Καταγγελία εργαζόμενων για αδράνεια των υπευθύνων στο νοσοκομείο Ζακύνθου

12:26 22/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε καταγγελία του, το δ.σ. του συλλόγου εργαζόμενων στο ΓΝΖ (Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου), αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύλλογος εργαζομένων αναγκάζεται παραμονές της τοπικής εορτής του Αγίου Διονυσίου και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αφενός να ενημερώσει τους πολίτες και αφετέρου να καταγγείλει την αδράνεια, την αδιαφορία, ακόμα και την σκοπιμότητα όλων των παραγόντων που ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού:

1.ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Δυστυχώς, κανένας μόνιμος νοσηλευτής από την τελευταία προκήρυξη δεν προσλήφθηκε

στο νοσοκομείο μας, με αποτέλεσμα το ήδη υπάρχον προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια εργασιακής εξουθένωσης. Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού δεν αφήνει περιθώριο για χρήση κανονικής άδειας, η συσσώρευση εκατοντάδων οφειλόμενων ρεπό και ημερών κανονικής αδείας παρελθόντων ετών έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή εξάντληση των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή και πλέον αρκετά τμήματα λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας.

Ενδεικτικά:
– Κλινικές με πληρότητα 100% έως 120%.
– Τμήμα των επειγόντων σε καθημερινή βάση να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

– ΜΕΘ ( Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) παραμένουν κλειστές, παρά τις υποσχέσεις για τη λειτουργία αυτών, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να φιλοξενούνται σε κοινούς θαλάμους κλινικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας τους.

– Η επαναλειτουργία των χειρουργείων έχει ξεκινήσει, όμως η υποστελέχωση και εκεί καλά κρατεί. Ως εκ τούτου, η προσωρινή κάλυψη του τμήματος γίνεται με εσωτερικές μετακινήσεις νοσηλευτών από το ένα τμήμα στο άλλο. Οι μετακινήσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία άλλων τμημάτων και την αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.

– Μ.Τ.Ν. (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) λόγω της σοβαρής έλλειψης κυρίως ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, ασθενείς, στους οποίους κάθε καλοκαίρι το νοσοκομείο μας έδινε τη δυνατότητα χρήσης της μονάδας, φέτος δυστυχώς για τους παραπάνω λόγους δεν κατέστη δυνατή η εξυπηρέτηση αυτών.

– Εργαστήρια ( Μικροβιολογικό – Βιοχημικό – Αιματολογικό)
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, όλα τα εργαστήρια καλύπτονται από ένα άτομο (τεχνολόγο ή παρασκευαστή), ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε εργαστήριο και ένας εργαζόμενος. Τα επακόλουθα της κατάστασης είναι τα εξής:

Α) Η συνεχής βραχύχρονη μετακίνηση των υπαλλήλων διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων, καθώς δε δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στον κάθε υπάλληλο να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη συνέχεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται από κάθε εργαστήριο.

Β) Αυξάνεται ο κίνδυνος λάθους, ιδιαίτερα σε πιεστικές καταστάσεις, καθώς ένας υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει τρεις διαφορετικούς χώρους στις κοινές βάρδιες.

Γ) Οι υπάλληλοι θα κληθούν να αναλάβουν επιπλέον εξαντλητικές βάρδιες, θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική μας υγεία, παρά τα οριζόμενα στο Ν. 1568/1985 “Περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων”.

Δ) Αύξηση των χρωστούμενων ρεπό και αδειών εκ νέου.
-Διοικητικό Προσωπικό.
Σε κάθε τμήμα υπάρχει ένας υπάλληλος ο οποίος εκτελεί χρέη προϊσταμένου και υφισταμένου!
Σε περίπτωση απουσίας του υπαλλήλου, κλείνει το τμήμα!

-Βοηθητικό προσωπικό.
Εργαζόμενη στα μαγειρεία τριάντα εννιά (39) ημέρες συνεχιζόμενης εργασίας χωρίς δικαίωμα ούτε μιας ημέρας ξεκούρασης εξ αιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης του χώρου της σίτισης.
Τα πλυντήρια, λόγω κανονικής άδειας της μίας και μοναδικής εργαζομένης, καλύπτονται από το μοναδικό υπάλληλο της αποστείρωσης (κλιβανιστή) συνεπικουρούμενο από υπαλλήλους της νοσηλευτικής υπηρεσίας (νοσοκόμοι, βοηθοί θαλάμων), είτε μπορούν είτε όχι.

-Ραφείο.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το τμήμα δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ράβονται μόνοι τους, αλλά και με δικά τους έξοδα να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος. Ενδεικτικά: ιματισμός χειρουργείου δόθηκε σε ιδιώτη με χρήματα εργαζομένου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος.

-Καθαριότητα.
Καίρια τμήματα του νοσοκομείου παραμένουν από την ημέρα λειτουργίας τους χωρίς καθαριότητα (αποστείρωση, κουζίνα, πλυντήρια κ.α.)! Ενώ πολλά άλλα η λειτουργία τους κρίνετε επισφαλής από πλευράς υγιεινής, κάτι το οποίο έχει αναδείξει με έγγραφό του το τμήμα υγειονομικού ελέγχου.

-ΕΚΑΒ
Το Δ.Σ. του συλλόγου έχει αναδείξει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και έχει επισημάνει του κινδύνους που απορρέουν από την 24ωρη κάλυψη του νησιού από ένα μόνο ασθενοφόρο. Καθημερινό είναι το φαινόμενο που δύο ή και τρία περιστατικά συγχρόνως χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης – διακομιδής και καλείται συνάδελφος από το ΕΚΑΒ της Πάτρας να αξιολογήσει δια τηλεφώνου την επικινδυνότητα και τη σειρά προτεραιότητας των περιστατικών.

2.ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Κάθε πέρσι και καλύτερα! Ενώ οι ανάγκες του νοσοκομείου συνεχώς αυξάνονται, η χρηματοδότηση ακολουθεί πιστά την πολιτική των περικοπών και στον τομέα της υγείας.
Ενώ κάθε χρόνο και προς το τέλος του έτους (Οκτώβρη – Νοέμβρη) δίνονταν έκτακτες επιχορηγήσεις και καλύπταμε κάποιες ανάγκες, από πέρυσι δυστυχώς έκλεισε η στρόφιγγα, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εμφανίζει έλλειμμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι εντονότερο φέτος, καθώς δε δόθηκε καν το 10% του αρχικού προϋπολογισμού παρά μόνο το 5%, που ούτως ή άλλως δινόταν στη μέση του έτους, ανεξαρτήτως των έκτακτων επιχορηγήσεων. Κατά συνέπεια, υπηρεσίες του νοσοκομείου ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έως και δύο μήνες.
Επίσης η απουσία ετήσιες συμβάσεων συντήρησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού έχει ως συνέπεια πολλά μηχανήματα να βγαίνουν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα .

ΖΗΤΑΜΕ:
1) Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
2) Μετατροπή των συμβάσεων εργασίας συναδέλφων σε αντίστοιχες μόνιμες κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου.
3) Αύξηση επιτέλους των πιστώσεων στα όρια των αναγκών εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και έκτακτη επιχορήγηση για την πληρωμή των νυχτερινών και εξαιρεσίμων του προσωπικού.
4) Άμεση λειτουργία της Μ.Ε.Θ – Μ.Α.Φ.
5) Άμεση λειτουργία μαστογράφου και μέτρησης οστικής μάζας με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
6) Δυνατότητα πρόσβασης πολιτών στα εργαστήρια του νοσοκομείου για προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.
7) Άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση των μετατάξεων νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία οι οποίοι με αίτησή τους ζητάνε να έρθουν στο νοσοκομείο Ζακύνθου».

Keywords
Τυχαία Θέματα