ΗΠΑ: Ρομπότ μετρά τις ζωτικές ενδείξεις των ασθενών από απόσταση

18:51 2/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα σημεία της εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι η αξιολόγηση ατόμων που έχουν συμπτώματα Covid-19. Ερευνητές από το MIT και το Brigham and Women‘s Hospital (BWH) ελπίζουν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο, χρησιμοποιώντας ρομπότ για τη μέτρηση των ζωτικών ενδείξεων των ασθενών. Τα ρομπότ ελέγχονται από μια φορητή συσκευή, ενώ οι γιατροί, μέσω ταμπλέτας μπορούν να συνομιλήσουν με τους ασθενείς τους, χωρίς να χρειαστεί να τους επισκεφθούν στο δωμάτιο.

«Στη ρομποτική, ένας από

τους στόχους μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τον αυτοματισμό και τη ρομποτική τεχνολογία για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από επικίνδυνες εργασίες», δηλώνει η ερευνήτρια Henwei Huang. «Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ρομπότ για να απομακρύνουμε τον εργαζόμενο από τον κίνδυνο άμεσης έκθεσης στον ασθενή».

Χρησιμοποιώντας τέσσερις κάμερες τοποθετημένες σε ένα ρομπότ που μοιάζει με σκύλο και που ανέπτυξε η Boston Dynamics, οι ερευνητές απέδειξαν ότι μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του δέρματος, τον ρυθμό αναπνοής, τον καρδιακό παλμού και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα σε υγιείς ασθενείς, από απόσταση 2 μέτρων. Τώρα οι ερευνητές, σχεδιάζουν να το δοκιμάσουν σε ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού.

Οι ερευνητές του MIT και του BWH αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες τεχνολογίες μηχανικής όρασης που μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία, τον ρυθμό αναπνοής, τον σφυγμό και το οξυγόνο του αίματος. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν τέσσερις διαφορετικές κάμερες στο ρομπότ – μια φωτογραφική μηχανή για υπέρυθρες φωτογραφίες και τρεις μονόχρωμες που φιλτράρουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν αλγόριθμους που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τη φωτογραφική μηχανή για υπέρυθρες φωτογραφίες για τη μέτρηση τόσο της αυξημένης θερμοκρασίας του δέρματος όσο και του ρυθμού αναπνοής. Για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, η κάμερα μετρά τη θερμοκρασία του δέρματος στο πρόσωπο και ο αλγόριθμος στη συνέχεια τη συγκρίνει με τη γενική θερμοκρασία του σώματος. Ο αλγόριθμος μετρά επίσης τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την απόσταση μεταξύ της κάμερας και του ασθενούς, έτσι ώστε οι μετρήσεις να μπορούν να λαμβάνονται από διαφορετικές αποστάσεις, υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες και να είναι ακριβείς.

Οι μετρήσεις της κάμερας αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ρυθμού αναπνοής του ασθενούς. Η αναπνοή και η εκπνοή του ασθενή ο οποίος φορά μάσκα, αλλάζει τη θερμοκρασία της μάσκας. Η μέτρηση αυτής της αλλαγής επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν πόσο γρήγορα αναπνέει ο ασθενής. Οι τρεις μονόχρωμες κάμερες φιλτράρουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός – 670, 810 και 880 νανόμετρα.

Αυτά τα μήκη κύματος επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρούν τις ελαφρές αλλαγές χρώματος που προκύπτουν όταν η αιμογλοβίνη στα κύτταρα του αίματος συνδέεται με το οξυγόνο και ρέει μέσω των αγγείων. Ο αλγόριθμος των ερευνητών χρησιμοποιεί αυτές τις μετρήσεις για να υπολογίσει τόσο τον καρδιακό παλμό όσο και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις μετρήσεις σε υγιείς εθελοντές και τώρα σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τη ρομποτική τους προσέγγιση σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα του Covid-19 και που βρίσκονται σε εντατικές νοσοκομειακές μονάδες.

ΠΗΓΗ: MIT

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα