Καλαμάτα: Πλούσιες εκδηλώσεις για τα 196 χρόνια από την απελευθέρωση

12:16 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συμπληρώνονται φέτος 196 χρόνια από τις 23 Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη από τον τουρκικό ζυγό, ξεκινώντας ουσιαστικά την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο δήμος Καλαμάτας θα εορτάσει την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες (Βέργα και Ελαιοχώρι) και κορυφώνονται αύριο (Πέμπτη).
Στις εκδηλώσεις θα δώσει το παρόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Την κυβέρνηση

θα εκπροσωπήσει ο μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, τη βουλή θα εκπροσωπήσει η Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη ενώ υπάρχει πιθανότητα να παραερεθεί και ο πρώην προθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει καταρχάς την «Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τους οπλρχηγούς» που θα ξεκινήσει στις 3.15 μετά το μεσημέρι στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, χορευτικών και μουσικών ομίλων της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας -μετά τη δοξολογία στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου- θα εκφωνήσει ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος, αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στις 5.20 το απόγευμα θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων «Η Ελλάδα στεφανώνει τον έλληνα αγωνιστή του 1821», δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου-Rolhausen (στη συμβολή των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου) και αμέσως μετά ο κ.Παυλόπουλος θα γίνει δεκτός στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτας επί της οδού Αριστομένους.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα . Η ειδική τελετή θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Γ. Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Στις 8.30 το βράδυ, στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, θα παρουσιαστεί η συναυλία «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» με τον Πέτρο Γαϊτάνο. Θα ακουστούν τραγούδια μελοποιημένα από μεγάλους Έλληνες συνθέτες, πάνω στην ποίηση Ελλήνων ποιητών.
Συντελεστές: Γιώργος Κωνσταντόπουλος, μπουζούκι, Γάσπαρης Μάμμας, κλαρίνο Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί, Γιώργος Τσοκάνης, πλήκτρα, Ανδρέας Μπουτσικάκης πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας, ενορχήστρωση. Επιμέλεια προγράμματος και ερμηνεία: Πέτρος Γαϊτάνος.
Εισιτήριο: 10 ευρώ – Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι (με κάρτα ανεργίας) 5 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα