Ισραήλ: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer – Μειώνει κατά 94% τον κίνδυνο συμπτωματικής Covid-19

17:28 16/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με στοιχεία από το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ, το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είναι πράγματι τόσο αποτελεσματικό όσο είχε φανεί κατά τις δοκιμές του. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες του BBC και του CNN, το ερευνητικό ινστιτούτο του Clalit, του μεγαλύτερου ισραηλινού ταμείου υγείας, ανέλυσε τα θετικά στον κορονοϊό τεστ για 600.000 εμβολιασμένους και άλλους τόσους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση

υγείας και είχαν παρόμοια ηλικία. Στην ομάδα εκείνων που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου εντοπίστηκαν 94% λιγότερες λοιμώξεις Covid-19 με συμπτώματα. Ακόμα, μεταξύ των εμβολιασμένων καταγράφηκαν 92% λιγότερες περιπτώσεις εκδήλωσης σοβαρής Covid-19, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (95% σύμφωνα με τις δοκιμές της Pfizer) στην αντιμετώπιση της νόσου που προκαλείται από τον κορονοϊό και της σοβαρής εξέλιξης αυτής για όλες τις ηλικιακές ομάδες, μίλησε ο καθηγητής δημόσιας υγείας Hagai Levine. «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η επίπτωση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού. Πάντως μπορούμε να πούμε ότι είναι χρήσιμο για προσωπική προστασία», δήλωσε. Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιο ποσοστό του πληθυσμού του Ισραήλ είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί πριν από την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Ισραήλ μπόρεσε να διαπιστώσει πρώτο, ανάμεσα στις χώρες του κόσμου, τον αντίκτυπο του εμβολιαστικού του προγράμματος. Αλλά χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προκειμένου να συμβεί αυτό. Μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς αυτή ήταν η ηλικιακή ομάδα που εμβολιάστηκε πρώτη, αλλά και σε πόλεις που εμβολίασαν νωρίτερα τους πληθυσμούς τους. Τέτοια στοιχεία δεν είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες περιόδους λοκντάουν. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το εμβόλιο –και όχι μόνο το λοκντάουν- οδήγησε στη μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Eran Segal, ο οποίος αναλαμβάνει την ανάλυση των εμβολιαστικών δεδομένων για το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, ανέφερε: «πρέπει να βγούμε από το λοκντάουν μας πολύ επιφυλακτικά, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλος αριθμός ανθρώπων να νοσηλευτεί». Όπως είπε, η μείωση των κρουσμάτων, παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, πιθανόν επειδή η πιο μεταδοτική «βρετανική» μετάλλαξη του κορονοϊού έχει γίνει, πλέον, κυρίαρχη στο Ισραήλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/ CNN

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα