Κέρκυρα: Αναβλήθηκε η απόφαση του Π. Σ. για τους υδρογονάνθρακες

14:15 12/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, της 29ης Απριλίου 2017, που θα διεξαχθεί στην Κεφαλονιά θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση για το θέμα της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος». Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, προκειμένου αφενός να υπάρξουν κι άλλες ενημερωτικές ημερίδες στα υπόλοιπα νησιά, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο που η τοπική κοινωνία έχει αυξημένο ενδιαφέρον και αφετέρου να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και να λάβουν

αποφάσεις, που θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση.
Αν και το θέμα αναβλήθηκε, οι ειδικοί επιστήμονες που ήρθαν στην Κέρκυρα για να ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας, 10 Απριλίου 2017, στο Εργατικό Κέντρο, ενημέρωσαν και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαδικασία της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και απάντησαν στις ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης
Ιωσήφ Αθανασιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας τόνισε ότι η συμφωνία με την κοινοπραξία των εταιρειών έχει μονογραφηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι απλώς συμφωνήθηκε ένα κείμενο. Δεν έχει ακόμη τυπικό χαρακτήρα, διότι πρέπει να περάσει από έλεγχο νομιμότητας, να υπογραφεί και να κυρωθεί από τη Βουλή προκειμένου να έχει χαρακτήρα, νόμου του κράτους. Σε ότι αφορά τους φόβους των πολιτών για τις συνέπειες στο περιβάλλον από ενδεχόμενο ατύχημα τόνισε ότι αφενός μεν το νομικό πλαίσιο του Ελληνικού κράτους είναι από τα πιο αυστηρά. Για παράδειγμα η νομοθεσία απαγορεύει να πέσει στη θάλασσα οτιδήποτε από την εξέδρα ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο αφετέρου η τεχνολογία πλέον σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα διαρροής. Τα ατυχήματα συμβαίνουν από ανθρώπινο λάθος. Άλλωστε όπως είπε, η εξόρυξη θα γίνει από ειδικά εξοπλισμένο καράβι, δεν θα στηθεί καμία εξέδρα και το πετρέλαιο θα μεταφέρεται σε άλλο καράβι και από εκεί στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Οπτική ρύπανση δεν θα υπάρχει διότι δεν θα φαίνεται τίποτε από τη στεριά.
Για το μεγάλο θέμα της σεισμικότητας της περιοχής του Ιονίου οι διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές – Υπουργείου και εταιρείας – ήταν σαφείς. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να αναφέρει ότι αυξήθηκε η σεισμικότητα. Άλλωστε εξόρυξη πετρελαίου γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε περιοχές μεγάλης σεισμικότητας όπως η Καλιφόρνια και το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα