Κέρκυρα: Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα «μετρα εξόντωσης των ψαράδων» της Αλύπας

14:38 21/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερώτηςη προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος με θέμα «τα μέτρα εξόντωσης ψαράδων και επαγγελματιών τουρισμού στο λιμάνι Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας».

Το κείμενο της ερώτησης

Στο λιμάνι της Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται

και ελλιμενίζονται 30 Αλιευτικά σκάφη και δεκάδες τουριστικά επαγγελματικά (ημερόπλοια, βάρκες περιήγησης, ενοικιαζόμενες βάρκες) καθώς και δεκάδες ερασιτεχνικές βάρκες.
Ενώ μέχρι το 2016 είχε διευθετηθεί το θέμα του ελλιμενισμού των σκαφών με σχετική πράξη του Λιμεναρχείου (2013), το 2016 ο Δήμαρχος Κέρκυρας άνοιξε θέμα να προμηθεύονται όλα τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και βάρκες «προσωρινή άδεια ελλιμενισμού» στο συγκεκριμένο λιμάνι. Όμως αποκαλύφθηκε ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να εκδώσει καμία άδεια ελλιμενισμού γιατί το λιμάνι της Αλύπας (που το διαχειρίζεται ο Δήμος Κέρκυρας) δεν έχει άδεια λειτουργίας ούτε κανονισμό λειτουργίας (όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμ. 36642/07.07.2016 έγγραφο του Τμήματος Συμβάσεων και Ελέγχου Τουριστικών Λιμένων Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού).
Παρ’ όλα αυτά από την άνοιξη του 2016 το λιμεναρχείο Κέρκυρας άρχισε να βεβαιώνει παραβάσεις σε όλα τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και βάρκες με το αιτιολογικό ότι «δεν είχαν προμηθευτεί άδεια ελλιμενισμού από τον φορέα διαχείρισης (Δήμο Κέρκυρας)». Ψαράδες και επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού είχαν επανειλημμένα απευθυνθεί στο Δήμο Κέρκυρας για να προμηθευτούν άδεια ελλιμενισμού αλλά ο Δήμος αρνιόνταν να δώσει γιατί δεν είχε το δικαίωμα. Η βεβαίωση παραβάσεων συνεχίστηκε το 2017 και το 2018. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανά σκάφος ξεκίνησαν από 30 ευρώ το 2016 πήγαν στα 50 ευρώ το 2017, στα 70 ευρώ το 2018, δηλαδή έχουν συσσωρευτεί πάνω από 300 ευρώ σε κάθε σκάφος.
Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία αφού οι ιδιοκτήτες των σκαφών δεν έχουν καμία ευθύνη για την έλλειψη άδειας λειτουργίας του λιμανιού της Αλύπας. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το Δήμο Παλαιοκαστριτών μέχρι και το 2010 και μετά τον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας. Οι μεγάλες ζημιές στο λιμάνι είχαν προκληθεί από 2 μεγάλες φουρτούνες το Δεκέμβριο του 2008 που εκτόξευσαν πολλά βράχια πάνω στο μώλο και μέσα στο λιμάνι και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τις πυροσβεστικές φωλιές. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση από το Δήμο. Αντίθετα η κατάσταση του λιμανιού έχει χειροτερεύσει: έχει κοπεί η μία από τις δύο πλωτές εξέδρες, άλλη εξέδρα βοηθητική έχει κοπεί και γυρίζει μέσα στο λιμάνι, έχουν απλωθεί βράχια στην είσοδο του λιμανιού από αυτά που υποτίθεται είχαν τοποθετηθεί για να προστατεύσουν το λιμάνι, ο φάρος στην είσοδο του λιμανιού έχει καταστραφεί κ.ά. Μια εργολαβία που ανατέθηκε από το Δήμο Κέρκυρας το 2015 για να αποκαταστήσει τις ζημιές στο λιμάνι παίρνει συνεχείς παρατάσεις και δεν έχει παραχθεί κανένα έργο ούτε βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια εργασία. Άρα είναι ψευδές ότι στο λιμάνι αυτό έγιναν εργασίες το 2017 και το 2018.
Πρόσφατα ήρθε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας το υπ’ αριθμ. 17462/15.10.2018 έγγραφο του Τμήματος Συμβάσεων και Ελέγχου του Υπ. Τουρισμού που υπογράφεται από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Δ/νσης Τουριστικής Πολιτικής με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητείται να απομακρυνθούν όλα τα σκάφη και βάρκες από το λιμάνι γιατί είναι εργοτάξιο και δεν έχει άδεια λειτουργίας. Επίσης ζητάει να απαγορευτεί η πρόσβαση και η παραμονή αμαξιών στο χερσαίο χώρο του λιμανιού! Αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη κατεύθυνση σημαίνει οικονομική καταστροφή για εκατοντάδες επαγγελματίες, ψαράδες και εργαζόμενους. Ουσιαστικά σημαίνει απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας. Το πλησιέστερο λιμάνι είναι σε απόσταση 45 ν.μ. και είναι το λιμάνι της Κέρκυρας. Η κοινή λογική λέει ότι κανένας επαγγελματίας του τουρισμού ούτε κανένας ψαράς θα μπορεί να ξεκινάει από το λιμάνι της Κέρκυρας και να δραστηριοποιείται στην Παλαιοκαστρίτσα ή στην περιοχή των Διαπόντιων Νησιών σε ημερήσια βάση.
Ο Δήμος Κέρκυρας έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει τα 2 λιμάνια που έχει στη διαχείρισή του (Αλύπας και Μπενιτσών). Οι εργασίες που παρατίθενται στο συγκεκριμένο έγγραφο αλλά και άλλες που δεν αναφέρονται απαιτούν χρόνο και χρήμα. Επιπλέον ο Δήμος Κέρκυρας έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει το λιμάνι, το οποίο είναι ένα απλό λιμενικό καταφύγιο και σε καμία περίπτωση δεν είναι «καταφύγιο τουριστικών σκαφών». Η χωρητικότητα του φτάνει τα 7 (!) μικρά γιοτ από 25-30 που μπορούσε να δεχθεί πριν το 2006. Η αιτία είναι ότι περιορίστηκε ο χώρος του λιμανιού από τις πλωτές εξέδρες που τοποθετήθηκαν πολύ κοντά στον τσιμεντένιο μώλο και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Οι ψαράδες και οι επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού έχουν στείλει 2 υπομνήματα το 2016 και είναι αγανακτισμένοι από τη συνεχή επιβολή προστίμων και το τελευταίο έγγραφο του Υπ. Τουρισμού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
•Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να σταματήσει η βεβαίωση παραβάσεων από το Λιμεναρχείο και να αναιρεθούν τα πρόστιμα που παράνομα και παράτυπα μπήκαν στα σκάφη και τις βάρκες;
•Αν θα χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο λιμάνι απλό λιμενικό καταφύγιο ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται ελεύθερα τα σκάφη και να μπορεί το Λιμεναρχείο να κάνει μια χωροθέτηση (όπως είχε κάνει τα 2013 με την έγκριση του σημερινού αρχηγού του Λ.Σ.).
•Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης των 2 λιμανιών που έχει αποφασίσει η πλειοψηφία του Δήμου Κέρκυρας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα