Καψαμπέλης: Πως και πότε θα φύγει ο εφιάλτης του φόβου για το νοσοκομείο Ζακύνθου

23:56 26/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σενάρια νοσηρών εγκεφάλων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ζακύνθου και πρόεδρος του τοπικού ιατρικού συλλόγου, Παύλος Καψαμπέλης, τις φήμες που κυκλοφορούν ότι από την ενέργεια κάποιου ή κάποιων που αποσκοπούσε στο «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας των χειρουργείων του δημόσιου -και μοναδικού- νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού, προκλήθηκαν προβλήματα που ευθύνονται για τον θάνατο της 41ετών, Ε.Αρβανιτάκη, καθώς και για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε άλλους τέσσερις ασθενείς. Αφού σθεναρά

απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Καψαμπέλης επεσήμανε ότι, η ιατρική κοινότητα του νησιού και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι οι πρώτοι που προασπίζουν τη δημόσια υγεία, ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση του τραύματος που υπέστη το νοσηλευτικό ίδρυμα, ζητούν να γίνει ενδελεχής έλεγχος -όσο και εάν κοστίσει ή διαρκέσει- και να βγει η αλήθεια για τα αίτια, καθώς όσα συνέβησαν στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι σπάνια και πρωτοφανή στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Πρέπει να φύγει, όπως τόνισε, «ο εφιάλτης του φόβου μήπως με την επαναλειτουργία των χειρουργείων εμφανιστεί ξανά αντίστοιχη περίπτωση ».

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ.Καψαμπέλης, έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος από τα προβλεπόμενα (όπως νέο αναισθησιολογικό μηχάνημα, καινούργιο δίκτυο αερίων παρακάμπτοντας το σταθερό και μόνιμο του νοσοκομείου, φιάλες με καινούργια αέρια) για τη λειτουργία της αίθουσας που έχει διαμορφωθεί για τα υπεροξέα, υπερεπείγοντα -όπως χαρακτηριστικά είπε-περιστατικά, εξηγώντας ότι, τα επείγοντα που μπορούν να διακομιστούν θα πρέπει να διακομίζονται, καθώς πρόκειται για λύση ανάγκης που βάζει σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς, αφού π.χ. μπουκάλες οξυγόνου μέσα σε χειρουργεία υπάρχει ενδεχόμενο να εκραγούν. Όπως επεσήμανε, όμως, ο κ.Καψαμπέλης για να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να πιστοποιηθεί η ασφάλεια του είτε από την ειδική επιτροπή ελέγχου που έχει συσταθεί -ακόμη και εάν έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα- είτε από άλλη εξειδικευμένη δημόσια υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, όπως ενημέρωσε ο κ.Καψαμπέλης, «βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ελέγχων της πενταμελούς ειδικής επιτροπής και ως επιστημονικό συμβούλιο έχουμε καταθέσει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μας όσον αφορά τη διαχείριση και πληρότητα των ελέγχων, ζητώντας, μεταξύ άλλων για παράδειγμα, τη διερεύνηση και μέτρηση της τοξικότητας των αερίων από τον Δημόκριτο ή εξειδικευμένα εργαστήρια», ενώ, με έμφαση επεσήμανε ότι, «η πενταμελής ειδική επιτροπή έχει εκφράσει σε έγγραφά της πολύ σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη συντήρηση όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου». Πρέπει όλοι οι έλεγχοι να γίνουν σωστά με επάρκεια και ακρίβεια, τόνισε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, αναφέροντας ότι, ίσως πιθανότατα και τα τέσσερα μηχανήματα από τις αντίστοιχες αίθουσες σφραγιστούν και σταλούν στο εξωτερικό για να γίνουν έλεγχοι με προσομοιώσεις είτε σε τεχνικούς προσομοιωτές είτε και σε πειραματόζωα. Υπάρχει κοινός παράγοντας σε όλα τα περιστατικά, είπε ο κ. Καψαμπέλης, και έχουμε ενδείξεις για το που πρέπει να κατευθυνθεί όλη η ιστορία που έχουμε αναφέρει στους αρμόδιους. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ως αδόκιμα όσα λέγονται περί ταχύτητας στην έναρξη λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα