Καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του μουσείου Κούκλας στη Λάρισα

21:01 19/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε και επίσημα πλέον, η καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του μουσείου Κούκλας, του πρώτου μοναδικού μουσείου θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 2008 στην πόλη της Λάρισας.

Το μουσείο Κούκλας στεγάζεται στον Μύλο του Παππά, εγκαινιάστηκε από την αείμνηστη, Σοφία Φουτζοπούλου, στη μνήμη του επίσης αείμνηστου, Κώστα Χατζηανδρέου, και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου

400 εκθέματα απ’ όλες τις παραστάσεις του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα από το 1984 μέχρι και σήμερα.
Κούκλες καμωμένες στο χέρι με ποικίλες τεχνικές κατασκευής, πρωτότυπες κούκλες τύπου γκινιόλ, μαρότες, γαντόκουκλες, θεατρικές κούκλες άμεσου χειρισμού, γιγαντόκουκλες, αλλά και… τοσοδούλες, που έχουν ζωντανέψει στη σκηνή του Κουκλοθέατρου επί δεκαετίες και έχουν ψυχαγωγήσει πλήθος κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με αφορμή την αρχειοθέτηση, έχουν πρόσφατα προστεθεί και συντηρηθεί παλιές κούκλες του Τιριτόμπα που δεν βρισκόταν στο μουσείο Κούκλας, δεκάδες χειροποίητες κούκλες από τα ταξίδια των δημιουργών του Κουκλοθίασου και άλλες χειροποίητες κούκλες από σεμινάρια και εργαστήρια των μαθητών του Τιριτόμπα.

Παράλληλα, σε διαδικασία αρχειοθέτησης, καταγραφής και συντήρησης βρίσκεται και το ιστορικό σκηνικό της παράστασης «Ραψωδία 7 Οδύσσεια».
Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση με κούκλες που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1990 σε ενήλικο κοινό, με κούκλες και ηθοποιούς επί σκηνής. Χειροποίητες κινούμενες μορφές από τον Άδη, ενσωματωμένες σ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.
Σύντομα το ενήλικο κοινό θα το απολαύσει σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα στο Κουκλοθέατρο, με αποσπάσματα της παράστασης που θα ζωντανέψει ξανά στη σκηνή μετά από εικοσιπέντε χρόνια.
Μέχρι στιγμής οι παλιές κούκλες ανέρχονται στις 340 περίπου, ενώ στη τελική καταμέτρησή τους θα ξεπεράσουν τις 500, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια το εργαστήριο του Τιριτόμπα βρίσκεται σε παραγωγικούς ρυθμούς δημιουργώντας νέες κούκλες για τις παραστάσεις στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό της πολύτιμης συλλογής.

Η καταγραφή των ιστορικής αξίας αθυρμάτων αποτελεί αναγκαιότητα, όχι μόνο για την πόλη αλλά για την ιστορία του Κουκλοθέατρου στην Ελλάδα γενικότερα, αφού εγγυάται την ασφάλειά της, αρχειοθετεί τις πληροφορίες που συνδέονται με τα εκθέματα, κάνοντας εφικτή την πρόσβαση σε αυτήν σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και ψηφιακά στο άμεσο μέλλον.
Τα πεδία των δεδομένων της καταγραφής περιλαμβάνουν τον αριθμό του εκθέματος, την ημερομηνία εισαγωγής, τη θεματική του ενότητα, τα κύρια υλικά κατασκευής, την περιγραφή και τις διαστάσεις του, τον τόπο προέλευσής του, την κατάστασή διατήρησης, τον τρόπο απόκτησης, τον δωρητή ή κατασκευαστή, την τυχόν σύνδεσή του με άλλα αντικείμενα της συλλογής, την ακριβή τοποθεσία έκθεσης ή φύλαξής του, τον αριθμό των ομοθεματικών αντικειμένων, τη σύνδεσή του με το φωτογραφικό αρχείο της κάθε παράστασης, σημειώσεις αρχείου και σημειώσεις συντήρησης.
Το αρχείο θα είναι εύχρηστο και ευέλικτο και στο άμεσο μέλλον θα εμπλουτιστεί και με άλλα πεδία, όπως βιβλιογραφικές αναφορές και συμμετοχή σε περιοδικές εκθέσεις ή άλλες δράσεις.
Ταυτόχρονα, το μουσείο Κούκλας θα αποτελεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο για όσους θέλουν να μελετήσουν και να εκπαιδευτούν στην ιστορία της θεατρικής κούκλας και να συμβάλουν στην πρόοδο της πανάρχαιας αυτής τέχνης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα