Κλειδί η απόφαση για επιστροφή των θεσμών στο σημερινό Eurogroup

11:45 26/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης θα τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup ενώ το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέχρι την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου σύμφωνα με άτομα που παρακολουθούν από κοντά τις διαβουλεύσεις.

Κοινοτικοί και άλλοι αξιωματούχοι των δανειστών δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο Φεβρουάριος

είναι ο τελευταίος μήνας που μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς από τον Μάρτιο και μετά αρχίζει μια μακρά εκλογική περίοδος για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup όπου θα δώσουν το παρόν ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Ομως, την τελευταία ώρα υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για την παρουσία ή μη του κ. Τόμσεν στο Eurogroup.

Ο Ελληνας υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν συναντήσεις με τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον κ. Βίζερ, τους επικεφαλής των θεσμών και στις 15:30 μ.μ. με τον κ. Σόιμπλε πριν την συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει δια του κ. Τσακαλώτου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι επιθυμεί συμφωνία-πακέτο που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την δέσμευση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με σαφή περιγραφή των τελευταίων.

Στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την αξιολόγηση αλλά κυρίως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Η ένταξη στο QE εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ευνοώντας την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014. Η μεγάλη μείωση των αποδόσεων θα δώσει επίσης την δυνατότητα στις εγχώριες τράπεζες και επιχειρήσεις να δανεισθούν από τις αγορές, ενισχύοντας την ρευστότητά τους και της ελληνικής οικονομίας.

Απο την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ραις δήλωσε πρόσφατα ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αλλά επανέλαβε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα αν διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου επανέλαβε στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018 παραμένει σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Το ΔΝΤ ζητά την προκαταβολική νομοθέτηση των μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά το 2018 και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας όπως παραδέχθηκε χθες ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες καθώς Αθήνα απορρίπτει κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί εκτιμάται ότι μπορούν να βρούν κοινό τόπο στα άλλα δύο εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης δηλαδή τα εργασιακά και τα ενεργειακά.

Οι δανειστές φέρονται να προτείνουν στην Αθήνα την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων που ικανοποιούν το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με αντάλλαγμα την εκταμίευση της δόσης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Keywords
Τυχαία Θέματα