Κατρούγκαλος: Αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

14:09 12/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευτυχής με την στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά γι’ αυτό ευθύνονται το ΔΝΤ και ακραίοι πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη στους οποίους «δεν είναι αρεστή μια αριστερή διακυβέρνηση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη Deutsche Welle.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε

«πλήρως» στις δεσμεύσεις της.

«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματα τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και πιο συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) που θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Ομως, η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς κατανοεί ότι σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα.»

Η γερμανική βουλή υπερψήφισε τα ελληνικά δάνεια με την προϋπόθεση ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ και η αποχώρηση του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις, συμπλήρωσε.

Αυτό όμως που ζητά η Ελλάδα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, είναι τα όποια αιτήματα του να είναι «εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας» με επίκεντρο το εργασιακό.

Το ΔΝΤ αντιτίθεται στο ελληνικό αίτημα, η χώρα να επιστρέψει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα του κοινωνικού διαλόγου και να ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως παντού στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ομως, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ένα σημείο όπου «το ΔΝΤ έχει δίκαιο και αντιμετωπίζει αγκυλώσεις από την πλευρά ορισμένων Ευρωπαίων – δυστυχώς κυρίως από τη γερμανική πλευρά: η ανάγκη ρύθμισης του χρέους όπου προφανώς θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναία μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν αυτά τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για πολλά χρόνια όπως φαίνεται να ζητούν ορισμένοι Ευρωπαίοι.»

Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Aναφορικά με τις εικόνες που έκαναν αυτές τις ημέρες το γύρο του κόσμου με πρόσφυγες στα χιόνια και σε καταυλισμούς χωρίς θέρμανση, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε θερμαινόμενους χώρους.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στάλθηκε και πλοίο του ναυτικού στη Λέσβο για να καλύψει πιθανές ανάγκες στέγασης.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για κυβερνητική ανεπάρκεια, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει «ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα στο οποίο μάλιστα η ΕΕ έχει δώσει εξετάσεις και δεν έχει πάρει ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς. Αποφάσεις της σε σχέση με την μετεγκατάσταση των προσφύγων έχουν ληφθεί και δεν έχουν τηρηθεί. Δεν λέω ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μπορεί να κάνει οποιοδήποτε Έλληνα ή οποιοδήποτε Ευρωπαίο υπερήφανο. Λέω όμως ότι σαν χώρα σε δεινή οικονομική κρίση κάναμε ό,τι μπορούσαμε.»

Keywords
Τυχαία Θέματα