Καταστηματάρχες Ενετικού Λιμένα: «Δεν είμαστε μια μικρή ομάδα συμφερόντων»(audio)

13:55 1/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Δημοτικής αρχής, βρίσκονται οι καταστηματάρχες της παλιάς πόλης των Χανίων, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όπως δήλωσε σήμερα στο σταθμό μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκατοντάδες καταστηματάρχες και εργαζόμενοι, πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εστίασης και του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, αντιδρώντας στο νέο κανονισμό,

ενώ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα καταστήματα στην παλιά πόλη, παρέμειναν κλειστά για 24 ώρες.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης ότι εκκρεμούν οι αποφάσεις της Αντιπεριφέρειας Χανίων επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από τους καταστηματάρχες και εκτίμησε ότι, έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα .
Όσον αφορά το διάλογο, που η Δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι έγινε πριν την εφαρμογή του κανονισμού, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και η συζήτηση έγινε πάνω σε τετελεσμένα, από την πλευρά του Δήμου.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που επιδόθηκε χθες στο Δήμο Χανίων:
«Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, της εστίασης και του εμπορίου τουριστικών ειδών που δραστηριοποιούνται στο ενετικό λιμάνι, στην παλιά πόλη των Χανίων και σε όλο τον Δήμο Χανίων, εκφράζουμε τα εξής:
1. Τον σεβασμό μας στην ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των πολιτών, των επισκεπτών και των ειδικών ομάδων πληθυσμού σε κάθε περιοχή, σε όλα τα πεζοδρόμια και σε όλες τις πλατείες του Δήμου Χανίων.
2. Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του μέχρι πρότινος ισχύοντος κανονισμού 514/2011.
3. Ζητάμε την αναθεώρηση της εφαρμογής του νέου κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν του έτους 2017.
4. Έναρξη ουσιαστικής συζήτησης και διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού κανονισμού.
Κύριε Δήμαρχε, οι Χανιώτες επιχειρηματίες επένδυσαν βάσει του κανονισμού 514/2011 εντός της κρίσης, δημιούργησαν επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος και τον Δήμο (0,5% τζίρου, δημοτικά τέλη, λογαριασμοί ΔΕΗ, χρέωση ανά τ.μ. κοινόχρηστων χώρων) ανέδειξαν περιοχές που ήταν υποβαθμισμένες, σκοτεινές και βρώμικες, από τις οποίες κανείς δεν περνούσε…
Το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται ποιοτικά ξενοδοχεία, καταλύματα και επιχειρήσεις όλων των ειδών και πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένους κατοίκους, για να είναι ολοκληρωμένο και ανταγωνιστικό.
Όλες οι έρευνες του τουρισμού επισημαίνουν ως κύρια προβλήματα της πόλης των Χανίων το κυκλοφοριακό, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την απουσία κυκλοφοριακής σήμανσης, δημοσίων τουαλετών, καθαριότητας κ.α.
Επίσης, πολλά πεζοδρόμια κεντρικών οδών, όπως π.χ. Ακρωτηρίου, Λ. Σούδας, Γογονή, Μ. Μπότσαρη, Ελ. Βενιζέλου, Σκαλίδη, Κισσάμου, Σελίνου κ.α. έχουν καταστεί μη προσβάσιμα, χωρίς να υπάρχουν σε αυτά τραπεζοκαθίσματα, αλλά λόγω της τοποθέτησης στύλων της ΔΕΗ, σχαρών, ενώ δεν λείπουν οι σχάρες χωρίς δέντρα, τα παγκάκια, τα φανάρια, οι κάδοι, τα αυτοκίνητα και πολλά άλλα εμπόδια.
Απαιτούμε την άμεση εκκαθάριση όλων των πεζοδρομίων και την επίλυση του κυκλοφοριακού».

Η απάντηση του Δημάρχου:
“Ο Κανονισμός Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Χανίων, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία με την υπ΄ αριθμ. 87/2017 Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και αποφάσεων απόλυτα διαφανών και δίκαιων. Ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες εδώ και επτά μήνες, προκειμένου να ληφθούν υπ όψιν όλες οι απόψεις και να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις ο συγκεκριμένος Κανονισμός από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους, ώστε να αποτελεί σήμερα πραγματικότητα.

Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για εξορθολογισμό των παραχωρήσεων των κοινόχρηστων χώρων, στοχεύουμε σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας, με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο για κατοίκους και επισκέπτες.

Ταυτόχρονα ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και τονώνουμε την απασχόληση, περιορίζοντας την ασυδοσία και την αναρχία στο δημόσιο χώρο, ενώ προστατεύουμε την αισθητική φυσιογνωμία, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις, κυρίως ευρωπαϊκές, που συχνά επικαλούμαστε σαν πρότυπα.

Έχουμε μια πόλη και έναν Δήμο κόσμημα και σαν τέτοιο πρέπει να το διαφυλάξουμε.

Αντίπαλος μας στην προσπάθεια αυτή είναι η υπερβολή. Ο Κανονισμός Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου μας θα εφαρμοστεί. Ωστόσο, όπως οτιδήποτε νέο θα έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί και ο,τι χρήζει βελτίωσης, που δεν αλλοιώνει τους στόχους του, να διορθωθεί στη συνέχεια».

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μαρινάκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα