«Καπέλο» 65 δισ. € ετησίως στις επιχειρήσεις για Brexit χωρίς συμφωνία

09:39 12/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Καπέλο» κυρίως δασμών ύψους 65 δισεκατομμυρίων ετησίως θα πρέπει να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν το Brexit γίνει χωρίς συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman και της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, μεγάλος χαμένος θα είναι ο βρετανικός χρηματοοικονομικός τομέας .

Οι εταιρείες των 27 κρατών μελών της ΕΕ εκτός της Βρετανίας θα κληθούν να καταβάλλουν 31 δισεκ. λίρες τον χρόνο για δασμούς και άλλους φραγμούς εάν το Λονδίνο

αποχωρήσει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους του διαζυγίου. Με τη σειρά τους και οι Βρετανοί εξαγωγείς θα κληθούν να καταβάλλουν 27 δισεκ. λίρες για επιπρόσθετα κόστη κάθε χρόνο.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ την επόμενη χρονιά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τους όρους της αποχώρησης, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Βρετανία και τις υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα υπαχθούν αυτόματα στους κανόνες και τους δασμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που δεν έχουν καμιά σχέση με την πρόσβαση που δικαιωματικά έχει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ως μέλος της κοινής αγοράς.

H κυβέρνηση των Τόρις λέει πως προετοιμάζεται για κάθε πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης το Brexit να γίνει χωρίς συναίνεση. Έχει αφήσει κατά μέρος 3 δισεκατομμύρια λίρες για κάθε ενδεχόμενο.

Αν η Βρετανία παραμείνει σε κάποιας μορφής τελωνειακή ένωση, τα επιπρόσθετα κόστη για τις δύο πλευρές θα μειωθούν σχεδόν στο μισό, κατά την έκθεση.

Όμως η Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει την παραμονή του ΗΒ σε οποιασδήποτε μορφής τελωνειακή ένωση, καθώς θεωρεί πως αυτό θα απέτρεπε τη σύναψη χωριστών συμφωνιών με ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως είναι η Κίνα ή η Ινδία.

Κατά την έκθεση, το 70% του επιπλέον κόστους θα βαρύνει σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία σε πέντε τομείς: τον χρηματοοικονομικό κλάδο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον κλάδο της γεωργίας, των τροφίμων, των ποτών, τις εταιρείες που διαθέτουν είδη πλατιάς κατανάλωσης και τον κλάδο των χημικών και των πλαστικών.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα αντιμετωπίσει τα υψηλότερα κόστη διότι, αντίθετα με αυτοκινητοβιομηχανίες ή κατασκευάστριες αεροσκαφών που μπορούν να στραφούν σε εγχώριους προμηθευτές, οι εταιρείες του κλάδου θα είναι αναγκασμένες να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους σε άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εκεί.

Ήδη η Goldman Sachs και η UBS ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να μεταθέτουν τραπεζικούς τους στη Φραγκφούρτη, ενόψει Brexit.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, έχει προειδοποιήσει ότι η Βρετανία ενδέχεται να δει να χάνονται 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο οι σημαντικότερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες σχεδιάζουν το τρέχον διάστημα πολύ περισσότερες προσλήψεις στο Λονδίνο από ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

The post «Καπέλο» 65 δισ. € ετησίως στις επιχειρήσεις για Brexit χωρίς συμφωνία appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα