Κέρκυρα: Όλες οι προτάσεις για τη διαίρεση του Δήμου (audio)

15:05 8/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναθερμαίνεται η συζήτηση στην Κέρκυρα για τη διαίρεση του ενός δήμου σε περισσότερους, εξαιτίας του ότι λιγοστεύει ο χρόνος μέσα στον οποίο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει και πριν αρχίσει η απαγόρευση του εξαμήνου πριν τις δημοτικές εκλογές. Παράλληλα ασκείται πίεση προς την κυβέρνηση μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις που δημοσιεύουν πολλοί φορείς. Η πρόταση που κυριαρχεί σε τοπικό επίπεδο

είναι να δημιουργηθούν 4 δήμοι στο νησί της Κέρκυρας και ένας δήμος στα Διαπόντια νησιά. Υπάρχει και η άποψη να παραμείνουμε στον ένα δήμο, υπάρχει η πρόταση για τρεις δήμους, διαφαίνεται και η πρόταση (κυρίως από το Υπουργείο Εσωτερικών) για τη δημιουργία μόνο δύο δήμων. Υπάρχει και άποψη που αναφέρει ότι πλέον δεν έχουμε χρόνο για την καλή προετοιμασία του εγχειρήματος διότι 6 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύονται οι αλλαγές στη νομοθεσία.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη υπάρχει το περιθώριο να ψηφιστεί ένας νόμος που θα προβλέπει την διάσπαση των τριών νησιωτικών δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Μυτηλίνης και στη συνέχεια να λυθούν τα επιμέρους θέματα του διαμοιρασμού των οικονομικών, του προσωπικού κ.λ.π. Η άποψη του κου Παυλίδη είναι να δημιουργηθούν 4 δήμοι στην Κέρκυρα και ένας για τα Διαπόντια νησιά. Επίσης θεωρεί ότι αυτό το ζήτημα λύνεται καλύτερα με τοπικό δημοψήφισμα.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ
Στη συζήτηση για τη διοικητική διαίρεση της Κέρκυρας παρενέβη με άρθρο της και η βουλευτής Φωτεινή Βάκη. Η κυρία Βάκη επισημαίνει ότι «αφετηρία της διοικητικής αναμόρφωσης της Κέρκυρας οφείλει να είναι μια επιστημονικά άρτια μελέτη εκ νέου, που θα εδράζεται σε μια ολιστική προσέγγιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του νησιού και θα αποτελέσει τη βάση δημόσιας διαβούλευσης. Αποκλειστικός γνώμονας της διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας πρέπει να είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημοκρατία και όχι προσωπικές φιλοδοξίες ή κοντόφθαλμοι τοπικισμοί».

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Υπέρ της διοικητικής διαίρεσης σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στο Αργοστόλι. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ο πρόεδρος του σώματος Χρήστος Μωραϊτης, τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό των Δήμων αφού κάτι τέτοιο δεν αφορά τις αρμοδιότητές του. Παράλληλα επισήμανε ότι κύριο ζήτημα που τέθηκε από το σύνολο των παρατάξεων ήταν η δυσλειτουργία του ενιαίου Δήμου και δεν υπήρξε προσπάθεια αξιολόγησης των προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής κοινωνίας, μελέτη των επόμενων βημάτων και διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΣ για τη στήριξη των νέων αυτοδιοικητικών δομών. Αντίθετα, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα αν ακολουθηθεί η λύση των δύο δήμων που θα χωρίσει την Κέρκυρα σε βόρειους και νότιους.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
Τη δημιουργία δήμου της Βόρειας Κέρκυρας ζητούν τα Τοπικά συμβούλια, αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Αχαράβη. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου και του προέδρου του Χρήστου Ανεμογιάννη. Συμμετείχαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Άνθης, οι χωρικοί αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων του βορρά και εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων αλλά και πρώην δήμαρχοι και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν ότι το καλύτερο για το νησί της Κέρκυρας είναι να δημιουργηθούν 4 δήμοι αλλά όποια και αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αυτό στο οποίο επιμένουν είναι η ίδρυση ενός δήμου στη βόρεια Κέρκυρα, που θα περιλαμβάνει τις σημερινές δημοτικές ενότητες Εσπερίων, Θιναλίων, Αγ. Γεωργίου, Κασσωπαίων.
Στην ΕΡΤ Κέρκυρας μίλησε ο αντιδήμαρχος Σπύρος Καλούδης

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία νέων Δήμων με διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο ενιαίος Δήμος δημιούργησε πλήθος λειτουργικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλήματων, η νησιωτικότητα χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι, χωρίς να στηριχθεί κεντρικά ενώ δεν υπήρξε στήριξη του ενιαίου Δήμου με πόρους και στελέχη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Την πάγια θέση των ΑΝΕΛ Κέρκυρας για τη διάσπαση του ενιαίου δήμου σε περισσότερους επαναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος στην Κέρκυρα με ανακοίνωση της στην οποία καταγράφει την επιχειρηματολογία της. Οι ΑΝΕΛ τονίζουν ότι, «μετά την 8χρονη εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού του «Καλλικράτη» οι υφιστάμενες συνθήκες σκιαγραφούνται ως ελάχιστες ή ακόμα και τραγικές. Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας σε μικρότερους πιο ευέλικτους και λειτουργικούς Δήμους αποτελεί μονόδρομο.
Συγκεκριμένα στο Δήμο Κέρκυρας ανέκυψαν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, αφενός λόγω της μεγάλης έκτασης (641 τ.χλμ)και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και αφετέρου λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της πυκνότητας του(162,81 κάτ./χλμ²). Στο νησί των 105 χιλ. Κατοίκων (εκ των οποίων 70 χιλ, περίπου στην περιφέρεια) και των 110 κοινοτήτων καθίσταται εμφανές ότι απαιτείται ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την μέχρι τώρα λειτουργία του ενιαίου Δήμου. Ενός υδροκέφαλου, δημαρχοκεντρικού δήμου που το μόνο που απέφερε στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο, ήταν η τερατώδες άμβλυνση των προβλημάτων.
Η πάγια διατυπωμένη θέση της Συντονιστικής Επιτροπής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κέρκυρας ,επικαιροποιημένη στην πρόσφατη συνεδρίαση(2/10/18) του οργάνου, είναι ο επιβεβλημένος χωροταξικός επανασχεδιασμός του δήμου Κέρκυρας που αποτελεί και βούληση της πλειοψηφίας των Κερκυραίων.
Η πρότασή μας αφορά τη σύσταση τεσσάρων(4) δήμων στην Κέρκυρα:Πόλη Κέρκυρας, βόρεια, μέση και νότια Κέρκυρα. Για τα Διαπόντια νησιά, το διαχρονικό αίτημα των κατοίκων για ξεχωριστές διοικητικές οντότητες ή ενός ενιαίου δήμου Διαποντίων, θεωρούμε ότι είναι εθνικά αναγκαίο, όπως διαμορφώνεται ο ενεργειακός και ο βαλκανικός χάρτης της περιοχής.
Τις παραπάνω θέσεις δημοσιοποιήσαμε εγκαίρως και καταθέσαμε εγγράφως με εισήγηση στον Υπ. Εσωτερικών, ενώ το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε εκ νέου πρόταση για τις χωροταξικού χαρακτήρα αλλαγές στο δήμο Κέρκυρας.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Θέση υπέρ του ενός δήμου στην Κέρκυρα έχει πάρει στο παρελθόν το ΤΚ/ΤΕΕ, κατά τη μετάβαση από τους Καποδιστριακούς στον υπάρχοντα Καλλικρατικό Δήμο, τον Μάιο του 2012, με εκτεταμένη ανάλυση της θέσης του δημοσιευμένη στο τύπο. Σήμερα εν όψει της νέας αλλαγής, που (ακόμη) πιθανολογείται, τονίζει ότι, τουλάχιστον, πρέπει να κυριαρχήσουν κριτήρια δημοκρατικής λειτουργίας και κοινωνικής συνοχής, κριτήρια οικονομικά, κριτήρια τεχνικά και κριτήρια περιβαλλοντικά. Δηλαδή θα πρέπει να ικανοποιούνται οι σύγχρονες και οι μελλοντικές προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανάπτυξης του τόπου και της άμβλυνσης των ανισοτήτων και των αντιθέσεων μέσα σε πλαίσιο μιας καλύτερης δημοκρατίας. Θεωρεί θεμελιώδες να κριθεί αν θα διαμορφωθεί η δυνατότητα ταχύτερης και ορθότερης λύσης στα μεγάλα ζητήματα όπως είναι τα σκουπίδια, το νερό, οι δρόμοι, οι μεταφορές σε προορισμούς εκτός νησιού και η άναρχη και ανισόρροπη ανάπτυξη.» Επίσης στην ανακοίνωση του το ΤΕΕ σημειώνει: Εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι από το αποτέλεσμα φαίνεται πως το μοντέλο του ενός δήμου απέτυχε, οπότε θα πρέπει να οδηγηθούμε σε διάρθρωση με περισσότερους Δήμους. Όμως, η επιτυχία ή η αποτυχία κάθε μοντέλου και κάθε συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους έχοντες την ευθύνη της λειτουργίας του. Πριν όμως αποφανθούμε για τα αίτια της αποτυχίας, πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση σε βάθος. Ένας τρόπος θα ήταν να συγκριθούν τα εκλογικά προγράμματα με τα πεπραγμένα. Στην περίπτωσή μας, στο ερώτημα «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι φταίει ο γιαλός.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΙΔΕΣΤΙΝΟΣ
Επιμένει στην συζήτηση με θέμα τη «Χωροταξική διάρθρωση του Δήμου Κέρκυρας» στο Δημοτικό συμβούλιο , ο Γιώργος Ραιδεστινός μετά την ακυρωθείσα προηγούμενη συνεδρίαση από τους Λευκιμμιώτες. Σήμερα επανέρχεται τονίζοντας ότι είναι θέμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας του Δήμου Κέρκυρας να έχει άποψη για αυτό το θέμα που αφορά το μέλλον του νησιού και να μην είναι τα κομματικά και βουλευτικά επιτελεία που θα αποφασίζουν για αυτό. Ζητά επίσης να μπορέσουν να εκφραστούν τα Τοπικά Συμβούλια και οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς του νησιού.
Προτείνει ως κατάλληλη ημερομηνία να γίνει η συνεδρίαση την Τετάρτη 10 Οκτώβρη στις 14:00.

ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ
Την κατάτμηση του ενιαίου δήμου ζητούν «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Μελιτειέων» οι οποίοι πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη στα Βραγκανιώτικα. Ζητούν την «κατάτμηση του σημερινού ενιαίου Δήμου σε τρεις» διότι θεωρούν ότι αυτή θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση, «μπας και πάρει τα πάνω του το έρμο το νησί μας». Ζητούν από την κυβέρνηση να σκύψει λίγο παραπάνω στο πρόβλημα των νησιωτικών δήμων και ειδικότερα της Κέρκυρας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τους στη σύσκεψη αυτή, εκείνο που τελικά μονοπώλησε την κουβέντα ήταν «η καθημερινότητα του δημότη και πώς, άλλωστε, να μην την μονοπωλήσει όταν και ο πιο καλοπροαίρετος επισκέπτης ή κάτοικος αυτού του νησιού βλέπει γύρω του ένα αδιόρθωτο χάλι, βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι μάταιο και πραγματικά άστοχο να απαριθμήσουμε ένα προς ένα ό,τι αρνητικό βλέπουμε γύρω μας. Το μόνο θετικό που επικαλούμαστε (τρομάρα μας!) υποκριτικά είναι η Κέρκυρα του Πολιτισμού και της UNESCO! Αλίμονο! Περάσαμε από τον “ Καποδίστρια” στον “Καλλικράτη” και ίσως φτάσουμε στον “Κλεισθένη”, ακόμη και στον “Ικτίνο”, όμως το μεγάλο πρόβλημα της Κέρκυρας παραμένει: εγκατάλειψη και απαξίωση.

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Τα ίδια θέματα αντιμετωπίζουν και στην Κεφαλονιά και για το λόγο αυτό ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σωτήρης Κουρής κατέθεσε ψήφισμα το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά. Το ψήφισμα του Περιφερειακού δεν εισέρχεται στο θέμα του αριθμού των νέων δήμων αλλά γενικά ζητά τη διάσπαση σε περισσότερους των δήμων Κέρκυρας και Κεφαλονιάς.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Κουρής υπογραμμίζει πάντως ότι άποψη του είναι πως στην Κεφαλονιά το λειτουργικό σχήμα είναι 3 δήμοι. Αν δεν γίνει αυτό καλύτερα να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.ert.gr

Keywords
κερκυρα, το νησι, εκλογες, συριζα, δημοψηφισμα 2015, περιφερειακο, ΕΡΤ, λύση, βιωσιμότητα, τεε, γιωργοσ, φιλοι, unesco, ert, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, υπες, εκλογικα αποτελεσματα, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, ημερομήνια, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, κεφαλονια, νησι, νησια, πιεση, πλαισιο, τεε, τυχη, αρθρο, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βορεια, γεωργιου, γινει, γνωμονας, γιωργοσ, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επιτυχια, εσωτερικων, ευθυνη, ζητα, ιδια, ιδρυση, θετικο, κυβερνηση, κυρια, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογο, μηνες, νερο, παυλιδης, περιφερειακο, προβληματα, προγραμματα, σιγουρο, συζητηση, συνεχεια, φταιει, χρηστος, χρονος, εφαρμογη, φιλοι, υπουργειο, κωστας, κυριακη, μελετη, οργανα, σπυρος, σωτηρης, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα