Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ θέλει παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα

20:44 16/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για «περίπου ένα μήνα», προκειμένου να διαρκέσει έως το τέλος της διαδικασίας άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα. Η Ισπανία κατέγραψε 102 νέους θανάτους από τον κορονοϊό στη διάρκεια του 24ωρου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί σε ένα 24ωρο, από τα μέσα Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των οποίων μέχρι τώρα έχει φτάσει σε 27.563. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε

σήμερα σε 230.698 από 230.183 χθες.

«Ο δρόμος που παίρνουμε είναι ο μοναδικός δυνατός» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασης, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως για την παράταση.

«Θα είναι η τελευταία (παράταση) της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα διαρκέσει έως το τέλος της διαδικασίας άρσης των μέτρων καραντίνας», στα τέλη Ιουνίου, σημείωσε.

Έχοντας κηρυχθεί τη 14η Μαρτίου και ήδη παραταθεί αρκετές φορές, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λήξει την 24η Μαΐου.

Ο Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους Ισπανούς να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή», εξερχόμενοι της καραντίνας. «Ο κίνδυνος βρίσκεται πάντα εκεί (…), ο ιός δεν έχει φύγει και η απειλή του είναι πραγματική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι χωρίς τους περιορισμούς, ο ιός θα μπορούσε να προσβάλει 30 από τα 47 εκατομμύρια των Ισπανών και να σκοτώσει 300.000 ανθρώπους στη χώρα.

Διαδηλώσεις εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης στην κρίση του νέου κορονοϊού και του οικονομικού αντίκτυπού της πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη αυτήν την εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες να χτυπούν κατσαρολικά και να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στη μεγαλύτερη εξ αυτών, στην πλούσια συνοικία Σαλαμάνκα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να επιβάλει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο γίνονται οι διαδηλώσεις. Το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία είναι από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από τη νόσο COVID-19. Οι προσπάθειες που κατέβαλε για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού οδήγησαν στην παράλυση της οικονομίας με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που εξαρτώνται από τα επιδόματα να εκτοξεύεται στα 5,2 εκατομμύρια.

Στη Λα Μίνα, μία από τις φτωχότερες περιοχές στη Βαρκελώνη, πολλές οικογένειες ζουν από το υπαίθριο εμπόριο, όμως τα όποια έσοδά τους εξανεμίστηκαν λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε στη χώρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα