τους σε ζώα και να ζητήσουν από τον FDA το πράσινο φως για δοκιμές σε ανθρώπους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα