Καλαμάτα: Συνεδρίαση του τοπικού οργάνου «Πολιτικής Προστασίας»

09:58 16/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεδρίασε χθες, το συντονιστικό τοπικό όργανο Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο το σχεδιασμό και τις δράσεις αντιμετώπισης κινδύνων από τις καιρικές συνθήκες τον τρέχοντα χειμώνα (χιονοπτώσεις, παγετό, βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα).

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργου Σταθά που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία, μέχρι τo τραγικό εκείνο πρωινό της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου, ο κρατικός μηχανισμός είχε πλήρη άγνοια για τις πλημμύρες

που έπλητταν την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, η οποία όμως είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο απόγευμα. Ο κ.Σταθάς συγκεκριμένα, τόνισε ότι από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για καταστροφές στη Μεσσηνία, πέρα από κάποια σποραδικά προβλήματα, από την έντονη βροχόπτωση εκείνων των ωρών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Υπηρεσία επικοινώνησε στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης προκειμένου να ενημερωθεί για ενδεχόμενα προβλήματα αλλα δεν ήρθε τίποτα σε γνώση της, σχολιάζοντας πως πιθανότατα να είχε πέσει το σύστημα είχε πέσει. Η πρώτη εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, με τους θανάτους πολιτών και τις καταστροφές σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες, άρχισε να γίνεται μόλις στις 7:30 το πρωί και τότε ο ίδιος και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, έσπευσαν στην Καλαμάτα για να διαχειριστούν την κατάσταση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στη σφοδρότητα και την ένταση του φαινομένου, επισημαίνοντας πως ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μέχρι μεσαιου μεγέθους καταστάσεις. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας -όπως είπε- ο δήμος συνέστησε 12 εργολαβίες, με τις παρεμβάσεις να αφορούν -μεταξύ άλλων- και σε επισκευές σε γεφύρια. Όπως υπογράμμισε, ο δήμος Καλαμάτας περιμένει κρατική υποστήριξη, γιατι μέχρι τώρα τα περισσότερα χρήματα για την αποκατάσταση, προέρχονται από δημοτικούς πόρους.

Στην ίδια συνεδρίαση πάντως, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε πως αυτή η καταστροφή επιβάλλει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα εξασφαλίζουν ότι ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας θα μπορεί άμεσα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να τεθεί σε επιφυλακή και να προειδοποιεί τους κατοίκους για τον κίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία τους, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται και ένας άλλος τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν τα μέσα, τα οποία μπορούν να αποκτηθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος, για τον έλεγχο της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια και τους χειμάρρους και της ταχύτητας ροής των νερών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις 7 Σεπτέμβρη κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς συμβαίνει στον Πάμισο, στον Άρι, στη Λιγδού, κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα αν πρέπει να ανοίξει ή να κλείσει το φράγμα στον Άρι, το οποίο, επιπλέον, σχολίασε ότι δεν μπορούσε ούτε να ανοίξει ούτε και να κλείσει γιατί είχε ξεμείνει από καύσιμα το σύστημα λειτουργίας. Τέλος, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας σχολίασε ότι σε τέτοιες καταστάσεις είναι ανάγκη να υπάρχει τρόπος άμεσης ενημέρωσης των κατοίκων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τον ραδιοφωνικό σταθμό Καλαμάτας της ΕΡΤ, ο οποίος όμως και αυτός εκείνες τις ώρες αντιμετώπιζε θέμα λειτουργίας λόγω της διακοπής του ρευματος, καθώς η γεννήτρια του βρισκόταν σε πλημμυρισμένο υπόγειο, στο οποίο υπήρχαν πολλές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε από υπαλλήλους αφορούσε στη διαχείριση των διαδικασιών για την καταγραφή των ζημιών που δηλώνονται από τους πολίτες. Όπως επεσήμαν για την καταγραφή των ζημιών είναι αρμόδιες πέντε διαφορετικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται για να δηλώσουν τις ζημιές τους και να αποζημιωθούν. Η πρόταση των υπαλλήλων είναι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας να ορίζεται μία υπηρεσία που θα υποδέχεται τις δηλώσεις ζημιάς των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα