Ηράκλειο: Μινωίτισσα «κόρη» στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

20:39 25/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κόρη», της αρχαίας μινωικής ελιάς Καβουσίου Ιεράπετρας, Λασιθίου κόσμησε τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στις 23 και 24 Απριλίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τη σύσταση του GC10.

Η πρόσκληση για να κοσμήσει τον χώρο η αρχαία ελιά, όπως έγινε γνωστό, απευθύνθηκε από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Πλευράκη στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας

Καβουσίου, Γιάννη Ρεμεδιάκη, ο οποίος και την συνόδευσε.

Είναι η δεύτερη φορά που «κόρη», δηλαδή ένα φυτώριο, της αρχαίας ελιάς Καβουσίου κοσμεί εργασίες διεθνούς διάσκεψης με θέμα τον πολιτισμό. Την προηγούμενη κόσμησε την τράπεζα εργασιών της διεθνούς διάσκεψης που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στις 18 – 20 Οκτωβρίου 2015.

«Η παρουσία της «κόρης» από την αρχαιότερη μινωική ελιά της Ευρώπης στον χώρο που πραγματοποιήθηκε το διεθνές φόρουμ πολιτισμών, που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στο διάβα της ιστορίας, αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ιεράπετρα, την Κρήτη και τη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Ρεμεδιάκης.

Η αρχαία μινωική ελιά Καβουσίου

Η ελιά του Καβουσίου- όπως τονίζει η τοπική κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου- βρίσκεται στην περιοχή «Αζοριάς», όπου και ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος και ένα χιλιόμετρο νότια του χωριού, σε υψόμετρο 252 μέτρων.

Είναι «μπολιασμένη» σε άγριο υποκείμενο και είναι το αρχαιότερο γνωστό δείγμα μπολιάσματος στον κόσμο. Ο κεντρικός κορμός της έχει έντονο εξωτερικό ανάγλυφο, με ιδιαίτερη αισθητική εμφάνιση καθ’ όλη την περίμετρό της. Στη βάση του έχει μέγιστη διάμετρο 7,10 μ. και περίμετρο 22,10 μ., ενώ σε ύψος 0,80 μ. έχει μέγιστη διάμετρο 4,95 μ. και περίμετρο 14,20 μ.

Η ελιά αυτή υποδεικνύεται, όπως τονίζεται, ως η αρχαιότερη μινωική, αφού περικλείεται από τους κοντινούς τέσσερις αρχαίους οικισμούς: «Βρόντος», «Πλάι του Κάστρου», «Ακρόπολη Αζοριά» και από τον οικισμό του Καβουσίου, που χρονολογείται στο έτος 4700 π.Χ. με διαρκή κατοίκηση μέχρι σήμερα. Στον ίδιο το χώρο της ελιάς υπάρχουν μινωικά ερείπια. Σημαντικά ευρήματα των οικισμών αυτών σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς κατά τη μινωική περίοδο στην περιοχή, όπως ελαιοτριβείο, εργαλεία, αποθήκες, διάφορα αγγεία και πύθοι ελαιολάδου. Επίσης βρίσκεται στο κέντρο του λεγομένου «Μινωικού ‘Αλσους Ειρήνης» που φιλοξενεί και άλλες αρχαίες ελιές και η συγκεκριμένη έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ με τα κλαδιά της στεφανώθηκε η νικήτρια του Μαραθώνιου Γυναικών κατά τους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα