Κοινότητα Cob: Χτίζοντας και ζώντας με οδηγό τη φύση (Video)

18:48 4/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα γενικότερα, χτίζοντας και στη δόμηση με αειφορία, λειτουργεί στην Κοινότητα του Νέσσωνα του Δήμου Τεμπών.

Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση φυσικών, τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και
τεχνικών. Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα.

Η κοινότητα ασχολείται επίσης με την ενέργεια, την τροφή, τις καλλιέργειες και γενικότερα με ότι μπορεί να κάνει πιο ελαφρύ και δίκαιο το αποτύπωμά μας στον πλανήτη γη.

Από την Άνοιξη του 2020 λειτουργεί και η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Στο κτήμα υπάρχει δάσος και ένας λαχανόκηπος σχεδιασμένος με τις αρχές της περμακουλτούρας.

Ένα από τα προγράμματα της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι το «Καλάθι», που γεμίζει με λαχανικά που παράγονται επί τόπου ή από συνεργαζόμενους αγρότες και διατίθεται στη Λάρισα.  Η μακροχρόνια εθελοντική εργασία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της βιωματικής εκπαίδευσης για τους ανθρώπους μέλη της κοινότητας Cob.

Είναι μια κοινότητα με διαφορετικούς ανθρώπους και πολλά διαφορετικά πράγματα να κάνει κάποιος και μπορείς να μάθεις πολλά από όλους. Μέλη της κοινότητας είναι εθελοντές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την φυσική δόμηση και την υποστηριζόμενη γεωργία.

Η Κοινότητα διαθέτει και κελάρι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στη διάρκεια του χρόνου και έτσι δεν χρειάζεται ψύξη. Διαθέτει επιπλέον ένα σύστημα εισαγωγής, εξαγωγής αέρα, δημιουργώντας ρεύμα που διατηρεί την ατμόσφαιρα στεγνή.

Ο Κώστας Κοντομάνος μέλος του συνεταιρισμού Cob χαρακτήρισε το εγχείρημα ένα κοινωνικοοικονομικό πείραμα, που ξεκίνησε από τη φυσική δόμηση, επεκτάθηκε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την εναλλακτική γεωργία και τελικά ως ένα πείραμα κοινότητας που είναι οικονομικά αυτόνομη και με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα. Στην κοινότητα μαγειρεύουν με την ενέργεια που παράγεται από το βιοαέριο που παράγεται από τα απόβλητα τουαλέτας, θερμαίνονται με τον ήλιο, με ξύλα και με ζεστή βιομάζα και γενικά χρησιμοποιούν ελάχιστη λίγη ενέργεια. Όπως είπε η ομάδα σχεδίασε οικοσυστήματα με ανθρώπινους και φυσικούς πόρους με σκοπό την αυτονομία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα