Κ. Στεφανίδης: Οι φυσικοθεραπευτές στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορονοϊού

13:28 8/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι φυσικοθεραπευτές, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές και πολλές άλλες ειδικότητες  που εργάστηκαν σε κλινικές Covid και σε ΜΕΘ  βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης», δουλεύοντας βάζοντας σε κίνδυνο την  ίδια τους τη  ζωή. Είναι σημαντικός ο ρόλος τους στην αποκατάσταση των ασθενών με Covid» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο κος Κώστας Στεφανίδης, φυσικοθεραπευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Νοσοκομείο Ξάνθης

Μιλώντας

για το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας που «τρέχει» στο Νοσοκομείο με στόχο  την υποστήριξη ασθενών που νόσησαν με Covid 19 , πρόγραμμα που υλοποιεί το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, τόνισε: «Δοκιμαστήκαμε, αλλά πάμε καλά. Πάμε καλά από ό,τι φαίνεται από τα νούμερα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Το πρόγραμμα έχει να κάνει με ασθενείς, οι οποίοι έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει από την ασθένεια του κορονοϊου».

Πρόκειται για Πρόγραμμα που ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πριν δύο μήνες ο ΠΟΥ μας ενημέρωσε ότι για τον ειδικό οδηγό και τις κατευθυντήριες οδηγίες ( κυκλοφόρησαν 10.000 αντίτυπα), οδηγίες  κατανοητές, βατές,  για το πώς αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα παραλειπόμενα σε ασθενή, ο οποίος έχει αρνητικό-ποιηθεί από την λοίμωξη. Παραλειπόμενα όπως η διαχείριση της δύσπνοιας, καθώς και τεχνικές αναπνοής. Πρόκειται για Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για ασφαλή προπόνηση, για ασκήσεις με καλή φυσική κατάσταση, ασκήσεις ενδυνάμωσης με αντιστάσεις και ασκήσεις αποθεραπείας. Πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών. «Εξαρτάται από τον κάθε ασθενή, από το πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε ποια κατάσταση βρίσκεται» δήλωσε ο κος Στεφανίδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Υπάρχουν τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τον ασθενή και να ανταπεξέλθει αναπνευστικά καλύτερα στην καθημερινότητα του». Μέσα σ’ αυτό τον οδηγό υπάρχουν συμβουλές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της αναπνοής και την κατάποση , προβλημάτων προσοχής, μνήμης, αλλά και συμβουλευτικές οδηγίες, διαχείρισης καθημερινών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης τη διαχείριση του στρες και του άγχους που προκαλεί ο κορονοϊος. «Υπάρχει ενδιαφέρον. Απευθυνόμαστε με το σύνολο της κοινωνίας των Ξανθιωτών» τόνισε ο κος Στεφανίδης δίνοντας τα τηλέφωνα: 2541352 11 και 52 119 για τις κλήσεις των ενδιαφερομένων να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Φώτο: Νοσοκομείο Ξάνθης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα