Κ. Γαβρόγλου: Δεν μπορεί κανείς να έχει εθνική συναίνεση κουκουλώνοντας αθλιότητες (audio)

13:57 1/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί κανείς να έχει εθνική συναίνεση κουκουλώνοντας αθλιότητες». Σχετικά με τις αλλαγές στην εκπαίδευση ο υπουργός δήλωσε: «Η λογική στις αλλαγές του Λυκείου είναι λιγότερες εξετάσεις με περισσότερες διδακτικές ώρες», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: «Στόχος μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι η αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι ή οριζόντια πανεπιστημιοποίηση τους».

Αναφερόμενος

στις αλλαγές του Λυκείου, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε: «Η λογική είναι λιγότερες εξετάσεις με περισσότερες διδακτικές ώρες. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικογένεια και κυρίως τα παιδιά, ότι το σχολείο δεν μπορεί να είναι ταυτισμένο με άγχος, κυρίως στην τρίτη Λυκείου, που το άγχος ισοπεδώνει χαρακτήρες».

«Από τη δεύτερα Λυκείου όλες οι οικογένειες μπαίνουν σε κατάσταση αγωνίας, άγχους και δαπάνης. Το σύνολο των χρημάτων που δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες στην προετοιμασία των παιδιών για τις πανελλήνιες, φτάνει τα δύο δις. Και μόνον το 30% των παιδιών μπαίνει στις δέκα πρώτες επιλογές τους. Επί της ουσίας, μέχρι τώρα ο κερδοσκοπικός μηχανισμός, η παραπαιδεία, είχε γίνει ένα εγγενές στοιχείο της εκπαίδευσης».

«Όντως ο θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων είναι αδιάβλητος, αλλά υπάρχει το ερώτημα εάν είναι αξιόπιστος παιδαγωγικά. Οι θεσμοί πρέπει να παίζουν θετικό ρόλο. Από τις κακές επιδόσεις των φοιτητών στα πρώτα εξάμηνα προκύπτει ότι τα παιδιά, από τα φροντιστήρια για την εισαγωγή του προετοιμάζονται στις τεχνικές για την εισαγωγή τους και όχι τη σωστή προσέγγιση της γνώσης».

Μιλώντας για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «Είναι η πρώτη εμβληματική κίνηση που κάνουμε στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι τολμηρή πολιτική αναβάθμιση των ΤΕΙ που για δεκαετίες είχαν αφεθεί στη μοίρα τους». «Προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου όχι μόνον με τη συνένωση κάποιων τμημάτων αλλά και την κατάργηση κάποιων άλλων, που έκλεισαν τον ιστορικό κύκλο τους».

«Τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σημαντικότατο κομμάτι της ανώτατης εκπαίδευσης και υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα, που λόγω των καθηγητών τους, είναι de facto πανεπιστημιακά. Βασικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι ή οριζόντια πανεπιστημιοποίηση τους».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν είναι τυπικό πράγμα, αλλά μέσα από μια περίπλοκη σχέση αιώνων, τώρα πια εκκλησία και κράτος δίνουν τεράστια έμφαση στους διακριτούς ρόλους. Είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, αλλά γίνονται και βήματα».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα