Κερασοπαραγωγοί στους δρόμους της πόλης

11:57 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Νάτοι πάλι! Στους δρόμους της πόλης. Στις γωνιές και στα πεζοδρόμια της Κομοτηνής, να δίνουν ξεχωριστό χρώμα με την παρουσία τους. Κερασοπαραγωγοί από τα χωριά του «Γιακά», Θάμνα, Μίσχο, Ρίζωμα, Αγίασμα, Δύμη, Φωλιά. Εκατοντάδες παραγωγοί κερασιών πάντα τέτοια εποχή κινούνται στους ρυθμούς της συγκομιδής.

Τι κι αν ο καιρός δεν πήγε καλά φέτος; Τι κι αν η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 80% στην πρώιμη ποικιλία; Εκείνοι, δειλά – δειλά, ξεπροβάλουν και φέτος έτοιμοι να πουλήσουν τα κεράσια που οι

ίδιοι από το προηγούμενο απόγευμα μαζεύουν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Από το χωριό Θάμνα ο Ιμπράμ Μουμίν παραπονιέται που κάθε μέρα βρέχει με αποτέλεσμα τα κεράσια του να έχουν σχιστεί. «Τι να κάνουμε; Πάλι ευχαριστημένοι είμαστε» δηλώνει αμέσως έχοντας συνηθίσει τις δυσκολίες του επαγγέλματος «Τι να κάνουμε; Ο Θεός» λέει ξανά κοιτώντας στον ουρανό και στέκεται δίπλα στα λιγοστά του τελάρα με τα «Τραγανά» κεράσια, ντόπια ποικιλία πιο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες της Ροδόπης.

«Ο καιρός δεν βοήθησε, η παραγωγή είναι μειωμένη» δηλώνει και μιλά για τα 4,5 στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία του με κερασιές. «Εικοσιπέντε δένδρα, τι να κάνουμε; ευχαριστημένοι είμαστε.» Εκείνος πουλά, η γυναίκα και η κόρη του μαζεύουν. Οι ρόλοι έχουν ανατεθεί χρόνια τώρα κι έτσι κάθε χρόνο, τέτοια εποχή ο κος Ιμπράμ Μουμίν εμφανίζεται στους δρόμους της πόλης.Με χαμόγελο κι ευγένεια ξεχωριστή, παρά τα χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του, με τα «Τραγανά» κεράσια στα τελάρα του, με μια μικρή ζυγαριά δίπλα.Με την ελπίδα ότι κάπως θα ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Φώτο:Ιμπράμ Μουμίν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Κερασοπαραγωγοί στους δρόμους της πόλης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα