Κομοτηνή: Αναγκαία η απολύμανση, η απεντόμωση και η πιστοποιημένη διαχείριση τροφίμων

08:38 17/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η καινούργια Νομοθεσία απαιτεί από τον έλεγχο σε ένα κατάστημα όχι μια απλή βεβαίωση από έναν γιατρό ότι είναι υγιής αυτός που χειρίζεται τα τρόφιμα, αλλά και να έχει προηγηθεί μια εκπαίδευση στο θέμα του χειρισμού των τροφίμων» δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Αραμπατζής. Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, ο κος Παναγιώτης Φιτιλάς είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του ΕΦΕΤ και υπεύθυνοι της Απολυμπαντικής Απεντομωτικής

Θράκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αποκάλυψαν ότι ως εκπαιδευτές του ΕΦΕΤ, εδώ και δέκα χρόνια, σε όλη τη Θράκη έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 1000 καταστηματάρχες στη σωστή παρασκευή και διαχείριση των τροφίμων.

Ενημέρωση Ενημέρωση Ενημέρωση

Αναφερόμενος ο κος Αραμπατζής στην διαδικασία αδειοδότησης τόνισε πως όποιος ενδιαφέρεται για να λειτουργήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει ο ίδιος να εξασφαλίσει τη συνεργασία με έναν ειδικό επιστήμονα, εκτός από τον Μηχανολόγο ή τον Μηχανικό, ο οποίος θα μπορέσει να καταγράψει τι ακριβώς θα κάνει στην παραγωγή του, πώς θα το παράγει και αν αυτό θα είναι ασφαλές για τον καταναλωτή. «Αυτό είναι και το ζητούμενο, στο τέλος να έχουμε τρόφιμα που βγαίνουν στην αγορά με ασφαλή τρόπο» δήλωσε ο κος Αραπατζής και στο ερώτημα αν τηρείται αυτή η πρακτική; απάντησε: «Συνήθως γίνεται κατόπιν εορτής. Στήνουν ένα κατάστημα με έξοδα και κόπο, αρχίζουν να εξυπηρετούν την πελατεία και μετά, στον πρώτο έλεγχο, αντιμετωπίζουν προβλήματα για τα οποία δεν είχαν πιο πριν ενημερωθεί».

Παράλληλα, προτρέπει τους νέους επαγγελματίες «Ρωτήστε, ενδιαφερθείτε, ενημερωθείτε σωστά για να μην αναγκαστείτε να πληρώσετε διπλά και τρίδιπλα. Συνέβη να κλείσουν ακόμη και το κατάστημα τους επειδή ακριβώς δεν είχαν κάνει την διαδικασία σωστά.» Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Φιτιλά «Είναι πολύ δύσκολο κάποιος, σε περίοδο κρίσης, να ξεκινάει να κάνει μια επένδυση και τα εμπόδια να τα βρίσκει μπροστά του. Πρέπει αυτοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη κι αυτοί που τώρα ξεκινούν να ενημερωθούν και μετά να κάνουν τα σωστά βήματα. Το παν για μένα είναι η σωστή ενημέρωση».

Έλεγχοι κατόπιν εορτής

«Γίνονται έλεγχοι»; ρωτάμε τον κ. Φιτιλά «Γίνονται τόσοι έλεγχοι, όσους μπορεί το σύστημα να σηκώσει. Κατόπιν εορτής τις περισσότερες φορές. Με τον νέο Νόμο που τέθηκε ήδη σε ισχύ δίνεται η δυνατότητα να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα, χωρίς προηγουμένως να πάρει την άδεια. Θα αδειοδοτηθεί μετά από ένα μήνα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ένα κατάστημα που δεν έχει αδειοδοτηθεί και το οποίο μπορεί να μην τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες που πρέπει να τηρεί. Δεν φταίει ο καταστηματάρχης. Φταίει η άγνοια, λείπει η ενημέρωση» λέει ξανά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Café σερβίρουν φαγητό…

«Η διαδικασία να σερβίρουμε ένα τρόφιμο, να ζεστάνουμε κάτι ή ακόμη και ο χειρισμός μόνο κρύων τροφίμων δεν είναι τόσο απλός. Ένα κομμάτι ζαμπόν, ένα κομμάτι γαλοπούλα, ένα κασέρι σε ένα τοστ εμπεριέχει κινδύνους. Θα πρέπει αυτός ο οποίος τα χειρίζεται να έχει τις βασικές γνώσεις πάνω στις αρχές υγιεινής κι ασφάλειας των τροφίμων» δηλώνει ο κος Αραμπατζής σημειώνοντας πως «Κάποιος ο οποίος αποφασίζει από καφετέρια να αρχίσει να σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, όπως γίνεται ήδη σε πολλούς χώρους αναψυχής της Κομοτηνής, θα πρέπει να διαμορφώσει την άδεια του, να καταρτίσει ένα διάγραμμα ροής, να κάνει μια επέκταση, αλλαγή άδειας και να μπει στη διαδικασία των αυτοελέγχων, των εγγράφων, των εντύπων». Σύμφωνα με τον έμπειρο ειδικό «Ο αυτοέλεγχος είναι ένας τρόπος να είμαστε σίγουροι. Ένας τρόπος να τεκμηριώνει ο καταστηματάρχης ότι αυτά που κάνει είναι σύννομα με τις αρχές υγιεινής που πρέπει να τηρούνται σε ένα τέτοιο χώρο.»

Επισήμανση: Ο νέος Νόμος προαπαιτεί να έχουν συμβόλαιο οι καταστηματάρχες με πιστοποιημένες εταιρείες για απολύμανση, απεντόμωση, μυοκτονία. Με στόχο την πρόληψη. Επισήμανση που δεν πρέπει κανείς να λησμονά γιατί, όπως δηλώνει ο κος Φιτιλάς, «Είμαστε όλοι καταναλωτές. Γι αυτό θα πρέπει πρώτα τα του οίκου μας και μετά του δήμου να τα κοιτάμε με τον καλύτερο τρόπο».
Φώτο:Κώστας Αραμπατζής – Παναγιώτης Φιτιλάς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα