Κομοτηνή – Ν. Κόφα: Αναγκαία η εθελοντική αιμοδοσία – Λιγοστεύουν τα αποθέματα

08:58 18/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

“Ένα φωτεινό μήνυμα θα θέλαμε να δώσουμε μέσα στη Θλίψη που μας προκαλεί η πανδημία της Covid-19”, είπε η επισκέπτρια Υγείας Νόνα Κόφα, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», παρουσιάζοντας μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης κι αγάπης, την εθελοντική αιμοδοσία. «Ξέρετε, ο καθένας μπορεί να γίνει υπερήρωας, κι εμείς έτσι το βλέπουμε, γιατί μπορούμε να μοιράσουμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Και ποια είναι αυτή; Το αίμα μας!

Δίνοντας το αίμα μας, χαρίζουμε ζωή», ανέφερε μιλώντας για τη δουλειά της στη ΝΥ Αιμοδοσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Διστάζουν  να αιμοδοτήσουν οι εθελοντές λόγω Covid-19
Λόγω της πανδημίας, πάρα πολλοί εν δυνάμει αιμοδότες, όπως είπε η κ. Κόφα, διστάζουν να πάρουν την απόφαση να δώσουν αίμα. «Το πρώτο βήμα που πρέπει όλοι να κάνουν είναι να επισκεφτούν τη ΝΥ Αιμοδοσίας Κομοτηνής, αλλά και οποιαδήποτε άλλη αιμοδοσία της χώρας μας, γιατί αυτή την περίοδο η ζήτηση υπερβαίνει της προσφοράς. Υπάρχει ανάγκη μεγάλη», τόνισε η κ. Κόφα. «Δεν έχουμε τεχνητά υποκατάστατα αίματος. Δεν δημιουργείται σε κανένα εργαστήριο. Προσφέρεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημείωσε. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Το κτίριο της αιμοδοσίας έχει ξεχωριστή είσοδο, και δεν κινδυνεύει κανείς από τον κορονοϊό περισσότερο εκεί.

Οι εθελοντές φέτος στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Φέτος, μια ωραία πρωτοβουλία ξεκινά από τον χώρο της Αιμοδοσίας. «Βγάζοντας να στολίσουμε το δένδρο και να δώσουμε μια άλλη νότα σκεφτήκαμε με τους συναδέλφους να μη βάλουμε στολίδια, θέλουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτό το δένδρο να στολιστεί από τους αιμοδότες», εξήγησε η κ. Κόφα, προσκαλώντας όλους τους πολίτες, παλιούς και νέους αιμοδότες, ερχόμενοι στην αιμοδοσία να φέρουν ένα στολίδι, ένα μήνυμα, μια ευχή γραμμένη σε ένα χαρτί. «Για να τα κρεμάσουμε στο χριστουγεννιάτικο δένδρο μας και να δούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουμε ‘μαζέψει’ αρκετούς αιμοδότες» πρόσθεσε, εξηγώντας πως για τη Ροδόπη μια μεγάλη «πηγή» αιμοδοτών ήταν οι φοιτητές.

Η κα Κόφα (δεξιά) με εργαζόμενη στο χώρο της αιμοδοσίας

Το ΤΕΦΑΑ δίνει το παράδειγμα
Με το κλείσιμο των σχολών αναβλήθηκαν αιμοδοσίες που πραγματοποιούνταν μέσα στα πανεπιστήμια. Το ΤΕΦΑΑ της πόλης, ωστόσο, ακόμη και κλειστό, δίνει το καλό παράδειγμα για μια ακόμη φορά, καθώς σταθερά αποτελεί το τμήμα όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη σε συμμετοχή αιμοδοσία. «Παρότι είναι και αυτό κλειστό, οι φοιτητές του δεν ξέχασαν την αιμοδοσία και την 1η του Δεκεμβρίου θα έρχονται με ραντεβού προκειμένου να αυξήσουμε τα αποθέματα αίματος», δήλωσε η κ. Κόφα, προσθέτοντας, «είμαστε ένα νοσοκομείο που κάνουμε αποστολές αίματος στέλνουμε αίμα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, στη Θεσσαλονίκη που έχει πληγεί πάρα πολύ».

Πρώτοι στην προσφορά αίματος – πρώτοι στην κατανάλωση
Σύμφωνα με την κ. Κόφα, η Ελλάδα έχει μια διεθνή πρωτιά στην συλλογή αίματος -58,8% ανά 1.000 κατοίκους-, όμως, έχει και μια θλιβερή πρωτιά, καθώς είναι πρώτη στην κατανάλωση. «Λόγω των τροχαίων και των ασθενών με μεσογειακή αναιμία. 150.000 μονάδες ετησίως θα πρέπει να υπάρχουν για τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε, και στις 29 Νοεμβρίου έδωσε ραντεβού με τους εξαιρετικούς κατοίκους στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης, όπου υπάρχει μακρά παράδοση εθελοντικής αιμοδοσίας.

φωτογραφία-ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα