Κ. Αγοραστός: Ο διάλογος για την Αυτοδιοίκηση αφορά στο τι χώρα θέλουμε

18:31 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο διάλογος για το τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε, είναι ουσιαστικά διάλογος για το τι Ελλάδα θέλουμε», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλουμε μια χώρα ισχυρή με θεσμούς

λειτουργικούς, αποτελεσματικούς, εφάμιλλους αυτών που υπάρχουν στις ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη; Θέλουμε μια χώρα με σύγχρονες υποδομές στην παιδεία, την υγεία, το οδικό δίκτυο; Μια χώρα με ποιότητα ζωής, με λειτουργούσες δομές στον πολιτισμό, με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας για όλους;
Μια χώρα με σύγχρονη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που να καλύπτει κάθε οικογένεια και να διασφαλίζει ότι κανείς που χρειάζεται στήριξη δεν θα μένει αβοήθητος; Μια χώρα που να ενθαρρύνει έμπρακτα την καινοτομία, την έρευνα, την εξωστρέφεια, την υγιή επιχειρηματικότητα;
Με μια φράση, θέλουμε μια χώρα της παραγωγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευημερίας;
Αν ως κοινωνία τα θέλουμε όλα αυτά, τότε έχουμε μόνο μία επιλογή: την αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε την Αυτοδιοίκηση ως «τον βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας, το αποτελεσματικό στήριγμα της κοινωνίας, η βασική – αν όχι μοναδική – σταθερά στη χώρα μας» κι έκανε συνοπτικά τις εξής επισημάνσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση:
-Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση;
Οπωσδήποτε έξι και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Συνεπώς, δεν πρέπει να χαθεί κανένα παράθυρο ευκαιρίας.
-Έχει σχέδιο η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση;
Κατά κοινή ομολογία δεν έχει ή και να έχει, δεν το έχει παρουσιάσει. Εξαίρεση είναι μόνο το εκλογικό σύστημα, χωρίς πάντως και σ’ αυτό να έχει παρουσιάσει μια αναλυτική πρόταση. Άρα, εκ των πραγμάτων, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς η κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει την πολιτική της κατεύθυνση.
– Ποια είναι η εντύπωση από το κείμενο της επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου «Καλλικράτη»;
Πολλές αδιάφορες ιδέες μαζί με κάποιες λίγες ενδιαφέρουσες ατάκτως ερριμμένες σ’ ένα κείμενο συρραφή των κειμένων τεσσάρων επιτροπών. Ένα κείμενο χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια πρόταση άτολμη, χωρίς καμιά θεσμική καινοτομία και χωρίς να καλύπτει συνολικά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.
-Γίνεται Μεταρρύθμιση χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και αξιολόγηση τι πέτυχε και τι όχι;
Η απάντηση είναι προφανής. Να επισημάνω ότι στο κείμενο της επιτροπής δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα οικονομικά των περιφερειών – ούτε μία λέξη… Βεβαίως, για να είμαι απολύτως ακριβής, δεν χρειάζονται όλες οι μεταρρυθμίσεις χρηματοδότηση.
Για παράδειγμα η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η μεταφορά του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες – γνωρίζετε ότι ως Ένωση Περιφερειών το διεκδικούμε από το 2011 – όχι μόνο δεν έχει κόστος αλλά αντίθετα θα έχει όφελος τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες αφού θα περιοριστεί η γραφειοκρατία καθώς πρόκειται για ένα επίπεδο διοίκησης που δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα».
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατέστησε σαφές στην ομιλία του ότι «αυταπατώνται όσοι τυχόν πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί μια μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση που γίνεται ερήμην ή ακόμη χειρότερα με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία απέναντι.
Περιφέρειες και δήμοι προχωρούμε στο πλαίσιο που έχουμε συνδιαμορφώσει στις κοινές συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, γνωρίζοντας ότι όσα μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Με ενότητα, με συναντίληψη, με συνεργασία. Με σύγχρονες λύσεις για την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και τη χώρα.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι. Έχουμε δύο επιλογές ή την αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, των πολιτών, ή την αυτοδιοίκηση της ολιγαρχίας όπου ολιγάρχες με μικρές χορηγίες θα μπορούν να ελέγχουν την αυτοδιοίκηση. Έχουμε ιστορικό χρέος να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική Αυτοδιοίκηση και να πάμε τη χώρα μπροστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα