Κατασκευάστηκε το πρώτο ρομπότ που μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του (video)

12:09 31/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο πρώτο ρομπότ που είναι ικανό να «φανταστεί» τον εαυτό του -δημιουργώντας εκ του μηδενός μια εικόνα του εαυτού του και μαθαίνοντας, με βάση αυτή, να προσαρμόζεται καλύτερα στο περιβάλλον του- κατασκεύασαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία μηχανών που διαθέτουν αυτοσυνείδηση έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος των ερευνητών είναι να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να χαρίσουν στις τεχνολογικές καινοτομίες περισσότερη αυτονομία και προσαρμοστικότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χοντ Λίψον

του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics». Όπως ανέφερε ο Λίψον (διευθυντής του Εργαστηρίου Δημιουργικών Μηχανών του Κολούμπια) «μολονότι η ικανότητα του ρομπότ μας να φαντάζεται τον εαυτό του, είναι ακόμη πρωτόγονη σε σύγκριση με τους ανθρώπους, πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη αυτεπίγνωση των μηχανών».

Το πρωτοποριακό ρομπότ, σε αντίθεση με τους «προγόνους» του, μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυτο-προσομοίωσή του για να προσαρμόζεται σε νέα περιβάλλοντα και να αναλαμβάνει νέα καθήκοντα, καθώς επίσης και για να αυτοεπιδιορθώνεται.

«Αν θέλουμε τα ρομπότ να γίνουν ανεξάρτητα και να προσαρμόζονται γρήγορα σε σενάρια που δεν είχαν προβλέψει οι δημιουργοί τους, είναι ζωτικό να μαθαίνουν από την προσομοίωση του εαυτού τους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας του, το ρομπότ δεν ήταν σε θέση να φαντάζεται με ακρίβεια τον εαυτό του. Ωστόσο, χάρη στη χρήση ενός αλγόριθμου βαθιάς μάθησης, μέσα σε χρονικό διάστημα 35 ωρών βελτίωσε την αυτο-εικόνα του, παράγοντας τελικά ένα μοντέλο του εαυτού του, με μικρές μόνο αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

Προκειμένου να δοκιμαστεί ως προς την ακρίβεια με την οποία αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, χωρίς να έχει καμιά ανατροφοδότηση από το εξωτερικό περιβάλλον, ο ρομποτικός βραχίονας χρειάστηκε να εκτελέσει μια άσκηση (με ποσοστό επιτυχίας 44%). Συγκεκριμένα το ρομπότ κλήθηκε να σηκώνει ένα αντικείμενο από το έδαφος και να το τοποθετεί σε ένα δοχείο, κάτι που, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, κατάφερε σχετικά καλά.

«Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις ένα ποτήρι νερό με τα μάτια σου κλειστά, κάτι δύσκολο ακόμη και για τους ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής Ρόβερτ Κβιατόφσκι.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να μελετήσουν κατά πόσο τα ρομπότ μπορούν να «σκεφτούν» όχι μόνο για το σώμα τους, αλλά για το ίδιο το «μυαλό» τους, δηλαδή να σκεφτούν σε σχέση με τη δική τους «διανοητική ικανότητα». Η ταχύτατη εξέλιξη, ωστόσο, με την οποία η τεχνολογία αναπτύσσεται χάρη και στην ανάπτυξη της τεχνίτης νοημοσύνης προβληματίζει εν μέρει τους ειδικούς, οι οποίοι αναρωτιούνται αν θα έρθει κάποτε η στιγμή, που οι «έξυπνες» μηχανές θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε ικανότητες. Σε κάθε περίπτωση, οι πιο αισιόδοξοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η τεχνολογία κάθε εποχής έρχεται για να προσφέρει στον άνθρωπο ένα «χέρι βοήθειας» και όχι για να τον αντικαταστήσει.

Η έρευνα για την κατασκευή και βελτίωση του συγκεκριμένου ρομπότ χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Defense Advanced Research Projects Agency-DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Robert Kwiatkowski-Columbia Engineering

Βίντεο: Columbia Engineering

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα