Κίνα: «Όχι» σε διεθνή έρευνα για την προέλευση του ιού- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν

16:13 6/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κίνα αρνείται την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού όσο η πανδημία και οι αμερικανικές κατηγορίες κατά του Πεκίνου εξακολουθούν να εξαπλώνονται, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη… Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Τσεν Σου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Κινέζος πρεσβευτής ερωτήθηκε για την πρόσκληση που περιμένει από το Πεκίνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να στείλει

επιστήμονες στην Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο Τσεν Σου απάντησε ότι η διπλωματική συγκυρία δεν το επιτρέπει και κατήγγειλε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το σενάριο ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού,  ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού», απάντησε.

«Δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση», διότι αυτές επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν», αλλά «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

«Όσο για το αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, πρέπει προς το παρόν από την μία πλευρά να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες και, από την άλλη, έχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα».

Ο Κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό του των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που δηλώνουν ότι ο τόπος προέλευσης του κορονοϊού είναι το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, ότι «παρεμποδίζουν τον αγώνα κατά της πανδημίας, προσπαθώντας να εκτρέψουν την προσοχή από τις δικές τους ευθύνες στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ».

Ο Κινέζος πρεσβευτής πιέσθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να διαψεύσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και απάντησε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση.

«Εάν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο κ. Πομπέο έχουν αποδείξεις, ας τις παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να απευθύνουν κατηγορίες. Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές», είπε.

Τι κάνουν οι ερευνητές στο εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν

Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο , οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας δημοσίευσαν σε επιστημονική επιθεώρηση μελέτη με το συμπέρασμα ότι το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού είναι κατά 80% αντίστοιχο με εκείνου του ιού του SARS, από το οποίο προήλθε η επιδημία του 2003-2004, και κατά 96% με έναν κορονοϊό που απαντάται στις νυχτερίδες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου έχουν δημοσιεύσει δεκάδες έρευνες και άρθρα με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στις νυχτερίδες και την εμφάνιση ασθενειών στην Κίνα.

Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, ο νέος κορονοϊός προήλθε χωρίς αμφιβολία από τις νυχτερίδες. Εικάζουν ότι μπορεί να πέρασε στον άνθρωποι μέσω ξενιστή προερχόμενου από το ζωικό βασίλειο, όπως ο παγκολίνος.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το ινστιτούτο της Γουχάν συμμετείχε το 2015 σε διεθνή έρευνα, μαζί με πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, κατά την οποία δημιουργήθηκε ένας παθογόνος παράγοντας για να αναλυθεί η επικινδυνότητα ενός ιού παρόμοιου με τον SARS.

Τι εγκαταστάσεις διαθέτει;

Το ινστιτούτο έχει στην κατοχή του την μεγαλύτερη συλλογή στελεχών ιών στην Ασία, 1.500 διαφορετικών ειδών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ιστοσελίδα του.

Διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 (για παθογόνους οργανισμούς τύπου 4, της υψηλότερης επικινδυνότητας). Αυτός ο τύπος εργαστηρίου είναι μία εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας, που μπορεί να φιλοξενεί στελέχη γνωστών ιών – όπως ο Εμπολα.

Περί τα 30 εργαστήρια P4 υπάρχουν στον κόσμο. Η κατασκευή του εργαστηρίου της Γουχάν, που λειτούργησε το 2018, ξεκίνησε ως γαλλοκινεζικό εγχείρημα, για να εξελιχθεί σταδιακά σε κινεζικό έργο. Φιλοδοξία του ήταν η ταχύτερη αντίδραση στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

Το Ινστιτούτο διαθέτει επίσης από το 2012 ένα εργαστήριο P3, που μελετά λιγότερο επικίνδυνους ιούς, όπως οι κορονοϊοί.

Μία διαρροή είναι δυνατή;

Δύσκολο να ειπωθεί, πόσο μάλλον να αποδειχθεί. Σύμφωνα με την Washington Post, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο είχε σημάνει συναγερμό έπειτα από επίσκεψη στους χώρους του Ινστιτούτου το 2018 προειδοποιώντας τις αμερικανικές αρχές ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Γουχάν είναι ανεπαρκή.

Το Ινστιτούτο δηλώνει ότι έλαβε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 δείγματα του άγνωστου μέχρι τότε ιού που κυκλοφορούσε στην Γουχάν (ο οποίος στην συνέχεια βαφτίστηκε SARS-CoV-2, ότι απομόνωσε το γονιδίωμα στις 2 Ιανουαρίου και στην συνέχεια μεταβίβασε τις πληροφορίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Ιολογίας Yuan Zhinming έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι το εργαστήριό του είναι η πηγή του νέου κορονοϊού.

Σε συνέντευξή της στην επιθεώρηση Scientific American, η ερευνήτρια Shi Zhengli, κορυφαία κινέζα ιολόγος και υποδιευθύντρια του εργαστηρίου du P4, δήλωσε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 «δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους κορονοϊούς νυχτερίδων που μελετώνται στο εργαστήριό της».

Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για το ιό;

Οι ερευνητές τονίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την υπόθεση της διαφυγής του ιού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Όμως, καμία απόδειξη δεν υπάρχει επίσης για την προσφιλή στις κινεζικές αρχές εκδοχή ότι ο ιός εμφανίσθηκε στην αγορά της Γουχάν.

Άλλωστε, κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση The Lancet συμπεραίνει ότι ο πρώτος ασθενής της Covid-19 δεν είχε καμία σχέση με την διαβόητη «υγρή» αγορά της Γουχάν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Leo Poon του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί σε ένα πράγμα: ο νέος κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Συμφωνεί επίσης ότι πρέπει να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού.

«Είναι σημαντικό θέμα για την δημόσια υγεία, διότι θέλουμε να μάθουμε πώς συνέβη και αν μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία αυτήν».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα