Κέρκυρα: Να φύγουν τα ΜΑΤ ζητούν οι αντιπ. Φοντάνας και Στραβοράβδης

14:28 28/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κέρκυρα ζει στιγμές δραματικές, με συνέπειες κρίσιμες για την δημόσια υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, την οικονομία του νησιού. Την κατάσταση την ζούμε όλοι μας, πολίτες και επισκέπτες, και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ως προς τις συνέπειες. Η κατάσταση γίνεται κρισιμότερη και άκρως επικίνδυνη με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) στο νησί. Η κυβερνητική πολιτική της αστυνομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, η οποία πάγια πλέον εφαρμόζεται απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις

και στα κινήματα, επιστρατεύτηκε για να επιβληθεί δια της κρατικής βίας λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων! Η παρουσία των ΜΑΤ όχι μόνο δεν συμβάλει στη λύση, αλλά δυναμιτίζει την κατάσταση, ακυρώνει όποια προσπάθεια κοινωνικής συναίνεσης, μεγαλώνει τα αδιέξοδα. Τα ΜΑΤ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα, αυτό οφείλει να είναι απαίτηση σύσσωμης της κερκυραϊκής κοινωνίας, αυτό αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για όποια προσπάθεια λύσης του προβλήματος.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, συλλογικοτήτων και κινημάτων είναι δικαιολογημένες. Έχουν τη βάση τους στην επί χρόνια τελμάτωση, αναξιοπιστία, έλλειψη εμπιστοσύνης, στη δικαιολογημένη δυσπιστία και φόβο ότι η Λευκίμμη επίκειται να γίνει νέο Τεμπλόνι. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλουν να είναι και γόνιμες, με διάθεση για διάλογο και βούληση συμβολής στην επίλυση του προβλήματος. Η αδιαλλαξία τροφοδοτεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, αφήνει έδαφος σε δυνάμεις που επιβουλεύονται τη δημοκρατία να «ψαρεύουν σε θολά νερά». Οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής που έχουν το θράσος να εμφανίζονται στη δημοκρατική Λευκίμμη ως… αντίθετοι στα ΜΑΤ και συμπαραστάτες του κινήματος (!) πρέπει να απομονωθούν από όλο τον δημοκρατικό κερκυραϊκό λαό.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί περιβαλλοντική και οικονομική βόμβα που απειλεί και αφορά όλο το νησί. Όλοι οφείλουν να συμβάλουν στη λύση. Με διάλογο, με συναίνεση, με διάθεση συνεννόησης.

Ως Αντιπεριφερειάρχες, μέλη της Περιφερειακής Αρχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ΠΙΝ ανταποκρίθηκε όλο το διάστημα της θητείας μας στον ρόλο της. Έδωσε όλες τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, τόσο της μεταβατικής φάσης, όσο και της ολοκληρωμένης διαχείρισης, οι οποίες παραμένουν ακόμη ανεκμετάλλευτες. Ανταποκρίθηκε στον ελεγκτικό της ρόλο. Ανέλαβε την ευθύνη (αρμοδιότητα που δεν της ανήκε) να εκπονήσει (λόγω αδυναμίας του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ) τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), στον οποίο ενσωματώνονται απολύτως και στο σύνολό τους οι προτάσεις του Δήμου Κέρκυρας, τόσο ως προς τη χωροθέτηση όσο και ως προς τις μορφές και διαδικασίες διαχείρισης.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κέρκυρας είχε και έχει στα χέρια της όλα τα χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία για να προχωρήσει σε λύσεις μιας περιβαλλοντικά σύγχρονης και κοινωνικά αποδεκτής διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα πούμε ότι με ευθύνη της και με την ολιγωρία της δεν έχει γίνει ούτε βήμα για την ανακύκλωση, για μελέτη νέας χωροθέτησης, για αποφόρτιση και αποκατάσταση του Τεμπλονίου, για αποφυγή χρήσης των εγκαταστάσεων της Λευκίμμης, για προώθηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και της κατασκευής του εργοστασίου, για τήρηση του συμφωνημένου Οδικού Χάρτη, για την αναγκαία κοινωνική συναίνεση και συνεννόηση, για απολύτως τίποτα! Δεν θέλει ή δεν μπορεί; Το ερώτημα ας το απαντήσουν οι δημότες. Εμείς θα πούμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, δεν μπορούμε να μπούμε στο «κάδρο» της συνυπευθυνότητας που επίμονα καλλιεργείται. Έχουμε μάθει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, ακόμα κι αυτές που δεν μας ανήκουν, συνένοχοι όμως στο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα που συντελείται στο νησί μας δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε.

Η μοναδική λύση στο πρόβλημα, έστω και τώρα που η πίστωση χρόνου έχει προ πολλού εκπνεύσει, είναι η κοινωνική συναίνεση, διάλογος, συμβολή όλων για τήρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, με κοινωνικό έλεγχο ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι και οι περιβαλλοντικές συνέπειες της αναγκαίας μεταβατικής λύσης. Και, βεβαίως, προϋπόθεση η, έστω και τώρα, γενναιότητα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και ανάληψη των ευθυνών που ολοκληρωτικά της ανήκουν.

Τελειώνοντας, θα επαναλάβουμε, για να γίνει απόλυτα σαφές, αυτό που ήδη θέσαμε από την αρχή του κειμένου: Τα ΜΑΤ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα, αυτό οφείλει να είναι απαίτηση σύσσωμης της κερκυραϊκής κοινωνίας, αυτό αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για όποια προσπάθεια λύσης του προβλήματος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα