Κέρκυρα: Διαπιστώνουν μείωση οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο

19:02 11/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεγάλη μείωση των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου διαπιστώνουν το Ενιαίο σωματείο Εργαζομένων και η ΕΓΕΣΥΚ με το καινούργιο οργανόγραμμα.
Μετά από 12 χρόνια αναμονής, που ανακοινώθηκε ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, τονίζουν, δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να σχολιάσουμε αρνητικά μία σημαντική εξέλιξη γύρω από τη δημόσια υγεία. Το σωματείο κάνει λόγο για τεράστια μείωση των οργανικών θέσεων του προσωπικού, τόσο ιατρικού όσο και παραιατρικού, με τέτοιο τρόπο που η συνολική μείωση των θέσεων ΓΝΚ και Ψυχιατρικού τομέα που

ενοποιούνται, αγγίζει τις 300 περίπου θέσεις. Επίσης σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη μείωση που ξεπερνά τις 70 θέσεις) καταγράφεται στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Γιατί για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι ο προγραμματισμός στην υγεία δε γίνεται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες αλλά αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια και μάλιστα κριτήρια λιτότητας. Ο νέος οργανισμός αντικατοπτρίζει πλήρως την ακολουθούμενη εδώ και χρόνια (από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις) πολιτική στο χώρο της υγείας. Μια πολιτική που στηρίζεται στην υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση, στην προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, στη σμίκρυνση του ρόλου του κράτους, στη συγχώνευση-κατάργηση δομών και τμημάτων ή παραδοσή τους σε ιδιώτες και λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο οργανισμός του νοσοκομείου της Κέρκυρας.
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να διαπιστώσει κανείς ότι το νέο οργανόγραμμα χαρακτηρίζεται από τεράστια μείωση των οργανικών θέσεων του προσωπικού, τόσο ιατρικού όσο και παραιατρικού, με τέτοιο τρόπο που η συνολική μείωση των θέσεων ΓΝΚ και Ψυχιατρικού τομέα που ενοποιούνται, αγγίζει τις 300 περίπου θέσεις. Επιπλέον, καταργούνται – συγχωνεύονται τμήματα (Κέντρο ημέρας, παθολογική, εργαστήρια) ενώ και η ονομαστική αύξηση στις κλίνες είναι στην ουσία πλασματική αν λάβει κανείς υπ’όψιν την σχεδιαζόμενη απόσπαση του Κέντρου και των δομών ψυχικής υγείας και μεταφορά τους στην ΥΠΕ.
Η μεγαλύτερη μείωση (ξεπερνά τις 70 θέσεις) καταγράφεται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο νοσηλευτικός τομέας είναι αυτός που ανέκαθεν αντιμετώπιζε τις μεγαλύτερες ελλείψεις και κενά, κάτι που γίνεται αντιληπτό καθημερινά από τους χρήστες του νοσοκομείου.
Αντιλαμβάνεται εύκολα λοιπόν κανείς ότι η νέα, αρνητική, αυτή εξέλιξη διαιωνίζει την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, βαρδιών, ρεπό, υπερωριών, και συνεπώς υπερεργασίας και εξάντλησης του προσωπικού ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι είναι επί της ουσίας κενές περιεχομένου όλες οι ανακοινώσεις και οι εξαγγελίες περί λειτουργίας νέων τμημάτων.
Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, αν υπολογίσει κανείς τις θέσεις των ψυχιάτρων που δεν περιλαμβάνονταν στον παλιό οργανισμό, δεν υπάρχει επί τις ουσίας καμία αριθμητική μεταβολή. Αποτελεί ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός η μείωση που καταγράφεται σε νευραλγικές ειδικότητες (χειρουργοί, ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι) η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση στις θέσεις ΤΕΠ. Καταργούνται σημαντικές ειδικότητες με κυριότερη αυτή του αγγειοχειρουργού (εξέλιξη αρνητική ιδιαίτερα για τους νεφροπαθείς), ενώ δεν προβλέπονται ούτε στο νέο οργανισμό βασικές ειδικότητες όπως αυτή του θωρακοχειρουργού και του ιατροδικαστή. Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, προωθούνται περαιτέρω οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αφού σε ειδικότητες που δεν προβλέπονται οργανικές (δηλαδή μόνιμες) θέσεις, οι όποιες προκηρύξεις θα πρέπει αναγκαστικά να αναφέρονται σε επικουρικό προσωπικό. Τέλος, όσον αφορά τη δημιουργία μονάδας εμφραγμάτων και αιμοδυναμικού, αναρωτιέται κανείς πώς θα λειτουργήσουν αυτά με μηδενική αύξηση στις θέσεις των καρδιολόγων.
Ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου αλλά και ως πολίτες της Κέρκυρας, θεωρούμε ότι ο νέος οργανισμός θα πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης του νοσοκομείου και να δίνει όραμα και λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και κυρίως σε αυτό της μετανάστευσης για λόγους υγείας. Αυτό όμως δε μπορεί να συμβεί με πολιτικές που κινούνται στη λογική κόστος-όφελος και προωθούν την επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας. Απαιτούνται πολιτικές που θα έχουν γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!
Εμείς γι’αυτήν την Υγεία αγωνιζόμαστε και αυτήν την Υγεία θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα