Ηράκλειο: Με στόχο τη δικτύωση των νησιωτικών χωρών και περιφερειών το συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία

22:29 14/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο τη δικτύωση των νησιωτικών χωρών και των περιφερειών των νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου σε ένα ενιαίο μέτωπο για τη διεκδίκηση κοινών στόχων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο το διεθνές συνέδριο για την «Κυκλική Οικονομία – Εδαφική Συνοχή – Νησιωτικότητα».

Το συνέδριο που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ως βασικά θέματα τη διερεύνηση

αναγκών, την υιοθέτηση καλών πρακτικών, την απλοποίηση της νομοθεσίας, καθώς και τη διεκδίκηση σημαντικών χρηματοδοτήσεων σε ζητήματα που άπτονται της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής και της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών. Πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόσο σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, όσο και στο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, μίλησε για πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός τομέα που αφορά στην κυκλικότητα, την εδαφική συνοχή και συνεργασία και τη νησιωτικότητα.

«Είναι τρία σημεία», είπε, «το ένα συμπληρώνει το άλλο για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει πραγματικότητα η ύπαρξη αυτού του φορέα, ώστε μέσα από τέτοιου είδους συλλογικές προσπάθειες να δούμε μαζί με άλλες χώρες που ταλανίζονται από τα ίδια προβλήματα και έχουν να κάνουν με το μεταφορικό ισοδύναμο και τις δυσκολίες της ζωής σ΄αυτές τις περιοχές, ώστε να εμπεδωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό η έννοια της ισοπολιτείας».

Επίσης ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε ότι το υπουργείο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των προτάσεων της Ελλάδας, θα καλέσει σε συνάντηση τις 4-5 περιφέρειες της χώρας που τις αγγίζει η νησιωτικότητα, παράγοντες άλλων υπουργείων, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες από την Ε.Ε, ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξει συνάντηση με τους ευρωβουλευτές.
Ακόμη πρόσθεσε ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με την Ιταλία την Ισπανία και τη Μάλτα, ώστε στην επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη να υπάρξει συμμαχία δυνάμεων, προκειμένου η προσπάθεια ν΄αποκτήσει σάρκα και οστά.
Στη νησιωτική πολιτική και την ανάπτυξη εστίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι χρειάζεται πίεση για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης ειδικής πολιτικής, έτσι ώστε όλες οι απομακρυσμένες περιοχές της Ευρώπης να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια πρόσβαση στο δικαίωμα της ανάπτυξης.

«Η κυκλική οικονομία» ανέφερε «μπορεί να δώσει πρόσθετους πόρους στις νησιωτικές περιοχές γιατί μπορεί να βοηθήσει τη μικρή οικονομία κλίμακας, στην οποία έχουμε τη δυσκολία του μεταφορικού έργου, να αποτελέσει ένα μεταφορικό ισοδύναμο και αυτό να γίνει πράξη».

Επίσης τόνισε «αυτό που ζητούμε από την ΕΕ και προσπαθούμε να πετύχουμε με την καλύτερη συμμαχία μέσα στις περιφέρειες της, είναι αυτές οι πολιτικές να αποκτήσουν και πολιτικά εργαλεία και πολιτική στήριξη».
Ακόμη ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι στην καρδιά της δίκαιης ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει στη χώρα μας ως βασικό πολιτικό εργαλείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η βιώσιμη ανάπτυξη θέλει πόρους, ισορροπία με το περιβάλλον και μόνο στην κυκλική οικονομία τους βρίσκεις αυτούς. Η δίκαιη ανάπτυξη θέλει πρόσβαση όλων των πολιτών στην εργασία και στο εισόδημα, άρα πρέπει να γίνει με πρόβλεψη της νησιωτικότητας και στα μεταφορικά ισοδύναμα», ενώ εκτίμησε ότι το 2107 θα είναι η χρονιά που θα πατά γερά στα πόδια της η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε σημαντικό ότι συμμετείχαν στο συνέδριο δύο υπουργοί, βουλευτές. δήμαρχοι και πολλοί φορείς.

«Αυτό που χρειάζεται» είπε «από τη στιγμή που έχουν αποτύχει πολλές πολιτικές της Ε.Ε είναι να πάμε σε μια άλλη πολιτική που θα δώσει θέσεις εργασίας μέσα από την κυκλική οικονομία».
«Εμείς εργαζόμαστε γι΄αυτό» πρόσθεσε, ενώ ζήτησε να υπάρξουν και πολιτικές για τη νησιωτικότητα υπενθυμίζοντας ότι είχαν γίνει αρκετά βήματα την προηγούμενη περίοδο.
Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται η ενεργοποίηση συμμαχιών για καλύτερα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης χαρακτήρισε τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας ως αναγκαιότητα αλλά και δομικό εργαλείο για την ευρωπαϊκή οικονομία και ανταγωνιστικότητα, ενώ, όπως είπε, η διασύνδεση της με τη νησιωτική πολιτική έχει ιδιαίτερη και κομβική αξία.
Επίσης ανέφερε, πως η σύσταση υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής είναι ένδειξη ότι η παραπάνω στρατηγική αποτελεί προτεραιότητα με στόχο μεταξύ άλλων την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα