Ιστορική Μονή Καλτεζών: «Τέλος εποχής» για τη μοναστική αδελφότητα – Πώς θα λειτουργεί

10:10 8/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο επίκεντρο βρίσκεται αυτές τις μέρες το Ιστορικό Μοναστήρι των Καλτεζών, που εκεί συγκροτήθηκε το 1821 η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία, βρίσκεται στην Αρκαδία και ανήκει στη Δ.Ε. Βαλτετσίου.

Από εχθές Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας, μετά από 120 χρόνια και αφού έφυγε από τη ζωή η μακαριστή Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Καλτεζών, η γερόντισσας Βερονίκη και στη συνέχεια αποχώρησε η τελευταία μοναχή Αικατερίνη Κανέλλου, η οποία επί 15 χρόνια μόναζε εκεί.

Η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας

«Μετά τόν θάνατον τῆς Ἡγουμένης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς

Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν, μακαριστῆς Βερονίκης καί ἀπομεινάσης μιᾶς μόνον Μοναχῆς εἰς τήν Ἱεράν Μονήν καί ὡς ἐκ τούτου ἀδυναμίας συγκροτήσεως Ἡγουμενοσυμβουλίου, ὁ Μητροπολίτης κατά τούς Ἱερούς Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας καί τούς ὑπ’ ἀριθμ. 590/1977 καί 374/1947 Νόμους τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας, διώρισε πενταμελῆ Ἐπιτροπήν Διοικήσεως τῆς Μονῆς ἀποτελουμένην ἐκ τεσσάρων Ἱερέων καί τῆς ἐναπομεινάσης Μοναχῆς.

Ἡ ἐν λόγῳ Μοναχή ὅμως ἀρνήθηκε νά ἀποδεχθῆ τήν ἀνωτέρω ἀπόφασιν τοῦ Μητροπολίτου καί νά συμπράξη μέ τήν Ἐπιτροπή καί ἐκφραζομένη ὑποτιμητικά καί ὑβριστικά πρός πάντας, αὐθαιρέτως ἀπεχώρισε τῆς Μονῆς.

Κατόπιν τούτου ἡ κενή θέσις τῆς Ἐπιτροπῆς ἀνεπληρώθη ὑπό πέμπτου Ἱερέως καί ἀπό σήμερον 7-10-2020 ἡ Ἱερά Μονή Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν διατελεῖ ὑπό τήν διοίκησιν τῆς κανονικῆς καί νομίμου πενταμελοῦς ἐξ Ἱερέων Ἐπιτροπῆς καί θά λειτουργῆ μέ τό ἀκόλουθον Πρόγραμμα:

Κάθε Τετάρτην τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός.
Κάθε Σάββατον τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός καί
Κάθε Κυριακή τῆς ἑβδομάδος θά τελεῖται τό πρωΐ ἀπό ὥρας 8 ἕως 11 Θεία Λειτουργία καί τό ἀπόγευμα ἀπό ὥρας 4:30 ἕως 6:00 Ἑσπερινός.

Ὁπότε κατά τάς ἀνωτέρω ἡμέρας καί ὥρας θά δύναται κάθε προσκυνητής νά ἐπισκέπτεται ἐλεύθερα καί ἀπρόσκοπτα τήν Ἱεράν Μονήν τοῦ Ἁγίου Νικολάου Καλτεζῶν καί νά συμμετέχη στίς τελούμενες Ἱερές Ἀκολουθίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι προτιμότερο και χρησιμότερο το μοναστήρι να παραμείνει ανοιχτό»

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας, που κατάγεται από την περιοχή, εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και κυρίως για την αποχώρηση της Μοναχής, τη χρονική αυτή στιγμή που το 2021 το συγκεκριμένο μοναστήρι θα αποτελούσε ένα βασικό σημείο εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

«Είναι προτιμότερο και χρησιμότερο το μοναστήρι να παραμείνει ανοιχτό και όχι κλειστό με όποια συμφέροντα και αν θίγονται και με όποιο κόστος και αν ενέχει.Ας το ξαναδούν, λοιπόν, από την αρχή οι εμπλεκόμενοι και ας προσπαθήσουν να βρουν μία λύση, που σίγουρα υπάρχει, γιατί μοναστήρι με ραντεβού δεν είναι μοναστήρι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακούρας.

Επίσης θυμίζει ότι εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το ποσό των 160 χιλιάδων ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το Ταμείο Πυροπλήκτων, για την επισκευή της σκεπής των δυτικών κελιών, έργο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, αφού υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για τις αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος αναφέρει ότι επί θητείας του κ. Τατούλη ως περιφερειάρχη και του κ. Γιαννακούρα ως αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, χρηματοδοτήθηκε και η υδροδότηση του Μοναστηριού στο πλαίσιο του έργου της υδροδότησης των χωριών Μαυρογιάννη-Κουβέλια-Καλτεζιές- Αγριακόνα.

Το ιστορικό της Μονής

Σύμφωνα με τον el.wikipedia.org, η Μονή των Καλτεζών βρίσκεται σε ένα ύψωμα τριγυρισμένο με βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια στην Κάτω Ασέα Αρκαδίας. Η Μονή Καλτεζών είναι μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, τον Προφήτη Ηλία και τη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και απέχει από την Τρίπολη 31 χιλιόμετρα.

Βρίσκεται χτισμένη σε έναν γήλοφο, στις παρυφές του χωριού των Καλτεζών.

Το 1969 μετά από επιφάνεια ενός Σμυρνιού που κατόπιν έγινε μοναχός, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Νικολάου εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι στη χάρη του. Το 18ο αιώνα έφτασε να μετράει δύναμη 40 μοναχών.

Λειτούργησε σαν πυριτιδαποθήκη στον αγώνα και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες.

Εδώ συστάθηκε στις 26 Μαΐου του 1821 η Πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία, ενώ είχε προηγηθεί το Μάιο του 1819, η πρώτη συνέλευση των οπλαρχηγών με τους προεστούς που σκοπό είχε την έναρξη του αγώνα. Στα κειμήλια της μονής συγκαταλέγεται και το Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της Γερουσίας. Μεγάλη μορφή υπήρξε ο Ηγούμενος Καλλίνικος Σουρλόπουλος, φλογερός αγωνιστής της επανάστασης, εκτός από άνθρωπος του Θεού. Τα θαύματα που ομολογούνται για τη μονή προσελκύουν πλήθος προσκυνητών.

Κτίσθηκε το 1696 από τον Ηλία Λυρώνη, μετέπειτα Μοναχό Ανανία.

Μετά από ένα επίμονο όνειρο ο Λυρώνης άφησε την Σμύρνη όπου εργαζόταν και με την βοήθεια των Καλτεζιωτών βρήκε την εικόνα του Αγίου στα ερείπια παλιού μοναστηριού (1233 μ.Χ.) καλυμμένου από δάσος.

Στο μοναστήρι συγκεντρώθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία στις 26 Μαΐου του 1821, που αποτέλεσε την πρώτη διοίκηση (Κυβέρνηση) όλου του επαναστατημένου Έθνους. Συνήλθαν οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου που αναφέρει το καταστατικό: ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο επίσκοπος Έλους Άνθιμος ,ο Επίσκοπος Θεοδώρητος Βρεσθένης κ.ά. Στη μονή συντάχθηκε το πρώτο Δημοσίου Δικαίου έγγραφο, η καταστατική πράξη «Πατρίς», που φυλάσσεται στην βουλή των Ελλήνων.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα